Pripremite svoje oči za sezonu alergija

Kao što znamo, jako je teško uživati proljećnom danu sa natečenim očima i zapušenim nosom.

Zaista, zašto su nam oči u ovo doba godine toliko crvene, natečene i podražene? Odgovor, naravno, nije uvijek alergija, pa stoga pogledajmo različite uzroke koji mogu da daju simptome slične alergijskim, te šta možemo uraditi da bismo izbjegli ili smanjili ove simptome kako bismo mogli da maksimalno uživamo u ovom dobu godine.

Šta izaziva sezonske alergije?

Različiti faktori, od dlake kućnih ljubimaca, preko prašine do parfema mogu da izazovu alergije, a one nisu uvijek limitirane na određeno doba godine. Međutim, proljeće i jesen su doba godine u kojima ima najviše polena. Neke biljke, kao što su pojedine vrste trave cvjetaju u proljeće, a neke druge u jesen.

U ovim mjesecima, vazduh postaje ispunjen ovim sitnim partikulama koje mogu da se zadrže na našim očima i u nosu, te da izazovu iritaciju. Svako sa izrazito aktivnim imunološkim sistemom može da osjeti simptome kao što su podražene oči, kongestija i često kihanje.

Odgovor očiju na alergije

Tipični simptomi alergija uključuju crvenilo, otok očiju i kapaka, žuljanje i suhoću oka. Posebno je izraženo sa nošenjem kontaktnih sočiva. Uzimanje dekongestiva može pomoći sa respiratornim simptomima, ali nus efekat je često suhoća oka, što često može da pogorša prethodno stanje i učini oči znatno ranjivijima na iritante iz vazduha!

Umanjenje simptoma alergije

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite kod napada alergije jeste da ostanete dovoljno hidrirani. Takođe, možete koristiti i kapi za oči (posebno ako ih ostali lijekovi za alergije suše). Dobra je ideja i nošenje naočala umjesto kontaktnih sočiva sve dok imate simptome suhog oka. Osim što mogu biti nepodnošljiva, kontaktna sočiva mogu da zadrže alergene na oku i pogoršaju simptome. Šta god da odlučite, najvažnije je da izbjegavate trljanje očiju.

Mogu li se alergije prevenirati?

Zbog toga što se polen nalazi u vazduhu, jako je teško da ih se u potpunosti izbjegava tokom sezone alergija, ali postoje načini da se njihov uticaj umanji. Jedan od njih je da su prozori zatvoreni i da se ventilatori ne postavljaju u njihovoj blizini. Nošenje sunčanih ili običnih naočala je takođe jedna od mjera zaštite. Ostanite u zatvorenom prostoru tokom vjetrovitih dana i nosite masku protiv polena ako morate obavljati vrtne poslove.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content