Ožiljci nakon blefaroplastike: Imam li razloga za zabrinutost?

Svaki hirurški zahvat na kojem se prave rezovi na koži nosi rizik od stvaranja ožiljka.

Napretkom tehnologije, prvenstveno načina na koji se rezovi prave, ali i materijala od kojih se prave konci, šansa za nastanak ožiljaka je znatno smanjena.

Ipak, manje ili više vidljivo mjesto reza će sigurno postojati, ali postoje načini kako njihova vidljivost može da se umanji.

Sklonost ka ožiljavanju

Osnovna odlika nastanka ožiljka je sklonost kože ka ožiljavanju, odnosno stvaraju tzv. keloida. Ukoliko je pacijent prije blefaroplastike imao druge hirurške zahvate na tijelu, te ukoliko su se nakon tih zahvata stvorili ožiljci na mjestu reza, preporučuje se da se dobro razmisli o novom hirurškom zahvatu, posebno onom na licu, upravo zbog ove sklonosti kože.

Vrsta reza i vrsta šavova

Na nastanak ožiljka na koži kapka veliku ulogu ima i način na koji će biti urađen rez, kao i vrsta konca kojim će se rana zatvoriti.

Laserski rezovi su se do sada pokazali kao najprecizniji i najkvalitetniji kada je u pitanju zarastanje rane i stvaranje ožiljka. Kod većine pacijenata mjesec dana nakon operacije teško da je moguće vidjeti mjesto reza na koži kapka, tako da sve više operatera u svijetu pribjegava ovoj metodi, a ista je i metoda izbora kod pacijenata.

I vrsta konca, odnosno materijala kod kojeg je izrađen, kao i tehnika zatvaranje rane imaju bitnu ulogu u nastanku ožiljka. Intradermalni šav se pokazao kao najbolji kada je u pitanju stvaranje postoperativnih ožiljaka.

Nakon zatvaranja reza na ovaj način, ožiljak je jedva vidljiv. Isto tako, Catgut kao materijal za izradu hirurških konaca je takođe sjajna opcija. Nažalost, nije dostupan u svim dijelovima svijeta, pa tako ni u Evropi.

Jedno od najvažnijih pitanja koje treba da se prodiskutuje na predoperativnim konsultacijama jeste i mogućnost nastanka ožiljka, jer ožiljak je jedan od faktora koji može značajno da utiče na postoperativni rezultat, kao i na estetski izgled nakon zahvata.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content