DRUGE METODE KOREKCIJE DIOPTRIJE

JASNIJE SUTRA POČINJE DANAS.

Sadržaj članka

Autor teksta: Dr sc. Bojan Kozomara, dr med.

O FAKIČNIM INTRAOKULARNIM SOČIVIMA

Ukoliko je dioptrija previsoka ili tkivo rožnjače pretanko, to ne znači da dioptrija ne može da se koriguje.

Upravo implantacija fakičnih intraokularnih sočiva predstavlja najbolju i najefikasniju alternativu laserskoj korekciji dioptrije.

intraokularna sočiva, oftalmolog

ŠTA SU FAKIČNA INTRAOKULARNA SOČIVA?

Fakična intraokularna sočiva su inraokularni implantati napravljeni od posebne vrste kolamera, biokompatibilnog materijala koji je u potpunosti prilagodljiv ljudskom oku. Trenutno najpopularniji implantat ove vrste je Visian ICL (Implantable Collamer Lens) fakično intraokularno sočivo.

intraokularna sočiva, oftalmolog

KOJE SU OSNOVNE PREDNOSTI OVOG SOČIVA?

– Može da koriguje velike raspone dioptrija od -3.00 D do -23.00 D, odnosno od +0.50 D do +10.00 D).

– Uspješno koriguje i astigmatizme do +6.00 D- Jednostavno se implantira i to iza irisa, a ispred prirodnog očnog sočiva, te ga nije potrebno fiksirati za okolna tkiva oka.

– Njegovom upotrebom smanjuje se trauma na okolno tkivo, skraćuje se procedura, ali i postoperativni oporavak.

– Dijametar optičkog dijela sočiva je znatno veći, te je zbog toga idealan implantat za sve one pacijente koji imaju prirodno široke zjenice.

-Ugradnjom ovog sočiva ne gubi se sposobnost akomodacije oka, odnosno jasnog vida i na blizinu i na daljinu, te se zbog toga najčešće i savjetuje mladim osobama koje ne moraju koristiti naočale za čitanje.

-Ugradnja sočiva je reverzibilna, odnosno sočiva mogu da se eksplantiraju i da se stanje vrati na prvobitno ukoliko to pacijent iz nekog razloga želi.

KAKO IZGLEDA OPERATIVNI ZAHVAT?

Implantacija je jednostavna i bezbolna i sastoji se od ugradnje sočiva kroz rez na rožnjači od svega nekoliko milimetara. Sočivo se prvo implantira u prednju očnu komoru, a tek nakon toga pažljivo pozicionira iza dužice (irisa), a ispred prirodnog očnog sočiva. Rez na rožnjači zarasta sam, te ga nije potrebno šiti. Operativni zahvat se izvodi u topikalnoj anesteziji i traje svega 10 minuta po oku.

KAKO IZGLEDA POSTOPERATIVNI PERIOD?

Pacijent napušta bolnicu odmah nakon zahvata. Vid može biti zamućen nekoliko dana, a za to vrijeme se ukapavaju kapi antibiotika u oba oka. Pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim životnim aktivnostima već nakon 5 dana od operacije.

VIDEO

laserska korekcija dioptrije, dr kozomara
Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content