OPŠTI OFTALMOLOŠKI PREGLED

ZA ZDRAVE OČI IZ GODINE U GODINU

Sadržaj članka

Autor teksta: Dr sc. Bojan Kozomara, dr med.

OPŠTI OFTALMOLOŠKI PREGLED

Mnoge očne bolesti u početku ne daju nikakve znakove upozorenja, niti su simptomi jasno izraženi, iako dio njih može dovesti do trajnog gubitka vida.

Često se zaboravlja na važnost redovnih oftalmoloških pregleda sve dok se ne primijete promjene u kvalitetu vida. Kada takve promjene nastupe, bolest je već u uznapredovalom stadijumu i često se ne može mnogo učiniti za vraćanje vida na prvobitni nivo.

Upravo iz tog razloga velika važnost se uvijek pridaje opštem oftalmološkom pregledu, jer od njega zavisi dalji tok i preporuka za liječenje.

2N3A0061
Šta obuhvata opšti oftalmološki pregled?
2N3A0133
Koje su osobe pod povećanim rizikom od razvoja očnih bolesti?

Osobe koje u svojoj porodici imaju istoriju pojedinih očnih bolesti su pod povećanim rizikom od razvoja istih. Mnoge bolesti svoje prve znakove mogu dati baš na očima, kao što su dijabetes, povišeni krvni pritisak, ali i pojedina imunološka i neurološka oboljenja.

Ukoliko se prilikom opšteg oftalmološkog pregleda pojavi sumnja na određenu bolest, tada se pacijentu preporučuje subspecijalistički pregled, kao i određene dijagnostičke pretrage kojima se potvrđuje ili isključuje ta bolest oka.

2N3A0023

    Skip to content