Katarakta

Za operaciju mrene preoperativno je potrebno uraditi nalaz elektrokardiograma (EKG), te kompletnu krvnu sliku (KKS), šećer u krvi (ŠUK) i nalaz urina.

Operacija mrene je bezbolna hirurška procedura. Oko se prije zahvata anestezira kapima, dakle primjenjuje se lokalna anestezija, a tokom operacije može se osjetiti maleni pritisak u oku, na šta pacijent bude upozoren. Pacijent je potpuno budan, svjestan i sarađuje tokom operacije.

U vrijeme kad je pacijent naručen počinje predoperativni pregled i širenje zjenica prije operacije. To traje oko 30 minuta. Nakon toga se odlazi na operaciju koja traje oko 10 minuta. Poslije operacije slijedi kratki odmor i pacijent napušta našu kliniku.

Na sva ograničenja pacijent bude upozoren u predoperativnoj pripremi te na viziti tj. na kontroli jutro nakon operacije. Potrebno je držati se uputstava za korišćenje obavezne terapije. Operisano oko se ne bi smjelo umivati i prati barem 7 dana postoperativno, jer u vodovodnoj vodi ponekad ima nečistoća i mikroorganizama, a na oku je svježa hirurška rana. Ako je potrebno, oko se može nježno isprati vještačkim suzama ili fiziološkim rastvorom. Oko se ne smije trljati niti dirati rukama. Prvih 7 – 10 dana potrebno je oko zaštititi tamnijim naočalama pri izlasku napolje, izbjegavati vjetar, dim, prašinu, pare od kuhanja, te pare sredstava za čišćenje. Preporuka je da se ne podižu teži tereti, da se ne bude dugo u sagnutom položaju, zatim izbjegavati težu gimnastiku, izbjegavati bazene, banje, saune a sve to prvih mjesec dana nakon zahvata. Nakon isteka prvih mjesec dana nema nikakvih ograničenja.

Gledanje televizije, kompjuter, vožnja i čitanje dopušteni su kada se Vi osjećate sigurni i kada Vam na oku ništa ne smeta, ne žulja Vas, niti peče. U tome ste sami sebi najbolje mjerilo.

Nekada se mrena operisala klasičnom metodom što je podrazumijevalo da se mrena na veliki rez istisne pomoću instrumenata iz oka u jednom komadu. Zato je bilo poželjno da je mrena što tvrđa i što gušća. To je velika trauma za oko i operacija je završavala postavljanjem velikog šava na napravljeni rez. Savremena tehnologija koju primjenjujemo u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju „Dr Kozomara“ omogućava uklanjanje mrene ultrazvučnom metodom, a to je minimalno agresivno za oko i podrazumijeva brži oporavak vida. Na oku se načini rez manji od 3 mm (ponekad i 2 mm), kroz njega ulazi ultrazvučna sonda koja mrenu otapa i aspirira iz oka, te se odmah ugrađuje vještačko sočivo. Što je mrena mekša, potrebna je manja snaga ultrazvuka, odnosno što je ona tvrđa treba primijeniti više ultrazvuka što ponekad znači nešto sporiji oporavak.

Željeni rezultat vidne oštrine nakon operacije mrene je da pacijent vidi što bolje na daljinu bez naočala. Zbog toga se rade precizni izračuni snage intraokularnog sočiva koje se ugrađuje u oko. Ako oko i prije operacije ima astigmatizam, moguće ga je korigovati za vrijeme operacije toričnim intraokularnim sočivima. Za čitanje i rad na blizinu potrebne su naočale koje se obično propisuju 1 mjesec nakon operacije. Ako je ugrađeno mulifokalno sočivo, u 95% slučajeva nisu potrebne naočale za čitanje, niti za daljinu. Kod nekih pacijenata postoji povremeno potreba za naočalama za „srednju udaljenost“, tačnije za kompjuter.

Starost pacijenta apsolutno nije ograničavajući faktor za ovu vrstu operacije. Kako se osim mrene sa starošću mogu pojaviti još neke bolest oka, prije svega bolesti žute mrlje na očnom dnu, očekivani rezultat vida nakon uklanjanja mrene se postavlja u skladu sa stanjem ostalih dijelova oka s čim je pacijent uvijek upoznat. Kod pacijenata starije životne dobi obično se smanjuje kvaliteta tkiva rožnjače (prednji providni dio oka) koja se može zamutiti tokom operacije. Zbog toga je potrebno samo nešto duže vrijeme oporavka vida. Operacija se vrši u lokalnoj anesteziji (koriste se anestetske kapi), te nema straha od uspavljivanja i opšte anestezije.

Prva i obavezna kontrola je jutro nakon operacije. Tada se dobija prvi uvid u stanje oka, vrši se procjena toka oporavka, te se reguliše terapija. Sljedeća kontrola je najčešće za 5-7 dana, a nakon toga za 3-4 sedmice. Tada se obično prestaje sa terapijom i propisuju odgovarajuće naočale. Operisano oko se nakon toga kontroliše za 3 pa za 6 mjeseci, a nakon toga po dogovoru sa Vašim oftalmologom.

Intraokularno sočivo nudi doživotno rješenje. Napravljeno je od materijala koji ne izaziva reakciju organizma u smislu odbacivanja.

Čim se ustanovi da dijete ima mrenu, treba je ukloniti čim prije. Sa operacijom mrene kod djece ne smije se čekati jer se pod mrenom vid ne može razvijati. Operacijom mrene se povećava šansa za razvoj što boljeg vida. Gotovo je neizbježno da zaostane slabovidnost, ali čim se prije napravi operacija veća je šansa za bolji razvoj vida. Kao i kod odraslih, nakon uklanjanja mrene ugrađuje se intraokularno sočivo koje optimizuje razvoj vida. Različiti su stavovi o vrsti sočiva koje se ugrađuje. Moguće je ugraditi i standardno akrilatno, kao i multifokalno sočivo. Nakon ugradnje sočiva treba nastaviti sa liječenjem slabovidnosti. Obzirom na rast djeteta, pa tako i rast oka, očekuje se potreba za naočalama. Ponekad je u odrasloj dobi potrebna i zamjena intraokularnog sočiva zbog razlike u dioptriji koja je nastala zbog rasta i razvoja organizma. U Specijalnoj bolnici za oftalmologiju „Dr Kozomara“ se obavljaju operacije mrene i kod djece i za te je potrebe operaciona sala u potpunosti opremljena, a operaciju izvodi iskusan tim oftalmologa.

Specijalna bolnica za oftalmologiju „Dr Kozomara“ Banja Luka nudi određene pogodnosti u vidu kreditiranja operativnog zahvata. Operacija se može platiti gotovinski, kreditnim karticama, ili karticama na rate (od 10-24 rate). Banke sa kojima imamo ugovor za kartično plaćanje na rate su: Unicredit banka, Nova banka, Sberbank, NLB banka i Addiko Bank). Specijalna bolnica za oftalmologiju „Dr Kozomara“ snosi troškove plaćanja kamata na rate. Imamo mogućnost plaćanja na 36 rata bez kamata putem Ziraat banke. Više info 0800 50 113.

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content