Važnost redovnog oftalmološkog pregleda

Redovni oftalmološki pregledi su od presudne važnosti za dugoročno zdravlje vida.

Najbolji lijek za bolesti oka je rano otkrivanje

Redovni oftalmološki pregledi nisu važni samo za osobe koje nose dioptrijske naočale ili kontaktna sočiva prvenstveno zbog toga što postoji veliki broj stanja opasnih po vid (uključujući i senilnu degeneraciju makule i glaukom) koji se razvijaju jako sporo, tako da simptomi nisu uvijek očiti sve dok umnogome ne napreduju.

Redovni oftalmološki pregledi omogućavaju da se pojedine očne bolesti otkriju na vrijeme, te da se uspori njihovo napredovanje.

Produktivnost može da bude usporena suhim okom

U moderno doba, digitalni ekrani su svuda oko nas, te mnogi od nas rade satime ispred računara-ili barem nekoliko sati na dan provedemo ispred mobilnih telefona.

Svo to vrijeme pred ekranima može da dovede do sindroma kompjuterskog vida i suhog oka, koji uključuje osjećaje suhoće, zamagljenog vida, te dosta često i glavobolja! Sindrom kompjuterskog vida dugoročno ne može da bude opasan po vid, ali ipak može da stvori probleme kod koncentracije na zadatke ispred nas.

Zdravlje organizma vezano je i za zdravlje vida

Osim propisivanja dioptrijskih naočala, kontaktnih sočiva, ili otkrivanja sindroma kompjuterskog vida, pregledom oka mogu da se otkriju i rani znakovi hroničnih stanja u organizmu, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, visok holesterol, pa čak i neke forme karcinoma. Oči nisu samo prozor u dušu; ona su prozor za zdravlje kompletnog organizma!

Osnovni oftalmološki pregled često nije dovoljan

Roditelji bi posebno morali da znaju da pojedine vrste pregleda vida kod djece, naročito ona prije polaska u školu, su napravljeni samo da bi se otkrile pojedine forme kratkovidnosti i dalekovidnosti. Alarmantno veliki procenat djece prolaze školovanje mučeći se sa nedijagnostikovanim problemima vida koja onda mogu uticati i na njihovu želju za učenjem.

Detaljan oftalmološki pregled će otkriti ono što pregled prije polaska u školu ne može, što je razlog preporuke da se prvi pregled kod djece uradi sa šest mjeseci života!

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content