Da li je našim očima potrebna zaštita od plavog svjetla

Koliko su vaše večernje navike vezane za svijetleće ekrane?

Od kada su naši mobilni telefoni priključeni na internet, mnogi od nas ne skidaju pogled sa njihovih ekrana. Ekrani ipak emituju plavo svjetlo koje može da utiče na zdravlje naših očiju i naš „unutrašnji“ sat.

Kratka lekcija o fizici vidljivog svjetla

Boje koje naše oko vidi su dio vidljivog spektra boja, a koji je samo mali dio elektromagnetnog spektruma. Crveno svjetlo ima najmanju energiju koju možemo da vidimo, dok ljubičasto ima najveću. Infracrveno svjetlo je ispod nivoa vidljivog crvenog svjetla, dok je ultravioletno iznad ovog nivoa. Interesantno, razlog zašto se površina mora i neba vidi u plavoj boji je zbog toga što ova moja može mnogo lakše da se rasipa u odnosu na sve ostale boje.

Vještačka svjetla i naše faze sna

Kroz cijelu ljudsku istoriju, pa sve do posljednjih nekoliko decenija, Sunce je Zemlji bilo jedini izvor plavog svjetla. Naše tijelo koristi plavo svjetlo kao budilnik, odnosno ono mu pokazuje kada treba da se budimo, a kada da idemo na spavanje.

Osim toga, ono utiče i na našu koncentraciju, brže reakcije, pamćenje, i slično. Kada Sunce zađe, manjak plavog svjetla signalizira našem tijelu da je vrijeme za spavanje. Biološki, mi ipak nismo navikli na koncept vještačkog plavog svjetla-što može da bude veliki problem u modernom vremenu.

Kada upalimo ekrane naših mobilnih telefona ili računara prije odlaska na spavanje, mi svoj mozak podsvjesno snabdijevamo informacijom da još nije vrijeme za spavanje, iako je jako kasno. Naš mozak tada šalje odgovor u vidu zaustavljanja lučenja melatonina, glavnog neurotransmitera za san. Kao rezultat toga, često nam je potrebno mnogo više vremena kako bismo zaspali, san nam je nekvalitetan, te nas sve to vodi do lošijeg zdravlja i manjka sna.

Jedan od načina kako možemo izbjeći probleme sa snom jeste da naše mobilne telefone i ostale aparate jedan sat prije odlaska na spavanje što dalje od nas. Noćni mod u telefonima takođe može da bude koristan u sprečavanju djelovanja plavog svjetla.

 Zdravlje oka i plavo svjetlo

Uticaj plavog svjetla na naše oči je za mnoge ljekare isti kao i uticaj senilne degeneracije makule na naš vid. Ipak, realno gledano, mogućnost za nastanak ovih oštećenja su mnogo manja, jer ekrani naših mobilnih aparata emituju mnogo manje plavog svjetla od sunčevih zraka (i ne emituju nikakvo UV svjetlo).

Mnogo više zabrinjava postojanje suhog oka. Višesatno gledanje u ekran može proizvesti simptome kao što su bol, žuljanje, peckanje i blaga upala oka, a nekada i glavobolje. Filteri ekrana i kompjuterske naočale nekada pomažu u blokiranju plavog svjetla i smanjuju ove simptome, ali odlična metoda čuvanja očiju je pravilo 20-20-20: uzmite pauzu od 20 sekundi i fokusirajte pogled na predmet udaljen 20 stopa (6 metara) u periodu od 20 minuta.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content