KOREKCIJA STARAČKE DIOPTRIJE (DIOPTRIJA ZA ČITANJE)

Jasnoća u svakom pogledu, bez obzira na godine.

Sadržaj članka

Autor teksta: Dr sc. Bojan Kozomara, dr med.

STARAČKA DIOPTRIJA (DIOPTRIJA ZA ČITANJE)

Staračka dioptrija ili jednostavnije dioptrija za čitanje čest je problem pacijenata poslije 45. godine života, a nekada i ranije. 

Danas je i ovaj problem rješiv, i to ugradnjom (implantacijom) intraokularnih sočiva sa kojima pacijenti mogu da vide na svim udaljenostima (daljina, srednja daljina i blizina).

korekcije staracke dioptrije, dr kozomra, oftalmolog banja luka

VRSTE INTRAOKULARNIH SOČIVA

Postoji nekoliko vrsta intraokularnih sočiva sa kojima se može riješiti problem dioptrije za čitanje. Osnovna razlika je u tome kolika veličina teksta na blizinu može da se čita bez naočala, ali i da li stvaraju tzv. fotičke fenomene.

Danas su sve popularnija tzv. EDOF sočiva, odnosno sočiva sa produženim fokusom (Extended Dept of Focus). Naime, ova tehnologija omogućava da pacijenti ne moraju da nose naočale za daljinu i srednju daljinu (ekrani računara, kontrolna tabla automobila, itd.), a naočale za blizinu koriste u manje od 10% slučajeva, odnosno kada na blizinu gledaju u jako sitne predmete ili jako sitan tekst. Međutim, prednost ovih sočiva je u tome što se ne javljaju neželjeni nus efekti, kao što je rasipanje svjetla ili umanjenje kontrasta boja.

Ovog grupi pripada Alcon Vivity EDOF intraokularno sočivo koje je za svoje oči odabrao i naš dr Bojan Kozomara

dr bojan kozomara, oftalmolog
OPERACIJA
dr bojan kozomara, oftalmolog
ODMAH NAKON OPERACIJE
dr bojan kozomara, oftalmolog
SAT VREMENA NAKON OPERACIJE

Drugu grupu čine tzv. difraktivna multifokalna intraokularna sočiva, za koja se zna i više od 15 godina. Iako su današnja tehnološki mnogo naprednija od ranijih generacija, i dalje imaju slične ili iste nus efekte. Oni se ogledaju u manjem ili većem stepenu rasipanja svjetla svjetla noću i blagim umanjenjem kontrasta boja. Ipak, sa ovim implantatima pacijenti odlično vide na daljinu i srednju daljinu kao i sa EDOF sočivima, a nezavisnost od naočala za blizinu je preko 95%. Ovoj kategoriji pripada Alcon Panoptix intraokularno sočivo.

KO SU IDEALNI KANDIDATI ZA OVAJ ZAHVAT?

Svi pacijenti stariji od 45 godina koji žele da se riješe naočala za čitanje, a koji nemaju drugih oboljenja oka, smatraju se kandidatima za ovu operaciju. Gornje dobne granice zapravo nema, ali je važno da je žuta mrlja (macula lutea) zdrava i očuvana.

korekcije staracke dioptrije, dr kozomra, oftalmolog banja luka

PREOPERATIVNI PREGLED

Prije operacije uradi se detaljno određivanje vidne oštrine na daljinu i blizinu, pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka, te se napravi izračun (kalkulacija) dioptrije intraokularnog sočiva. Pacijentu se predoče rezultati i na osnovu detaljnog razgovora procijeni koja bi opcija bila najbolja.

KAKO IZGLEDA OPERATIVNI ZAHVAT?

Operativni zahvat traje svega 10 minuta, a izvodi se u topikalnoj anesteziji (anestezija sa ukapavanjem kapi). U toku operacije se odstranjuje prirodno očno sočivo, te se na njegovo mjesto implantira EDOF/multifokalno sočivo.

Rez zarasta sam, odnosno na oku nema šavova.

KAKO IZGLEDA POSTOPERATIVNI PERIOD?

Oporavak traje nekoliko dana, najčešće 5 do 6. Za to vrijeme pacijentu se savjetuje izbjegavanje dima, vjetra i prašine, kao i podizanje teških tereta.

DODATNI SAVJET

Uz prethodnu konsultaciju i razgovor sa doktorom, moguće se u istom danu obaviti operativni zahvat na oba oka. Na ovaj način se ubrzava spajanje slika dva oka u centru za vid u mozgu, te se skraćuje vrijeme navikavanja i izbjegavaju neželjeni efekti, posebno različitost vidne oštrine na jednom i drugom oku između dvije operacije. 

Možda je najvažnije od svega istaknuti da su ova sočiva trajna, ne moraju se mijenjati, niti se mogu zamutiti kao naša prirodna očna sočiva, tj. na njima ne može da se razvije katarakta (siva mrena).

VIDEO

intraokularna vivity sociva, intraokularna sociva, oftalmolog banja luka
Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content