Blefaroplastika – Zatezanje donjih i/ili gornjih očnih kapaka (DA LI VAM JE POTREBNA?)

Blefaroplastika je zahvat koji podrazumijeva podizanje, tačnije zatezanje gornjih ili donjih kapaka tokom kojeg se uklanja višak kože ili se uklanja višak masnog tkiva. Iako se blefaroplastika naziva i podizanje kapaka, to može biti prilično zbunjujuće jer se tokom samog zahvata kapci ne podižu, već se samo uklanja višak kože.

U posljednjih nekoliko godina blefaroplastika je postala jedan od veoma popularnih zahvata jer nije toliko invazivan, a rezultati koji se nakon njega dobiju su zaista impresivni, a to su podmlađena koža okoloočnog područja i manje bora.

Zatezanje donjih i gornjih kapaka (operacija očnih kapaka)

Kad je u pitanju blefaroplastika važno je napomenuti da postoji blefaroplastika gornjih kao blefaroplastika donjih kapaka, a mi ćemo vas u ovom tekstu provesti kroz detalje oba zahvata kako biste na što lakši i jednostavniji način mogli donijeti odluku da li želite ili ne želite da im se podvrgnete.

Blefaroplastika – podizanje gornjih kapaka

Blefaroplastika gornjih kapaka je procedura tokom koje se hirurškim putem uklanja opuštena koža sa kapaka. Taj višak kože na kapcima uglavnom je rezultat gubitka kolagena i elastina tokom prirodnog procesa starenja. Upravo to izaziva spuštanje obrva kao i spuštanje kože cijelog lica. Višak kože na kapcima, pored toga što je estetski problem, može izazvati i probleme sa vidom, tako da je operacija gornjih kapaka kako funkcionalna tako i esetska.

Na video snimku možete pogledati kako izgleda operacija podizanja kapaka:

Iako je glavna funkcija blefaroplastike uklanjanje viška kože i masnoće, uvijek se tokom samog postupka vodi računa o tome da se sačuva što više iste te kože kako bi se zadržala mladolikost kapka. Oftalmolog bi prije samog postupka trebalo da utvrdi koliko kože je potrebno ukloniti.

Prije početka zahvata zatezanja kapaka, kapak se prvo obilježava, primjenjuje se lokalna anestezija, a preko kapaka se stavljaju zaštite, a nakon toga se pomoću skalpela ili pomoću laserskog uređaja uklanja višak masnoće ili kože. Nakon toga kapci se pozicioniraju na novu, višu poziciju i rez se zatvara.

Glavni cilj blefaroplastike jeste oblikovanje gornjeg kapka bez viška kože.

Vaš termin za operaciju gornjih i/ili donjih kapaka možete zakazati ovdje.

Možda vam primjeri na video snimku pomognu da definišete i vi svoj estetski ili funkcionalni problem sa donjim kapcima, odnosno podočnjacim

Ko su idealni kandidati za blefaroplatiku?

Idealni kandidati za blefaroplastiku su oni koji žele poboljšati estetski izgled i podmladiti predio oko očiju. To su pacijenti koji na neki način traže održavanje ili poboljšanje izgleda i zapremine kapaka i/ili repozicioniranje nisko postavljenog nabora gornjeg kapka. Svi pacijenti koji razmišljaju o zahvatu podizanja tj. zatezanja gornjih i/ili donjih kapaka treba da prođu kroz konsultacije sa hirurgom/oftalmologom koji će tokom konsultacija odrediti da li je pacijent pogodan kandidat za operaciju očnih kapaka ili ne.

Blefaroplastika se uglavnom ne preporučuje pacijentima kojima je koža lica zategnuta, koji imaju keloidne ožiljke po licu, koji su mlađi od 18 godina ili imaju nekih oftalmoloških problema poput ranijih operacija, traume oka, glaukom, blefaritis kao i bolesti štitne žlijeze

Blefaroplastika – zatezanje donjih kapaka

Blefaroplastika donjih kapaka je kozmetiči zahvat čiji cilj je da se ukloni opuštena koža i bore sa  podočnjaka i može se raditi u isto vrijeme kada i blefaroplastika gornjih kapaka. Baš kao i u slučaju gornjih kapaka, s godinama koža gubi prirodnu elastičnost i stvaranje masnih naslaga. To, u slučaju podočnjaka, može rezultirati nadutošću, borama i kesicama. Blefaroplastika donjih kapaka može kožu ispod očiju učiniti glatkom i zategnutijom, a kao konačan rezultat dobijate podmlađen izgled. 

Kad je u pitanju sam zahvat postoji nekoliko različitih pristupa operaciji očnih kapaka, a onaj konačni uglavnom zavisi od rezultata koji se želi postići kao i same anatomije pacijenta. Prije početka operacije, hirurg će označiti kapke i napraviti linije tamo gdje bi trebalo napraviti rezove, a za vrijeme postupka zatezanja donjih kapaka pacijet mora biti u sjedećem položaju.

Operacija podizanja donjih kapaka se može obavljati pod lokalnom, ali i pod totalnom anetsezijom, a s obzirom da je riječ o „lakšem“ zahvatu blefaroplastike i sami hirurzi uglavnom preporučuju lokalnu anesteziju. Pozitine strane lokalne anestezije su te što hirurg za vrijeme samog postupka može testirati pomjeranje očnih mišića i na taj način izbjeći rizik od nuspojava.

Zatezanje donjih i/ili gornjih očnih kapaka – kako izgleda priprema za operaciju?

Nakon što obavite konsultacije, hirurg će da procijeni da li ste dobar kandidat za operaciju očnih kapaka i daće vam jasne instrukcije kako da se pripremite za sam zahvat.  To bi moglo podrazumijevati upotrebu kapi za oči ili nekih drugih lijekova koje će ljekar da propiše.

Veoma je važno da na operaciju ne dođete sami i da povedete nekoga ko će vas vratiti kući, jer nakon zahvata nećete biti u stanju da vozite.  Isto tako, prije operacije zatezanja očnih kapaka nabavite sve što bi vam mogo biti potrebno prvih dana nakon oporavka, a to su oblozi, tamne naočare, kao i lijekovi koje ćete nabaviti u dogovoru sa ljekarom. Isto tako, obavezno se posavjetujte sa ljekarom u vezi nekih posebnih priprema koje je možda potrebno da obavite prije operacije podizanja očnih kapaka.

Kako izgleda i koliko traje oporavak nakon blefaroplastike?

Operacija donjih i gornjih kapaka, kao što smo već naveli se u većini slučajeva izvodi u lokalnoj anesteziji, osim ako se u isto vrijeme ne obavljaju i neki drugi zahvati.  Ljekar će vam nakon operacije očnih kapaka dati jasna uputstva za njegu koja obično uključuje stavljanje hladnih obloga, 48 sati nakon operacije kako bi se smanjio otok.

Savjete za brži i bolji oporavak nakon blefaroplastike možete da poslušate na našem video snimku.

Isto tako, po završetku operacije zatezanja očnih kapaka, trebalo bi da dobijete mast i kapi za oči kako bi se spriječila moguća pojava infekcija. U danima nakon operacije sasvim je normalna pojava modrica , suvih očiju kao i neke opšte nelagode u predjelu očiju.  Ljekar će od vas tražiti da ograničite fizički napor, bar na sedmicu dana, a trebalo bi i da nosite zatamnjene sunčane naočale što češće kako bi zaštitili oči dok koža zarasta.  Ukoliko su za vrijeme operacije korišteni konci koji se ne razgrađuju, iste će vam skinuti ljekar od pet do sedam dana nakon operacije.

Većina pacijenata je primjetila kako su im se modrice smanjile nakon, otprilike 10 – 14 dana kada im je postalo ugodno da se pojavljuju u javnosti. Sam proces zacjeljenja zavisi od godina starosti pacijenta kao i od opšteg zdravstvenog stanja, ali u svakom slučaju ne bi trebalo da traje više od 20 dana. Više o oporavku nakon blefaroplastike saznajte putem našeg video snimka.

Ponovljene operacije blefaroplastike – da li su vam potrebne?

Obično se smatra da su jednom urađene estetske operacije, posebno one na licu, trajne i da nije potrebno njihovo ponavljanje. Međutim, rijetko se može desiti da je potrebno ponoviti operaciju zatezanja gornjih kapaka, i to iz nekoliko razloga.

  • Nije odstranjeno dovoljno kože

Dobro je poznata stara narodna poslovica „tri puta mjeri, jednom sijeci.“ Prije blefaroplastike gornjih kapaka hirurg označava višak kože koji će biti uklonjen, te često može biti konzervativniji nego što je to potrebno.

Osim toga, označavanje viška kože nije isto ako pacijent stoji i leži, jer u ležećem položaju može da se desi da se zapravo ukloni manje kože nego što je potrebno. Iako je bolje ukloniti manje nego više kože, jako je važno učiniti sve da se tačno odredi višak koji pacijent ima, te da se na osnovu toga operacija uradi samo jednom.

  • Prva operacija urađena prerano

Uvijek napominjemo kako je važno da se za operaciju blefaroplastike odluče osobe koje zaista imaju višak kože na gornjim kapcima, masne „kesice“ na donjim, ili one kojima je zbog viška kože suženo vidno polje. Mladi mogu da sačekaju, osim ako zaista ne postoji funkcionalni problem sa kapcima.

Ukoliko se ipak odlučite da operaciju zatezanja gornjih i/ili donjih kapaka radite u mlađoj životnoj dobi, budite spremni na to da ćete je sigurno ponoviti barem još jednom u životu.

  • Ostali faktori

Naglo starenje, nagli gubitak kilograma, velika i česta izloženost suncu, pretjerano korišćenje solarijuma, su samo neki od faktora koji mogu da doprinesu ponovnom javljanju viška kože. Ako do ovoga i dođe, operacija može da se ponovi.

Operaciju blefaroplastike potrebno je uraditi „na vrijeme“ i ne prerano. Ukoliko bude postojala potreba za ponovnom operacijom, ista može da se uradi bez ikakvih komplikacija i posljedica, posebno ako će je izvoditi isti hirurg.

U slučaju da vam je potrebna operacija blefaroplastike svoj termin za pregled možete da zakažete ovdje.

Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, preporučujemo vam da pročitate i: Šta je glaukom? (UZROCI, SIMPTOMI I LIJEČENJE)

Blefaroplastika iskustva pacijenata

Pogledajte fotografije prije i poslije blefaroplastike naših pacijenata koji su se podvrgnuli tretmanu operacije očnih kapaka.

Na video snimku možete poslušati lična iskustva naših pacijenata poslije blefaroplastike.

 

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content