Masne kesice ispod oka: Kako ih se riješiti?

Blefaroplastika donjih kapaka zapravo se svodi na dvije procedure: uklanjanje masnih kesica ispod oka (koje mnogi zovu podočnjacima) i rješavanje viška kože ili bora na donjih kapcima.

Gledajući u procentima, preko 80% donjih blefaroplastika uključuje uklanjanje masnih kesica ispod oka. Kod većeg dijela pacijenata nakon ove procedure koža se svojim elasticitetom vrati u prirodni položaj, tako da zatezanje kože zapravo nije ni potrebno.

Kako nastaju masne kesice ispod oka?

Starenjem, naš organizam, pa tako i područje oko oka, gubi na svojoj snazi i na svom elasticitetu. Upravo gubitak elasticiteta tzv. orbitalnog septuma, odnosno pregrade koja odjeljuje prednji dio orbite (koštane strukture lica u kojoj se nalazi oko) od zadnjeg dijela, dovodi do prolapsa (prolaska) periorbitalne masti koju prirodno imamo iza, iznad i ispod našeg oka.

Ovaj prolazak prednjeg dijela masti u vidljivi dio kapka označava se kao masna kesica, a kao takva se i vidi ispod kože. Mnoga stanja i oboljenja mogu doprinijeti nastanku masnih kesica ispod oka, ali ona jednostavno mogu da budu i prirodna, kao i genetski nasljednja.

Kako se rješava problem masnih kesica ispod oka?

Jedini do sada efektivan metod rješenja masnih kesica ispod oka je njihovo hirurško uklanjanje. Dva su pristupa koja se najčešće koriste: transkutana, gdje se rez radi na gornjem rubu donjeg kapka, te se isti mora zatvoriti šavovima, i transkonjunktivalni, gdje se rez nalazi na unutrašnjoj strani kapka, te ga nije potrebno zatvarati koncem.

U obe tehnike zatim se pristupa trima „džepovima“ masnih kesica, i to medijalnom (unutrašnjem), centralnom i lateralnom (spoljašnjem). Nakon njihovog uklanjanja, neki hirurzi zatvaraju orbitalni septum sa jednim do dva resorptivna šava, ali se na mjestima aplikacije šava nakon operacije ispod kože mogu napipati kvržice koje pacijentima često smetaju.

Untitled design 34
Foto: Canva

 

Koja metoda je najbolja za mene?

Moja lična metoda izbora u preko 95% slučajeva je transkonjunktivalna blefaroplastika. Pacijent nema šava nakon operacije, pa samim tim ni ožiljka na koži kapka, a postoperativni tok je dokazano kraći u odnosu na ekstrapalpebralnu blefaroplastiku. Međutim, ukoliko uz višak masti postoji i vidljiv višak kože za koji se procijeni da će nakon operacije ostati, onda se savjetuje transkutana blefaroplastika.

Predoperativne konsultacije jako su važne u odabiru prave metode operacije, kao i dobijanju željenog postoperativnog rezultata. Stoga se konsultujte sa svojim hirurgom kako biste dobili sve potrebne informacije i zajedno sa njim/njom odabrali najbolju hiruršku metodu za svoje kapke.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content