Kontaktna sočiva

Vrsta kontaktnih sočiva određuje se prema Vašoj starosti, dioptriji i životnim navikama. Ukoliko imate visoku cilindričnu dioptriju, visoku sfernu dioptriju ili određene bolesti rožnjače (keratokonus) u obzir dolaze samo polutvrda sočiva. Često se kod kratkovidnih osoba mlađe životne dobi, kod kojih se još očekuje rast dioptrije, preporučuje za početak nošenje polutvrdih sočiva, iako danas znamo da naučno nije dokazano da ona usporavaju napredovanje dioptrije. U većini ostalih slučajeva, tj. gotovo uvijek kada je to moguće preporučuje se nošenje mekih sočiva. Za nošenje su ugodnije i jednostavnije, a nije potrebno ni postepeno prilagođavanje na njih kao što je slučaj s polutvrdim sočivima. Puno češće se u praksi propisuju meka kontaktna sočiva. Danas na tržištu postoji veliki broj proizvođača i vrsta mekih kontaktnih sočiva. Prema preporučenom vremenu nošenja dijele se na: dnevna, polumjesečna, mjesečna, tromjesečna i godišnja. Danas se sve više propisuju dnevna i polumjesečna sočiva jer imaju odličnu propusnost za kiseonik i vodu, a zbog kratkog perioda nošenja i česte izmjene smanjuje se mogućnost razvoja infekcije.

U slučaju tvrdih i polutvrdih sočiva to nikako nije dozvoljeno. Struka ne preporučuje spavanje sa mekim kontaktnim sočivima na očima uprkos tome što proizvođači u svojim uputstvima to dozvoljavaju kod određenih vrsta mekih kontaktnih sočiva (Night&Day). Opasnost leži u tome što je povećan rizik od razvoja infekcije ukoliko se ona ne čiste redovno (svako veče) u odgovarajućim rastvorima. Osim toga, propusnost za kiseonik i vodu ograničava „disanje“ rožnjače pod sočivom, što je posebno izraženo ukoliko se ona nose kroz 24 sata. U tom slučaju može se pojaviti pojačana vaskularizacija ruba rožnjače. Ta pojava upozorava nas da je potrebno smanjiti vremenski period nošenja sočiva jer do rožnjače ne dolazi odgovarajuća količina kiseonika.

Može ako dioptrija to dozvoljava. U slučaju visokih cilindara ili visoke dioptrije često ne postoji mogućnost postizanja potrebne vidne oštrine sa mekim kontaktnim sočivima. Razlog je taj što se meka kontaktna sočiva proizvode do određene visine cilindra i dioptrije. Ukoliko se ne može propisati meko sočivo odgovarajuće dioptrije preporučuje se nošenje polutvrdih sočiva. Ako dioptrija dozvoljava, nema poteškoća u prelasku sa mekih na polutvrde. Taj proces je ipak nešto teži i zahtjevniji jer je potrebno privikavanje na nošenje polutvrdih sočiva.

Možete, ukoliko taj odmor ne traje duže od sat-dva i ukoliko to ne prelazi u svakodnevnu naviku. Duži odmor sa mekim sočivima svakako nije preporučljiv jer oko sa sočivom ne „diše“ koliko je potrebno. Ukoliko se to dogodi potrebno je nakon toga izvaditi sočiva, pohraniti ih u odgovarajući rastvor te za to vrijeme „odmoriti“ oko, tj. nositi naočalnu korekciju. Preporučljivo je kad god je to moguće kombinovati nošenje naočala i sočiva.

Ni ronjenje, niti plivanje sa sočivima nije preporučljivo jer se na taj način povećava mogućnost infekcije oka. U vodi (posebno slatkoj) žive različiti patogeni organizmi koji tako mogu doći u doticaj sa okom, te se razmnožiti u području između rožnjače i sočiva i tako biti savršeno zaštićeni od vanjskih uticaja i odbrambenih mehanizama oka. Isto tako, ako ronite sa sočivima vrlo je velika mogućnost da će Vam sočivo ispasti iz oka. Međutim, ako drugačije ne možete funkcionisati, tada je obavezno korišćenje maske za ronjenje preko očiju. U tom slučaju najbolje je koristiti jednodnevna meka sočiva koje nakon jednokratne upotrebe bacate i za novu priliku koristite potpuno novi par sočiva.

To je strogo zabranjeno jer se u vodi iz vodovoda mogu nalaziti različiti mikroorganizmi od kojih su neki toliko opasni da mogu dovesti do gubitka vida (npr. Acanthamoeba). Ispiranje i čuvanje sočiva u vodovodnoj vodi i ostalim (neadekvatnim) tekućinama apsolutno je zabranjeno. Potrebno je koristiti isključivo rastvore preporučene od strane proizvođača sočiva ili od oftalmologa/optičara. Najčešće su to tzv. „multipurpose“ rastvori koji u jednom imaju sve potrebne sastojke za konzervisanje i čišćenje sočiva. Sa sočivima se nemojte tuširati, umivati niti plivati – na taj način rizik od infekcije opasnim patogenima svodite na minimum.

Nisu jer su boje korišćene u njima biokompatibilne (nisu štetne za tkiva). Za njih vrijede ista uputstva o čišćenju i čuvanju sa naglaskom na nešto kraće preporučeno vrijeme nošenja kao i za one koje nisu u boji. Meka sočiva u boji mogu biti izrađena i u odgovarajućoj dioptriji (svaki proizvođač ima određene visine dostupnih dioptrija). Isto tako, ona mogu biti jednodnevna, polumjesečna ili mjesečna.

Nema kontraindikacija za nošenje mekih kontaktnih sočiva tokom leta avionom.

Astigmatizam označava nepravilnu zakrivljenost rožnjače koje se ispravlja cilindričnim staklima/sočivima. Na tržištu postoje tzv. meka torična kontaktna sočiva koja mogu ispraviti astigmatizam do određene granice. Ona su odličan izbor kod pacijenata koji nemaju previsoku cilindričnu dioptriju. Trenutno su kod nas u ponudi torična sočiva sa dioptrijom do -2.25 dioptrija cilindra. Problem nastaje kod pacijenata koji imaju toliku cilindričnu dioptriju da se ista ne može korigovati mekim toričnim sočivom. Kod njih je potrebno propisati polutvrda sočiva, jer im jedino ona mogu dati maksimalnu moguću vidnu oštrinu.

Ukoliko to vaša dioptrija dozvoljava moguće je povremeno nositi meka kontaktna sočiva. U tom slučaju najbolje je odlučiti se za jednodnevna meka kontaktna sočiva koja nakon dnevnog korišćenja bacate i za iduću priliku uzimate potpuno novi par sočiva. Tako nije potrebno brinuti o čišćenju, odlagnju i ponovnoj upotrebi istog sočiva. Na taj način se smanjuje rizik od infekcije. Ukoliko se prvi put odlučujete za sočiva, a bavite se sportom, preporučuje se nošenje mekih kontaktnih sočiva (manja vjerovatnoća od ispadanja sočiva, te manja opasnost kod udarca u oko nego s polutvrdim sočivima).

Danas na tržišu imamo meka kontaktna sočiva sa dnevnom, polumjesečnom, mjesečnom, tromjesečnom i godišnjom izmjenom. To označava maksimalno vrijeme korišćenja jednog para sočiva. Naravno, to znači da se sočiva i dalje svako veče skidaju iz oka i odlažu u odgovarajućem rastvoru. Često se u prodaji zna dogoditi da je predloženo vrijeme nošenja duže od onoga koje propisuje proizvođač. U tom slučaju niti proizvođač ne može garantovati da duže nošenje sočiva neće imati štetne posljedice na oko. Prema tome, ne preporučuje se tzv. „produženo“ nošenje sočiva. Meka sočiva napravljena su od odgovarajućih materijala koji su propusni za kiseonik i vodu, a sa dužinom nošenja vjerovatno se te karakteristike ponešto mijenjaju i smanjuju „disanje“ oka ispod sočiva.

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content