Česta pitanja

Opšta pitanja

Oftalmologija je medicinska grana koja se bavi dijagnozom, lječenjem i prevencijom bolesti oka. Oftalmolozi su specijalisti koji se brinu o zdravlju vaših očiju.

Najbolji oftalmolog je onaj koji ide u korak sa savremenim tehnologijama u oblasti oftalmologije. Važno je da vaš oftalmolog ima više godina radnog iskustva u ovoj oblasti te da sa svakim svojim pacijentom postupa jednako. Specijalna bolnica za oftalmologiju “Dr Kozomara” sa 20 godina iskustva uspješno izvodi više od 1750 zahvata godišnje uz pomoć najmodernije tehnologije.

Intraoklurni implantati Vivity spadaju u grupu EDOF sočiva (exteneded depth of focus), odnosno sočiva sa produženim fokusom. Uz njihovu pomoć moguće je jasno vidjeti na daljinu kao i najstitniji teks na blizinu. Nije ih potrebno mijenjati i skidati.

Blefaroplastika, ili estetska operacija kapaka, je hirurška procedura kojom se pacijenti rješavaju viška kože gornjih kapaka, te viška kože i/ili masnih kesica donjih kapaka. Ovaj zahvat nije bolan i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Postoji standardna blefaroplastika (koristi se elektro nož) i laserska blefaroplastika (koristi se frakcioni CO2 laser).

Možete kontaktirati naše kolegice u Call centru, koje će Vam dati sve potrebne informacije, putem sledećih brojeva telefona:

+387 51 439 591

+387 51 439 592

+387 66 916 445 (dostupno i na Viber i WhatsApp)

 Ukoliko želite, možete nam ostaviti Vaš broj telefona, pa će Vas kolegice iz Call centra pozvati i dati sve potrebne informacije.

Refraktivna hirurgija

Verisyse, Veriflex i Vision ICL sočiva su vrste intraokularnih sočiva koje se ugrađuju u prednju očnu komoru oka (između dužice i rožnjače, ili dužice i očnog sočiva) u svrhu korekcije dioptrije. Implantacija Verisyse, Veriflex i Vision ICL sočiva je alternativa laserskom skidanju dioptrije kada pacijent nije pogodan kandidat za lasersku korekciju dioptrije, kao u slučaju previsoke dioptrije ili pretanke rožnjače. Potrebno je napraviti detaljan pregled kao bi se utvrdilo da li je pacijent koji želi skinuti dioptriju, obzirom na brojne vrijednosti i izračune koji se provjeravaju, kandidat za lasersku korekciju ili za ugradnju sočiva.

Operativni zahvat se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji. Kada se radi implantacija Verisyse i Veriflex sočiva, kroz mali rez na ivici rožnjaće, ugrađuje se sočivo u prednju očnu komoru, te se sa posebnim instrumentima na svoja dva kraja nježno pričvrsti za dužicu ispred zjenice. Na taj način se sočivo čvrsto namješta na odgovarajuću poziciju. Na mjesto reza se rijetko postavlja jednostruki šav (smješten ispod gornjeg kapka) koji se najčešće uklanja za oko mjesec dana nakon operacije. Kada je u pitanju Vision ICL fakično intraokularno sočivo, postupak implantacije je sličan, s tim što se sočivo ne fiksira za dužicu nego se implantira ispred očnog sočiva, a rana na rožnjači se ne zašiva.

Astigmatizam je nepravilna zakrivljenost rožnjače koja se koriguje cilindričnom dioptrijom. Ugradnjom toričnih fakičnih intraokularnog sočiva, kao što je Vision ICL, danas se mogu korigovati astigmatizmi i do +6.00 dioptrija.

Ne. Ugradnjom sočiva se samo koriguje dioptrija, a akomodacija u oku ostaje očuvana. To znači da se naše prirodno sočivo normalno snagom akomodacije prilagođava i fokusira za dobar vid na blizinu.

Ugradnja sočiva u prednju očnu komoru je reverzibilan (povratan) proces. Pojavom mrene (zamućenje našeg prirodnog sočiva), fakična intraokularna sočiva se vrlo lako uklanjaju iz oka i nastavlja se operacija mrene po uobičajenom ultrazvučnom metodom. U slučaju udarca, traume, glaukoma ili nekog drugog stanja oka takođe se uklanja sočivo i primjenjuje se odgovarajući tretman.

Svaki hirurški zahvat nosi određeni rizik od nastanka komplikacija. Na prvom mjestu se treba istaknuti rizik od infekcija, kao i kod svake operacije, ali on je zaista brojčano zanemariv u našoj klinici zahvaljujući velikom iskustvu operatera i standardima čistoće i sterilnosti u operacionim salama. Moguća je i pojava prolaznog povećanja intraokularnog pritiska u oporavku neposredno nakon operacije (najčešće prve 2 sedmice), dok se ne uspostavi nova dinamika cirkulacije očne vodice. Svaka operacija oka nosi rizik i od ablacije retine (odljepljenje mrežnjače), ali je i ona izuzetno rijetka i malo prisutna. Svaku komplikaciju moguće je zbrinuti.

Kod određenog broja pacijenata sa ugrađenom sočiva moguća je promjena dioptrije (u 2% do 5 %). Ako se dioptrija promijeni moguće je uraditi lasersku korekciju dioptrije, ili se razlika korigovati naočalama. Ugradnja sočiva je reverzibilan postupak i moguće je u slučaju velike promjene dioptrije zamijeniti sočivo za odgovarajuće, odnosno za jače.

Na sva ograničenja pacijent bude upozoren u predoperativnoj pripremi, te na viziti tj. na kontroli jutro nakon operacije. Potrebno je držati se uputstava za korišćenje obavezne terapije. Operisano oko se ne bi smjelo umivati i prati barem 7 dana nakon operacije, jer u vodovodnoj vodi ponekad ima nečistoća i mikroorganizama , a na oku je svježa hirurška rana. Ako je potrebno oko se može nježno isprati vještačkim suzama ili fiziološkim rastvorom. Oko se ne smije trljati, ni dirati rukama. Prvih 7 do 10 dana potrebno je zaštititi oko tamnijim naočalama pri izlasku napolje, izbjegavati vjetar, dim, prašinu, pare od kuhanja, kao i pare sredstava za čišćenje. Preporučuje se ne podizati teže terete, ne biti dugo u sagnutom položaju, izbjegavati težu gimnastiku, izbjegavati bazene, banje, saune a sve to prvih mjesec dana nakon zahvata. Nakon isteka prvih mjesec dana po operaciji, sva ograničenja se ukidaju.

U našoj klinici primjenjuju se sve metode laserske korekcije dioptrije, i to PRK (fotorefraktivna keratektomija), LASIK (Laser Assisted In Situ Keratomileusis), te Epi-LASIK, LASEK i T-PRK. U zavisnosti od vrste i visine dioptrije, te od nalaza na oku, pacijentu se daju mogućnosti za odabir tehnike kojom će se operacija vršiti. U preko 95% slučajeva primjenjujemo metodu LASIK.

Dva su osnovna uslova koja svaki kandidat za operaciju mora da ispuni, a to su da je stariji/starija od 18 godina i da je dioptrija stabilna barem godinu dana prije operacije. Ostali uslovi podrazumijevaju raspon dioptrijaj od +6.00 D do -10.00 D, te dovoljnu debljinu rožnjače oka, kao i nepostojanje drugih oboljenja, prvenstveno na očnom dnu.

Laserska korekcija dioptrije i trudnoća nemaju nikakvu međusobnu povezanost, a operacije se vrše i kod djevojaka koje nisu rađale. Izuzetno je mala mogućnost da će pod uticajem hormonskih promjena u trudnoći doći do promjene dioptrije i na taj proces vrsta korektivnog pomagala (naočale, sočiva) ili laserska operacija nemaju nikakav uticaj. Kod žena kod kojih se u prvoj trudnoći nije mijenjala dioptrija izuzetno je mala vjerovatnoća da će se tako nešto dogoditi u drugoj. Sama laserska operacija nema nikakav uticaj ni na izbor vrste poroda.

Pregled je moguće obaviti u toku jednog dana od dana Vašeg poziva. Naše sestre će Vam omogućiti prvi slobodni termin u vremenu koje Vama odgovara. Više ljekara radi laserske preglede, tako da imamo mogućnost da Vam maksimalno izađemo u susret.

Prije pregleda potrebno je skinuti kontaktna sočiva, i to barem 3 dana za meka, a 8 dana za tvrda sočiva, te osigurati pratnju jer nećete moći voziti kada su Vam zjenice široke. Osim toga, potrebno je ponijeti stare nalaze ukoliko ih imate.

Prije pregleda biste trebali skinuti meka kontaktna sočiva bar 3 puna dana, dok za polutvrda i tvrda kontaktna sočiva taj period iznosi najmanje 8 dana. Na ovaj način se površina oka “odmara” te se omogućava vjerodostojnost mjerenja i rezultata.

Metoda laserskog skidanja dioptrije u kliničkoj je upotrebi preko 20 godina i više od 40 miliona ljudi do sada je u svijetu operisano ovom metodom. Jedine komplikacije ovog zahvata mogu biti prolazna postoperativna suhoća oka i povrat dijela skinute dioptrije. Obe ove komplikacije ne mogu dovesti do gubitka vida i ne mogu se predvidjeti jer zavise od individualnog potencijala za zarastanje tkiva. Postoperativna suhoća oka se rješava vještačkim suzama u vidu kapi koje se kapaju dok se suzni film ne oporavi. Povratak dijela dioptrije može se riješiti ili dodatnim laserskim zahvatom ili nošenjem korekcije. Potrebno je reći da preko 95% pacijenata nema nikakvih poteškoća nakon zahvata.

Teoretski je moguće uraditi pregled i operaciju isti dan, ali to svakako nije preporučljivo. Kako na pregledu širimo zjenice da bi pregledali Vaše sočivo i očno dno, potrebno je sačekati 2-4 sata da se zjenice vrate u prvobitno stanje jer tako zahtijeva laser. Sam proces tada dugo traje i nije ugodno za osobu koja iščekuje operaciju. Smatramo da je psihički i tehnički puno jednostavnije napraviti barem dan razlike između pregleda i same operacije.

Prije same operacije laserske korekcije dioptrije daje se anestezija u vidu kapi, te je operacija potpuno bezbolna. Operacija traje 5 minuta po oku. Laser brusi dioptriju u sekundama (1.5 sekundi su potrebne za skidanje 1 dioptrije) i u tom periodu je potrebno što mirnije gledati u svjetla iznad sebe. Operater sve vrijeme komunicira sa Vama, odnosno vodi Vas kroz operaciju. Laser ima takozvani “eye tracker” koji prati pokrete oka i na taj način sprečava mogućnost greške. Prije operacije se obavi kontrolni pregled dioptrije i još jedan kratki razgovor. Nakon operacije slijede uputstva od strane naših sestara i tada dobijate kapi i otpusno pismo. Vaš boravak u klinici taj dan traje nešto duže od sat vremena.

Nakon operacije trebali biste se suzdržavati od težih fizičkih aktivnosti mjesec dana, dok lagano trčanje ili gimnastiku možete početi već nakon 2 sedmice. U prvo vrijeme savjetuje se i izbjegavanje zadimljenih i prašnjavih prostorija, a gledanje televizije, rad na računaru i vožnja automobila može da se počne čim Vam ne bude više smetala postoperativna suhoća oka tj. kada se budete osjećali sigurno. Dakle, ove aktivnosti smijete raditi već par dana nakon operacije, a sve u granicama do kojih se osjećate ugodno. Ni jedan od navedenih načina ne može uticati na eventualni povrat dioptrije, tako da Vas to ne treba brinuti. Žene se ne bi trebale šminkati 3 sedmice nakon operacije, a umivati se možete već nakon 3 dana. U prva 3 postoperativna dana umjesto umivanjem oko se ispira vještačkim suzama da bi se smanjila mogućnost infekcije. U moru se smijete kupati već nakon 2 sedmice postoperativno, dok se bazena trebate suzdržavati mjesec dana zbog mogućnosti infekcije oka.

Kontrolni pregledi se obavljaju dan nakon operacije, unutar sedam dana, nakon mjesec dana, zatim nakon 3 mjeseca, a nakon toga jednom godišnje. Prve dvije kontrole su najvažnije te je poželjno da ih obavite kod nas. O daljnjim kontrolama se dogovaramo individualno. Sve kontrole unutar prvog mjeseca postoperativno se ne plaćaju.

Katarakta

Za operaciju mrene preoperativno je potrebno uraditi nalaz elektrokardiograma (EKG), te kompletnu krvnu sliku (KKS), šećer u krvi (ŠUK) i nalaz urina.

Operacija mrene je bezbolna hirurška procedura. Oko se prije zahvata anestezira kapima, dakle primjenjuje se lokalna anestezija, a tokom operacije može se osjetiti maleni pritisak u oku, na šta pacijent bude upozoren. Pacijent je potpuno budan, svjestan i sarađuje tokom operacije.

U vrijeme kad je pacijent naručen počinje predoperativni pregled i širenje zjenica prije operacije. To traje oko 30 minuta. Nakon toga se odlazi na operaciju koja traje oko 10 minuta. Poslije operacije slijedi kratki odmor i pacijent napušta našu kliniku.

Na sva ograničenja pacijent bude upozoren u predoperativnoj pripremi te na viziti tj. na kontroli jutro nakon operacije. Potrebno je držati se uputstava za korišćenje obavezne terapije. Operisano oko se ne bi smjelo umivati i prati barem 7 dana postoperativno, jer u vodovodnoj vodi ponekad ima nečistoća i mikroorganizama, a na oku je svježa hirurška rana. Ako je potrebno, oko se može nježno isprati vještačkim suzama ili fiziološkim rastvorom. Oko se ne smije trljati niti dirati rukama. Prvih 7 – 10 dana potrebno je oko zaštititi tamnijim naočalama pri izlasku napolje, izbjegavati vjetar, dim, prašinu, pare od kuhanja, te pare sredstava za čišćenje. Preporuka je da se ne podižu teži tereti, da se ne bude dugo u sagnutom položaju, zatim izbjegavati težu gimnastiku, izbjegavati bazene, banje, saune a sve to prvih mjesec dana nakon zahvata. Nakon isteka prvih mjesec dana nema nikakvih ograničenja.

Gledanje televizije, kompjuter, vožnja i čitanje dopušteni su kada se Vi osjećate sigurni i kada Vam na oku ništa ne smeta, ne žulja Vas, niti peče. U tome ste sami sebi najbolje mjerilo.

Nekada se mrena operisala klasičnom metodom što je podrazumijevalo da se mrena na veliki rez istisne pomoću instrumenata iz oka u jednom komadu. Zato je bilo poželjno da je mrena što tvrđa i što gušća. To je velika trauma za oko i operacija je završavala postavljanjem velikog šava na napravljeni rez. Savremena tehnologija koju primjenjujemo u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju „Dr Kozomara“ omogućava uklanjanje mrene ultrazvučnom metodom, a to je minimalno agresivno za oko i podrazumijeva brži oporavak vida. Na oku se načini rez manji od 3 mm (ponekad i 2 mm), kroz njega ulazi ultrazvučna sonda koja mrenu otapa i aspirira iz oka, te se odmah ugrađuje vještačko sočivo. Što je mrena mekša, potrebna je manja snaga ultrazvuka, odnosno što je ona tvrđa treba primijeniti više ultrazvuka što ponekad znači nešto sporiji oporavak.

Željeni rezultat vidne oštrine nakon operacije mrene je da pacijent vidi što bolje na daljinu bez naočala. Zbog toga se rade precizni izračuni snage intraokularnog sočiva koje se ugrađuje u oko. Ako oko i prije operacije ima astigmatizam, moguće ga je korigovati za vrijeme operacije toričnim intraokularnim sočivima. Za čitanje i rad na blizinu potrebne su naočale koje se obično propisuju 1 mjesec nakon operacije. Ako je ugrađeno mulifokalno sočivo, u 95% slučajeva nisu potrebne naočale za čitanje, niti za daljinu. Kod nekih pacijenata postoji povremeno potreba za naočalama za „srednju udaljenost“, tačnije za kompjuter.

Starost pacijenta apsolutno nije ograničavajući faktor za ovu vrstu operacije. Kako se osim mrene sa starošću mogu pojaviti još neke bolest oka, prije svega bolesti žute mrlje na očnom dnu, očekivani rezultat vida nakon uklanjanja mrene se postavlja u skladu sa stanjem ostalih dijelova oka s čim je pacijent uvijek upoznat. Kod pacijenata starije životne dobi obično se smanjuje kvaliteta tkiva rožnjače (prednji providni dio oka) koja se može zamutiti tokom operacije. Zbog toga je potrebno samo nešto duže vrijeme oporavka vida. Operacija se vrši u lokalnoj anesteziji (koriste se anestetske kapi), te nema straha od uspavljivanja i opšte anestezije.

Prva i obavezna kontrola je jutro nakon operacije. Tada se dobija prvi uvid u stanje oka, vrši se procjena toka oporavka, te se reguliše terapija. Sljedeća kontrola je najčešće za 5-7 dana, a nakon toga za 3-4 sedmice. Tada se obično prestaje sa terapijom i propisuju odgovarajuće naočale. Operisano oko se nakon toga kontroliše za 3 pa za 6 mjeseci, a nakon toga po dogovoru sa Vašim oftalmologom.

Intraokularno sočivo nudi doživotno rješenje. Napravljeno je od materijala koji ne izaziva reakciju organizma u smislu odbacivanja.

Čim se ustanovi da dijete ima mrenu, treba je ukloniti čim prije. Sa operacijom mrene kod djece ne smije se čekati jer se pod mrenom vid ne može razvijati. Operacijom mrene se povećava šansa za razvoj što boljeg vida. Gotovo je neizbježno da zaostane slabovidnost, ali čim se prije napravi operacija veća je šansa za bolji razvoj vida. Kao i kod odraslih, nakon uklanjanja mrene ugrađuje se intraokularno sočivo koje optimizuje razvoj vida. Različiti su stavovi o vrsti sočiva koje se ugrađuje. Moguće je ugraditi i standardno akrilatno, kao i multifokalno sočivo. Nakon ugradnje sočiva treba nastaviti sa liječenjem slabovidnosti. Obzirom na rast djeteta, pa tako i rast oka, očekuje se potreba za naočalama. Ponekad je u odrasloj dobi potrebna i zamjena intraokularnog sočiva zbog razlike u dioptriji koja je nastala zbog rasta i razvoja organizma. U Specijalnoj bolnici za oftalmologiju „Dr Kozomara“ se obavljaju operacije mrene i kod djece i za te je potrebe operaciona sala u potpunosti opremljena, a operaciju izvodi iskusan tim oftalmologa.

Specijalna bolnica za oftalmologiju „Dr Kozomara“ Banja Luka nudi određene pogodnosti u vidu kreditiranja operativnog zahvata. Operacija se može platiti gotovinski, kreditnim karticama, ili karticama na rate (od 10-24 rate). Banke sa kojima imamo ugovor za kartično plaćanje na rate su: Unicredit banka, Nova banka, Sberbank, NLB banka i Addiko Bank). Specijalna bolnica za oftalmologiju „Dr Kozomara“ snosi troškove plaćanja kamata na rate. Imamo mogućnost plaćanja na 36 rata bez kamata putem Ziraat banke. Više info 0800 50 113.

Retina

Tačkice, “paučina”, ili “mušice” su najčešći simptomi degeneracije staklastog tijela u oku. Staklasto tijelo ili vitreus je želatinozna materija koji ispunjava očnu jabučicu. Sa vremenom gubi svoju fluidnost, odnosno pojednostavljeno rečeno suši se, a njene nepravilnosti se vide u obliku mušica, tačkica ili paučine. Radi se o prirodnom degenerativnom procesu, koji se većinom dešava kod starijih osoba, ali kod mladih ljudi sa kratkovidnošću može da se javi i znatno ranije. Ne zahtijeva nikakvo liječenje već uobičajeno praćenje pacijenata. U nekim slučajevima, ako pacijentima to naročito smeta može se uraditi dubinska operacija uklanjanja vitreusa, tzv vitrektomija. Važno je napomenuti da iako se radi o normalnom procesu u oku, potrebno je redovno praćenje pacijenata sa promjenama u vitreusu, jer je moguće da se prilikom skupljanja i odvajanja staklastog tijela od mrežnjače stvori ruptura koja može uzrokovati nastanak ablacije retine. Simptomi koji ukazuju na ovu vrstu oštećenja su, uz uobičajene mušice ili paučine pred očima, i naglo povećanje njihovog broja, bljeskovi pri zatvorenim očima ili u sumraku, ili zavjesa koja prekriva vidno polje. Tada se hitno treba javiti oftalmologu koji će ukoliko postoji ruptura, uraditi ambulantno lasersko zbrinjavanje, odnosno u najgorem slučaju ablacije retine planirati hitan operativni zahvat.

Iskrivljivanje linija predstavlja bolest makule, žute mrlje koja predstavlja centar vida na očnom dnu. Postoje dva oblika degeneracije makule, i to suha i vlažna. Suha sporije napreduje, ali se proces širenja može samo usporavati uzimanjem kompleksa vitamina. Vlažna degeneracija se može liječiti injekcijama Avastina ili Lucentisa, odnosno tzv. anti-VEGF terapijom koja smanjuje propusnost bolesnih krvnih sudova i sprečava nakupljanje tekućine u makuli.

Opasnost krvarenja iz krvnih sudova na očnom dnu prije svega zavisi od lokalizacije samog krvarenja. Ukoliko je krvarenje udaljeno od očnog živca i žute mrlje, malo je i sporadično prisutno, onda se savjetuje praćenje i normalizacija vrijednosti šećera u krvi. Ako je u pitanju krvarenje u blizini, ili u samoj makuli, onda je važno pristupiti liječenju laserskom fotokoagulacijom, ili primjenom anti-VEGF terapije.

Dijabetes je hronična i progresivna bolest koja oštećuje krvne sudove mrežnače oka. Pravilno urađenom laserskom fotokoagulacijom “vare” se mjesta koja propuštaju tekućinu i krv i sprečava se dalje pogoršanje bolesti. Međutim, laserska terapija ne može izliječiti osnovnu bolest. Ukoliko nije dobro regulisan, dijabetes i dalje oštećuje oči uprkos laseru.

Avastin i Lucentis su lijekovi koji se primjenjuju u liječenju vlažnog oblika makularne degeneracije. Pripadaju grupi anti-VEGF antitijela (vaskularni endotelni faktor rasta), te smanjuju propusnost i rast novostvorenih krvnih sudova. Avastin je prvobitno razvijen za liječenje metastaza karcinoma debelog crijeva, međutim u oftalmologiji je u cijelom svijetu u tzv. off-label upotrebi. Lucentis je razvijen samo za očnu primjenu, te je manja molekula u građi u odnosu za Avastin. Dosad nije poznata razlika u njihovom djelovanju, a u toku su studije koje uspoređuju oba lijeka. Eylea je najmoderniji lijek iz ove grupe terapeutika, a razlikuje se od prethodna dva drugačijem molekularnom pristupu liječenju bolesti makule i manjom potrebom za ponavljanjem davanja. Važno je znati da se uvijek može s jednog lijeka prijeći na drugi i obrnuto u toku liječenja.

Zavisno u kom je obimu tromboza prisutna, simptomi i su različiti. Prilikom tromboze očne vene, najčešće dolazi do nakupljanja tekućine i otoka (edema) makule, odnosno žute mrlje. Danas je standardna terapija ove bolesti anti-VEGF terapija Avastinom, Lucentisom, ili Eylea-om, injekcijama koje se daju svakih 1-3 mjeseca. Što se ranije krene sa terapijom, veće su šanse za oporavak. Novost u svijetu i Specijalnoj bolnici za oftalmologiju „Dr Kozomara“ je i nova injekcija depo preparata Ozurdexa, sporootpuštajućeg kortikosteroida koji ima djelovanje i do 6 mjeseci.

S obzirom na godine najvjerovatnije se radi o centralnoj seroznoj retinopatiji (CSR). Javlja se najčešće kod mladih muškaraca. Nije poznat uzrok, ali je povezana između ostalog i sa stresom. Terapija se nadopunjava uz tablete dorzolamida (Diamox) i kapi diklofenak (Naclof) kao najčešćim, ali i uz modifikacije. Bolest obično prođe sama od sebe za mjesec dana ne ostavljajući posljedice na vid. Međutim, u nekim slučajevima moguća je i hroničnost bolesti, pa se tada primjenjuje i agresivnija terapija (laser, anti-VEGF), jer u takvim slučajevima bolest može ostaviti trajnija oštećenja vida.

Radi se takođe o jednoj bolesti žute mrlje u kojoj prednja limitantna membrana, tanka struktura koja izgledom podsjeća na celofan (otuda i ime), “gužva” makulu, te vid slabi. Jedini način liječenja jeste upravo operacija vitrektomijom, gdje se kroz male rupice na beonjači oka pristupi očnom dnu, te se mikrohirurškim instrumentima oljušti membranica s površine makule. Vraćanje vidne oštrine zavisi o trajanju bolesti, to jest što kraće traje šanse za potpuni oporavak vidne oštrine su veće.

Vazduh se obično stavlja u nekomplikovanim operacijama kao što su uklanjanje krvi iz oka. Obično ostaje u oku sedmicu do dvije, te se onda sam povlači iz oka. Ako pacijent ima vazduh u oku, savjetuje mu se da ne leti avionom dvije sedmice zbog mogućeg porasta očnog pritiska. Plin se stavlja kod dijabetičara, nekomplikovanih ablacija, površinskih bolesti makula kao npr. ruptura makule i sl. U oku ostaje oko mjesec dana. Važno je znati da pacijent nakon tih tamponada ne vidi dok god su plin ili vazduh u oku. S plinom ne smije putovati avionom mjesec dana iz istog razloga kao i sa vazduhom. Silikonsko ulje se stavlja kad je potrebna jaka tamponada obično kod težih ablacija i dijabetičara sa proliferativnom dijabetičkom retinopatijom. Prednost je što pacijent odmah može vidjeti, ali nedostatak je što se ulje u drugom aktu mora vaditi novim operativnim zahvatom. Osim toga, od svih navedenih, tamponada uljem najviše ima faktora za razvoj mrene, tako da se preporučuje ponekad uz vitrektomiju i operacija mrene odmah u istom aktu. Ostale komplikacije poput povišenja očnog pritiska su moguće.

Bioničko oko zasad ne ugrađujemo u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju „Dr Kozomara“, jer je još uvijek u eksperimentalnom programu. Međutim, u stalnom smo kontaktu sa ustanovama u inostranstvu koje se bave proučavanjem bioničkog oka i sve novosti javljamo našim pacijentima. Vi za sada ne biste bili kandidat. Pacijenti za bioničko oko moraju biti potpuno slijepi, ali uz očuvan očni živac. Bioničko oko daje za sad skromne rezultate poput razlikovanja svjetla, tame i oblika predmeta.

Glaukom

Normalan očni pritisak je od 10 – 21mmHg, a kod osoba sa dijagnozom glaukoma morao bi biti ispod 19 mmHg.

Ako se uspostavi dijagnoza glaukoma, tada je doživotna terapija neophodna. Ukoliko se u određenoj fazi liječenja izvrši operativni zahvat radi bolje kontrole pritiska, tada preko 60% operisanih više ne ovisi o kapljičnoj terapiji.

Prema našim protokolima, nakon lasera se kapi i dalje koriste, ali smanjenim intenzitetom i u manjoj mjeri.

Operacijom se ne liječi glaukom, već se pokušava stabilizovati očni pritisak. Nakon operacije se u oko 40% slučajeva nastavlja korištenje antiglaukomske terapije radi održavanja stabilnog očnog pritiska.

Glaukom može biti nasljedan, prema tome onom pacijentu koji ima pozitivnu porodičnu anamnezu na glaukom preporučujemo potpunu antiglaukomsku obradu i redovne kontrole.

Očni pritisak u principu ne boli, osim kod jako povišenih vrijednosti. Zbog toga se glaukom često i naziva “tihi ubica vida.” Takođe, prag boli je individualan za svakog pacijenta.

Ne. Glaukom je sindrom koji podrazumijeva povišeni očni pritisak, promjene u vidnom polju i promjene na očnom živcu. Kod posebnih slučajeva očni pritisak može biti uredan, ali da i dalje postoje promjene u vidnom polju i na očnom živcu. Tada govorimo o normotenzivnom glaukomu.

Kod klasičnog oblika glaukoma otvorenog ugla još uvijek se ne zna tačan uzrok nastanka. Kod ostalih oblika često dolazi do zatvaranja komornog ugla u oku (angularni glaukom), ili glaukom može nastati kao posljedica dijabetesa, okluzije centralne retinalne vene, upale unutrašnjosti oka, krvarenja u prednjoj očnoj komori, povreda oka, ili dugotrajne upotrebe kortikosteroidnih kapi (sekundarni oblici glaukoma).

Prema naučnim istraživanjima nema direktne povezanosti očnog i krvnog pritiska.

Smatra se da stres indirektno može uticati na povišenje očnog pritiska.

Kontaktna sočiva

Vrsta kontaktnih sočiva određuje se prema Vašoj starosti, dioptriji i životnim navikama. Ukoliko imate visoku cilindričnu dioptriju, visoku sfernu dioptriju ili određene bolesti rožnjače (keratokonus) u obzir dolaze samo polutvrda sočiva. Često se kod kratkovidnih osoba mlađe životne dobi, kod kojih se još očekuje rast dioptrije, preporučuje za početak nošenje polutvrdih sočiva, iako danas znamo da naučno nije dokazano da ona usporavaju napredovanje dioptrije. U većini ostalih slučajeva, tj. gotovo uvijek kada je to moguće preporučuje se nošenje mekih sočiva. Za nošenje su ugodnije i jednostavnije, a nije potrebno ni postepeno prilagođavanje na njih kao što je slučaj s polutvrdim sočivima. Puno češće se u praksi propisuju meka kontaktna sočiva. Danas na tržištu postoji veliki broj proizvođača i vrsta mekih kontaktnih sočiva. Prema preporučenom vremenu nošenja dijele se na: dnevna, polumjesečna, mjesečna, tromjesečna i godišnja. Danas se sve više propisuju dnevna i polumjesečna sočiva jer imaju odličnu propusnost za kiseonik i vodu, a zbog kratkog perioda nošenja i česte izmjene smanjuje se mogućnost razvoja infekcije.

U slučaju tvrdih i polutvrdih sočiva to nikako nije dozvoljeno. Struka ne preporučuje spavanje sa mekim kontaktnim sočivima na očima uprkos tome što proizvođači u svojim uputstvima to dozvoljavaju kod određenih vrsta mekih kontaktnih sočiva (Night&Day). Opasnost leži u tome što je povećan rizik od razvoja infekcije ukoliko se ona ne čiste redovno (svako veče) u odgovarajućim rastvorima. Osim toga, propusnost za kiseonik i vodu ograničava „disanje“ rožnjače pod sočivom, što je posebno izraženo ukoliko se ona nose kroz 24 sata. U tom slučaju može se pojaviti pojačana vaskularizacija ruba rožnjače. Ta pojava upozorava nas da je potrebno smanjiti vremenski period nošenja sočiva jer do rožnjače ne dolazi odgovarajuća količina kiseonika.

Može ako dioptrija to dozvoljava. U slučaju visokih cilindara ili visoke dioptrije često ne postoji mogućnost postizanja potrebne vidne oštrine sa mekim kontaktnim sočivima. Razlog je taj što se meka kontaktna sočiva proizvode do određene visine cilindra i dioptrije. Ukoliko se ne može propisati meko sočivo odgovarajuće dioptrije preporučuje se nošenje polutvrdih sočiva. Ako dioptrija dozvoljava, nema poteškoća u prelasku sa mekih na polutvrde. Taj proces je ipak nešto teži i zahtjevniji jer je potrebno privikavanje na nošenje polutvrdih sočiva.

Možete, ukoliko taj odmor ne traje duže od sat-dva i ukoliko to ne prelazi u svakodnevnu naviku. Duži odmor sa mekim sočivima svakako nije preporučljiv jer oko sa sočivom ne „diše“ koliko je potrebno. Ukoliko se to dogodi potrebno je nakon toga izvaditi sočiva, pohraniti ih u odgovarajući rastvor te za to vrijeme „odmoriti“ oko, tj. nositi naočalnu korekciju. Preporučljivo je kad god je to moguće kombinovati nošenje naočala i sočiva.

Ni ronjenje, niti plivanje sa sočivima nije preporučljivo jer se na taj način povećava mogućnost infekcije oka. U vodi (posebno slatkoj) žive različiti patogeni organizmi koji tako mogu doći u doticaj sa okom, te se razmnožiti u području između rožnjače i sočiva i tako biti savršeno zaštićeni od vanjskih uticaja i odbrambenih mehanizama oka. Isto tako, ako ronite sa sočivima vrlo je velika mogućnost da će Vam sočivo ispasti iz oka. Međutim, ako drugačije ne možete funkcionisati, tada je obavezno korišćenje maske za ronjenje preko očiju. U tom slučaju najbolje je koristiti jednodnevna meka sočiva koje nakon jednokratne upotrebe bacate i za novu priliku koristite potpuno novi par sočiva.

To je strogo zabranjeno jer se u vodi iz vodovoda mogu nalaziti različiti mikroorganizmi od kojih su neki toliko opasni da mogu dovesti do gubitka vida (npr. Acanthamoeba). Ispiranje i čuvanje sočiva u vodovodnoj vodi i ostalim (neadekvatnim) tekućinama apsolutno je zabranjeno. Potrebno je koristiti isključivo rastvore preporučene od strane proizvođača sočiva ili od oftalmologa/optičara. Najčešće su to tzv. „multipurpose“ rastvori koji u jednom imaju sve potrebne sastojke za konzervisanje i čišćenje sočiva. Sa sočivima se nemojte tuširati, umivati niti plivati – na taj način rizik od infekcije opasnim patogenima svodite na minimum.

Nisu jer su boje korišćene u njima biokompatibilne (nisu štetne za tkiva). Za njih vrijede ista uputstva o čišćenju i čuvanju sa naglaskom na nešto kraće preporučeno vrijeme nošenja kao i za one koje nisu u boji. Meka sočiva u boji mogu biti izrađena i u odgovarajućoj dioptriji (svaki proizvođač ima određene visine dostupnih dioptrija). Isto tako, ona mogu biti jednodnevna, polumjesečna ili mjesečna.

Nema kontraindikacija za nošenje mekih kontaktnih sočiva tokom leta avionom.

Astigmatizam označava nepravilnu zakrivljenost rožnjače koje se ispravlja cilindričnim staklima/sočivima. Na tržištu postoje tzv. meka torična kontaktna sočiva koja mogu ispraviti astigmatizam do određene granice. Ona su odličan izbor kod pacijenata koji nemaju previsoku cilindričnu dioptriju. Trenutno su kod nas u ponudi torična sočiva sa dioptrijom do -2.25 dioptrija cilindra. Problem nastaje kod pacijenata koji imaju toliku cilindričnu dioptriju da se ista ne može korigovati mekim toričnim sočivom. Kod njih je potrebno propisati polutvrda sočiva, jer im jedino ona mogu dati maksimalnu moguću vidnu oštrinu.

Ukoliko to vaša dioptrija dozvoljava moguće je povremeno nositi meka kontaktna sočiva. U tom slučaju najbolje je odlučiti se za jednodnevna meka kontaktna sočiva koja nakon dnevnog korišćenja bacate i za iduću priliku uzimate potpuno novi par sočiva. Tako nije potrebno brinuti o čišćenju, odlagnju i ponovnoj upotrebi istog sočiva. Na taj način se smanjuje rizik od infekcije. Ukoliko se prvi put odlučujete za sočiva, a bavite se sportom, preporučuje se nošenje mekih kontaktnih sočiva (manja vjerovatnoća od ispadanja sočiva, te manja opasnost kod udarca u oko nego s polutvrdim sočivima).

Danas na tržišu imamo meka kontaktna sočiva sa dnevnom, polumjesečnom, mjesečnom, tromjesečnom i godišnjom izmjenom. To označava maksimalno vrijeme korišćenja jednog para sočiva. Naravno, to znači da se sočiva i dalje svako veče skidaju iz oka i odlažu u odgovarajućem rastvoru. Često se u prodaji zna dogoditi da je predloženo vrijeme nošenja duže od onoga koje propisuje proizvođač. U tom slučaju niti proizvođač ne može garantovati da duže nošenje sočiva neće imati štetne posljedice na oko. Prema tome, ne preporučuje se tzv. „produženo“ nošenje sočiva. Meka sočiva napravljena su od odgovarajućih materijala koji su propusni za kiseonik i vodu, a sa dužinom nošenja vjerovatno se te karakteristike ponešto mijenjaju i smanjuju „disanje“ oka ispod sočiva.

Dječija oftalmologija i strabizam

Za oftalmološki pregled nikad nije prerano, s obzirom da je razvoj vida najintenzivniji kod sasvim male djece. Pregled se preporučuje kako bi se otkrili mogući poremećaji položaja očiju i refraktivne greške. Iako je uobičajeno da oči blago bježe u dobi do 6 mjeseci zbog nezrelosti nervnog sistema, nakon te dobi, ako se primijeti da oko i dalje bježi prema nosu, to može ukazivati na neki oblik strabizma. Iako se realna vidna oštrina te dobi ne može precizno utvrditi, posebni aparati prilagođeni maloj djeci, kao i širenje zjenica i skijaskopija, mogu pomoći u utvrđivanju refraktivnih grešaka. Ukoliko se utvrdi strabizam ili refraktivna greška, moguće je propisati naočale ili daljnje terapijske mjere.

Kod djece od 4 godine s povremenim strabizmom, prvo je potrebno provesti detaljan oftalmološki pregled kako bi se utvrdilo stanje. Ako se primijeti strabizam, ali se isti ispravlja naočalama, tada govorimo o akomodativnom strabizmu, gdje operacija nije nužna jer se strabizam može kontrolirati naočalama. Ukoliko se strabizam ne ispravlja ili se ne ispravlja dovoljno naočalama, nakon nekoliko mjeseci kontrola, razmatra se opcija operacije.

Nakon operacije strabizma, postoji mogućnost da oko ponovno pobjegne na istu ili suprotnu stranu, posebno ako je operirano oko bilo slabovidno. Ponovna operacija je moguća i odluka o njoj zavisi o ugla bježanja oka i intraoperativnom nalazu. Oporavak nakon operacije je brz, a pacijent obično ostaje u bolnici samo jednu noć. Potrebno je nakon operacije pratiti uputstva oftalmologa i izbjegavati fizički napor nekoliko sedmica.

Kod pacijenata čije je oko slabovidno, operacija se može izvesti radi poboljšanja estetike, ali očekivani rezultati mogu biti ograničeni. Također, moguće je da će se operacija morati ponoviti, s obzirom na povećani rizik od ponovnog strabizma.

Kod osoba s oštećenjem živca koji inervira očni mišić, poput nervusa abducensa, strabizam može biti prisutan i dvoslike su česte. Oštećenje živca ne može se izliječiti, ali se simptomi mogu ublažiti nošenjem naočala s prizmama ili operativnim zahvatom. Operacija može pomoći oku da gleda ravno, što može smanjiti simptome, ali neće u potpunosti riješiti problem, posebno ako postoji slabovidnost na tom oku.

U svakom slučaju, važno je redovno pratiti uputstva oftalmologa i pravovremeno reagirati kako bi se očuvao i poboljšao vid i funkcija očiju.

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content