KATARAKTA (SIVA MRENA)

Otklonite maglu, uživajte u detaljima

Sadržaj članka

Autor teksta: Dr sc. Bojan Kozomara, dr med.

ŠTA JE SIVA MRENA – KATARAKTA?

Jedni ovo oboljenje znaju kao mrenu, jedni kao kataraktu, ali ono što je sigurno jeste da ono predstavlja djelimično ili potpuno zamućenje prirodno providnog očnog sočiva koje nam omogućava da stvorimo jasnu sliku predmeta koje gledamo na svim udaljenostima.

Smatra se da je katarakta jedna od najčešćih oboljenja kod osoba starijih od 70 godina. Međutim, zamućenje sočiva može da se javi u bilo kojoj životnoj dobi, a može čak da bude i urođeno.

Opšti oftalmološki pregled koji uključuje širenje zjenica i pregled očnog dna može ukazati na postojanje sive mrene na jednom ili oba oka.

I ta dijagnoza nije razlog za obeshrabrenje, jer rješenje postoji.

katarakta, dr kozomara, oftalmolog

KAKO SE LIJEČI SIVA MRENA?

Uprkos nekadašnjim teškim i opasnim zahvatima za rješavanje ovog problema oka, tehnološki napredak omogućio je da se katarakta danas uspješno operiše i već dan nakon operacije pacijentu vratiti odličan vid. 

I upravo je operacija katarakte najčešće izvođeni operativni zahvata na oku u svijetu.

Kompletna operacija se radi u topikalnoj anesteziji (anestezija sa ukapavanjem kapi), gdje se kroz mali otvor na rožnjači oka odstranjuje zamućeno očno sočivo, te se implantira vještačko, koje omogućava povratak vida na operisanom oku. Rana na rožnjači zarasta sama, te nije potrebno stavljanje šavova. 

Pacijent napušta bolnicu odmah nakon operacije, a postoperativni tok traje do 5 dana. Koristi se terapija u vidu antibiotskih kapi i savjetuje se izbjegavanje dima, vjetra, prašine i podizanje teških tereta.

U zavisnosti od vrste sočiva koje će se implantirati, pacijent može očekivati da će bez naočala moći da vidi na daljinu, ili i na daljinu i na blizinu. 

Ne postoji drugi lijek ili drugi vid liječenja katarakte osim operativnog zahvata. Ono što je najvažnije jeste da katarakta ne može dovesti do trajnog oštećenja vida, odnosno vidna oštrina se ponovo vraća nakon odstranjenja zamućenog očnog sočiva (pod uslovom da ne postoje druga očna oboljenja).

Nakon uklanjanja viška kože rana se zatvara koncima koji mogu da budu samorazgradivi i ne moraju se skidati nakon operacije, ili onim koji nije samorazgradiv i mora se skidati 7-10 dana nakon zahvata. 

U postoperativnom toku, koji obično traje oko 7 dana, pacijentu se savjetuje da nekoliko puta na dan stavlja na kapke hladne obloge (najčešće led), te da prva dva dana nakon zahvata više miruje, odnosno da se ne izlaže težem fizičkom naporu. 

Kontrole poslije operacije često nisu potrebne.

VIDEO

operacija katarkte, siva mrena, dr kozomara
Play Video about operacija katarkte, siva mrena, dr kozomara
Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content