Refraktivna hirurgija

Verisyse, Veriflex i Vision ICL sočiva su vrste intraokularnih sočiva koje se ugrađuju u prednju očnu komoru oka (između dužice i rožnjače, ili dužice i očnog sočiva) u svrhu korekcije dioptrije. Implantacija Verisyse, Veriflex i Vision ICL sočiva je alternativa laserskom skidanju dioptrije kada pacijent nije pogodan kandidat za lasersku korekciju dioptrije, kao u slučaju previsoke dioptrije ili pretanke rožnjače. Potrebno je napraviti detaljan pregled kao bi se utvrdilo da li je pacijent koji želi skinuti dioptriju, obzirom na brojne vrijednosti i izračune koji se provjeravaju, kandidat za lasersku korekciju ili za ugradnju sočiva.

Operativni zahvat se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji. Kada se radi implantacija Verisyse i Veriflex sočiva, kroz mali rez na ivici rožnjaće, ugrađuje se sočivo u prednju očnu komoru, te se sa posebnim instrumentima na svoja dva kraja nježno pričvrsti za dužicu ispred zjenice. Na taj način se sočivo čvrsto namješta na odgovarajuću poziciju. Na mjesto reza se rijetko postavlja jednostruki šav (smješten ispod gornjeg kapka) koji se najčešće uklanja za oko mjesec dana nakon operacije. Kada je u pitanju Vision ICL fakično intraokularno sočivo, postupak implantacije je sličan, s tim što se sočivo ne fiksira za dužicu nego se implantira ispred očnog sočiva, a rana na rožnjači se ne zašiva.

Astigmatizam je nepravilna zakrivljenost rožnjače koja se koriguje cilindričnom dioptrijom. Ugradnjom toričnih fakičnih intraokularnog sočiva, kao što je Vision ICL, danas se mogu korigovati astigmatizmi i do +6.00 dioptrija.

Ne. Ugradnjom sočiva se samo koriguje dioptrija, a akomodacija u oku ostaje očuvana. To znači da se naše prirodno sočivo normalno snagom akomodacije prilagođava i fokusira za dobar vid na blizinu.

Ugradnja sočiva u prednju očnu komoru je reverzibilan (povratan) proces. Pojavom mrene (zamućenje našeg prirodnog sočiva), fakična intraokularna sočiva se vrlo lako uklanjaju iz oka i nastavlja se operacija mrene po uobičajenom ultrazvučnom metodom. U slučaju udarca, traume, glaukoma ili nekog drugog stanja oka takođe se uklanja sočivo i primjenjuje se odgovarajući tretman.

Svaki hirurški zahvat nosi određeni rizik od nastanka komplikacija. Na prvom mjestu se treba istaknuti rizik od infekcija, kao i kod svake operacije, ali on je zaista brojčano zanemariv u našoj klinici zahvaljujući velikom iskustvu operatera i standardima čistoće i sterilnosti u operacionim salama. Moguća je i pojava prolaznog povećanja intraokularnog pritiska u oporavku neposredno nakon operacije (najčešće prve 2 sedmice), dok se ne uspostavi nova dinamika cirkulacije očne vodice. Svaka operacija oka nosi rizik i od ablacije retine (odljepljenje mrežnjače), ali je i ona izuzetno rijetka i malo prisutna. Svaku komplikaciju moguće je zbrinuti.

Kod određenog broja pacijenata sa ugrađenom sočiva moguća je promjena dioptrije (u 2% do 5 %). Ako se dioptrija promijeni moguće je uraditi lasersku korekciju dioptrije, ili se razlika korigovati naočalama. Ugradnja sočiva je reverzibilan postupak i moguće je u slučaju velike promjene dioptrije zamijeniti sočivo za odgovarajuće, odnosno za jače.

Na sva ograničenja pacijent bude upozoren u predoperativnoj pripremi, te na viziti tj. na kontroli jutro nakon operacije. Potrebno je držati se uputstava za korišćenje obavezne terapije. Operisano oko se ne bi smjelo umivati i prati barem 7 dana nakon operacije, jer u vodovodnoj vodi ponekad ima nečistoća i mikroorganizama , a na oku je svježa hirurška rana. Ako je potrebno oko se može nježno isprati vještačkim suzama ili fiziološkim rastvorom. Oko se ne smije trljati, ni dirati rukama. Prvih 7 do 10 dana potrebno je zaštititi oko tamnijim naočalama pri izlasku napolje, izbjegavati vjetar, dim, prašinu, pare od kuhanja, kao i pare sredstava za čišćenje. Preporučuje se ne podizati teže terete, ne biti dugo u sagnutom položaju, izbjegavati težu gimnastiku, izbjegavati bazene, banje, saune a sve to prvih mjesec dana nakon zahvata. Nakon isteka prvih mjesec dana po operaciji, sva ograničenja se ukidaju.

U našoj klinici primjenjuju se sve metode laserske korekcije dioptrije, i to PRK (fotorefraktivna keratektomija), LASIK (Laser Assisted In Situ Keratomileusis), te Epi-LASIK, LASEK i T-PRK. U zavisnosti od vrste i visine dioptrije, te od nalaza na oku, pacijentu se daju mogućnosti za odabir tehnike kojom će se operacija vršiti. U preko 95% slučajeva primjenjujemo metodu LASIK.

Dva su osnovna uslova koja svaki kandidat za operaciju mora da ispuni, a to su da je stariji/starija od 18 godina i da je dioptrija stabilna barem godinu dana prije operacije. Ostali uslovi podrazumijevaju raspon dioptrijaj od +6.00 D do -10.00 D, te dovoljnu debljinu rožnjače oka, kao i nepostojanje drugih oboljenja, prvenstveno na očnom dnu.

Laserska korekcija dioptrije i trudnoća nemaju nikakvu međusobnu povezanost, a operacije se vrše i kod djevojaka koje nisu rađale. Izuzetno je mala mogućnost da će pod uticajem hormonskih promjena u trudnoći doći do promjene dioptrije i na taj proces vrsta korektivnog pomagala (naočale, sočiva) ili laserska operacija nemaju nikakav uticaj. Kod žena kod kojih se u prvoj trudnoći nije mijenjala dioptrija izuzetno je mala vjerovatnoća da će se tako nešto dogoditi u drugoj. Sama laserska operacija nema nikakav uticaj ni na izbor vrste poroda.

Pregled je moguće obaviti u toku jednog dana od dana Vašeg poziva. Naše sestre će Vam omogućiti prvi slobodni termin u vremenu koje Vama odgovara. Više ljekara radi laserske preglede, tako da imamo mogućnost da Vam maksimalno izađemo u susret.

Prije pregleda potrebno je skinuti kontaktna sočiva, i to barem 3 dana za meka, a 8 dana za tvrda sočiva, te osigurati pratnju jer nećete moći voziti kada su Vam zjenice široke. Osim toga, potrebno je ponijeti stare nalaze ukoliko ih imate.

Prije pregleda biste trebali skinuti meka kontaktna sočiva bar 3 puna dana, dok za polutvrda i tvrda kontaktna sočiva taj period iznosi najmanje 8 dana. Na ovaj način se površina oka “odmara” te se omogućava vjerodostojnost mjerenja i rezultata.

Metoda laserskog skidanja dioptrije u kliničkoj je upotrebi preko 20 godina i više od 40 miliona ljudi do sada je u svijetu operisano ovom metodom. Jedine komplikacije ovog zahvata mogu biti prolazna postoperativna suhoća oka i povrat dijela skinute dioptrije. Obe ove komplikacije ne mogu dovesti do gubitka vida i ne mogu se predvidjeti jer zavise od individualnog potencijala za zarastanje tkiva. Postoperativna suhoća oka se rješava vještačkim suzama u vidu kapi koje se kapaju dok se suzni film ne oporavi. Povratak dijela dioptrije može se riješiti ili dodatnim laserskim zahvatom ili nošenjem korekcije. Potrebno je reći da preko 95% pacijenata nema nikakvih poteškoća nakon zahvata.

Teoretski je moguće uraditi pregled i operaciju isti dan, ali to svakako nije preporučljivo. Kako na pregledu širimo zjenice da bi pregledali Vaše sočivo i očno dno, potrebno je sačekati 2-4 sata da se zjenice vrate u prvobitno stanje jer tako zahtijeva laser. Sam proces tada dugo traje i nije ugodno za osobu koja iščekuje operaciju. Smatramo da je psihički i tehnički puno jednostavnije napraviti barem dan razlike između pregleda i same operacije.

Prije same operacije laserske korekcije dioptrije daje se anestezija u vidu kapi, te je operacija potpuno bezbolna. Operacija traje 5 minuta po oku. Laser brusi dioptriju u sekundama (1.5 sekundi su potrebne za skidanje 1 dioptrije) i u tom periodu je potrebno što mirnije gledati u svjetla iznad sebe. Operater sve vrijeme komunicira sa Vama, odnosno vodi Vas kroz operaciju. Laser ima takozvani “eye tracker” koji prati pokrete oka i na taj način sprečava mogućnost greške. Prije operacije se obavi kontrolni pregled dioptrije i još jedan kratki razgovor. Nakon operacije slijede uputstva od strane naših sestara i tada dobijate kapi i otpusno pismo. Vaš boravak u klinici taj dan traje nešto duže od sat vremena.

Nakon operacije trebali biste se suzdržavati od težih fizičkih aktivnosti mjesec dana, dok lagano trčanje ili gimnastiku možete početi već nakon 2 sedmice. U prvo vrijeme savjetuje se i izbjegavanje zadimljenih i prašnjavih prostorija, a gledanje televizije, rad na računaru i vožnja automobila može da se počne čim Vam ne bude više smetala postoperativna suhoća oka tj. kada se budete osjećali sigurno. Dakle, ove aktivnosti smijete raditi već par dana nakon operacije, a sve u granicama do kojih se osjećate ugodno. Ni jedan od navedenih načina ne može uticati na eventualni povrat dioptrije, tako da Vas to ne treba brinuti. Žene se ne bi trebale šminkati 3 sedmice nakon operacije, a umivati se možete već nakon 3 dana. U prva 3 postoperativna dana umjesto umivanjem oko se ispira vještačkim suzama da bi se smanjila mogućnost infekcije. U moru se smijete kupati već nakon 2 sedmice postoperativno, dok se bazena trebate suzdržavati mjesec dana zbog mogućnosti infekcije oka.

Kontrolni pregledi se obavljaju dan nakon operacije, unutar sedam dana, nakon mjesec dana, zatim nakon 3 mjeseca, a nakon toga jednom godišnje. Prve dvije kontrole su najvažnije te je poželjno da ih obavite kod nas. O daljnjim kontrolama se dogovaramo individualno. Sve kontrole unutar prvog mjeseca postoperativno se ne plaćaju.

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content