Blefaroplastika (podmlađivanje kapaka) – Najčešća pitanja i najiskreniji odgovori

Sve češće od pacijenata u ambulanti, prolaznika i poznanika, ali i putem socijalnih mreža i kanala dobijam mnogo pitanja o podmlađivanju kapaka.

Ovim tekstom želim da još jednom odgovorim na najčešća i najupečatljivija pitanja koja sam dobio u protekom periodu. Iskreno se nadam da će vam svima biti od koristi i da ćete se nakon čitanja teksta lakše odlučiti za ovaj operativni zahvat.

Pa, krenimo!

Šta je blefarolastika, odnosno podmlađivanje kapaka?

Blefaroplastika je operativni zahvat kojim se koriguje višak kože (medicinski dermatohalaza) koja se godinama stvara na gornjim kapcima. Sam višak kože ne može da ošteti vid ili oko, ali može dovesti do sužavanja vidnog polja, osjećaja „teških“ i „umornih“ kapaka, a nekada i blažih upala područja oko oka.

Da li se i na donjim kapcima može javiti višak kože?

Može, ali ne u količini i na način kao što se može javiti na gornjim kapcima. Naime, donji kapci su malo drugačije anatomske građe, pa se višak kože u ovoj zoni najčešće javlja zajedno sa prolapsom retrobulbarnog masnog tkiva, odnosno javlja se zajedno sa pojavom „kesica“ ispod očiju.

Da li je operacija bolna?

Operacija nije bolna, izvodi se u lokalnoj anesteziji, a anestetik se daje ispod kože kapka (gornji kapci), ili u masno tkivo („jastučiće“) kada se radi operacija donjih kapaka. Pacijent, prema želji, može da primi i sistemsku sedaciju, odnosno intravenske lijekove sa kojima bude još opušteniji.

Kako se rade rezovi? Skalpelom, ili laserom?

Nekada su sve svi rezovi radili skalpelom, što je često prouzrokovalo veće krvarenje za vrijeme operacije, a samim tim i veće podlive postoperativno. Danas se skalpel rijetko koristi, a umjesto njega se rezovi rade elektro nožem ili laserom. Ne postoji skoro nikakva razlika između elektro noža i lasera, tj. oba instrumenta daju isti izgled reza, rana potpuno isto zarasta, a i stepen otečenosti je takođe mnogo manji.

Da li postoje šavovi kod operacije gornjih i donjih kapaka?

Šavovi jedino postoje kod operacije gornjih kapaka, jer je jedini način da se višak kože odstrani pravljenje spoljašnjeg reza. Sa druge strane, operacija donjih kapaka može da se radi spoljašnjim rezom (transkutani rez), ili sa unutrašnje strane kapka (transkonjunktivalni rez). Prva metoda zahtijeva šivanje kože, dok kod druge nema šavova i rez zaraste sam za 2-3 dana.

Da li se u istom danu mogu uraditi operacije i gornjih i donjih kapaka?

Mogu. Pošto operacije nisu bolne, efekat je vidljvi odmah nakon zahvata, a sam zahvat ne zahtijeva ostanak u bolnici, operacija može da se uradi isti dan na oba kapka oba oka.

Da li mogu biti uspavan ako smatram da ću tako lakše podnijeti operaciju?

Naravno. Svaki pacijent, uz konsultaciju sa hirurgom, može da bira vrstu anestezije, ali preko 95% operacija se uspješno i bezbolno uradi u lokalnoj anesteziji.

Koliko dugo traje oporavak nakon operacije?

Generalno, oporavak traje od 10-20 dana, ali svaki pacijent će imati vlastitu brzinu oporavka. Neki pacijenti su potpuno oporavljeni i bez otoka i podliva već nakon 7 dana, odnosno za vrijeme skidanja konaca, dok je nekima potrebno i do mjesec dana za potpuni oporavak.

Kako da riješim otok i podlive koji se pojave nakon operacije?

Poslije svake operacije daje se savjet da se otok i podlivi liječe stavljanjem hladnih obloga nekoliko puta na dan. Savjetujem da se obloge ne drže duže od 10 minuta, jer se u okolini oka nalaze i sinusi, a prolongirano ili prečesto držanje leda na kapcima može dovesti i do upale sinusa.

Da li postoji poseban režim ponašanja nakon operacije gornjih i donjih kapaka?

U principu ne. Savjetuje se jedino da se prva dva dana spava sa malo povišenijim uzglavljem i da se do skidanja konaca ne trlja mjesto reza.

Koliko puta u životu mogu raditi operaciju podmlađivanja kapaka?

Koliko želite. Ipak, najveći broj pacijenata uradi operaciju samo jednom u životu, premda sve zavisi od brzine starenja organizma, odnosno kože.

Da li kapci mogu da se „zategnu“ bez šavova i rezova?

Što se gornjih kapaka tiče, ne mogu. Jedina opcija je klasnična blefaroplastika, jer kod velike većine pacijenata razlog postojanja viška kože nije samo koža, nego i uvećan mišić koji se nalazi ispod kože i koji se takođe djelimično mora ukloniti za vrijeme operacije kako bi se dobio željeni efekat operacije.

Da li može da mi se odstrani i masno tkivo u uglovima gornjih kapaka?

Može. Uklanjanje masnog tkiva u uglovima gornjih kapaka se takođe uklanja za vrijeme operacije. Njegovo ostavljanje, tj. neuklanjanje, često umanjuje postoperativni estetski efekat.

Koliko je tačno da se operacijom kapaka može oštetiti oko?

Ne. Ukoliko operaciju radi iskusan hirurg, oku se i ne prilazi, niti se očna jabučica na bilo koji način može oštetiti.

Da li je za operaciju donjih kapaka bolji pristup kroz unutrašnju ili spoljašnju stranu kapka?

Moj lični izbor je pristup kroz unutrašnju stranu kapka, odnosno transkonjunktivalno. Pacijent nema šavova, efekat operacije se odmah vidi, a i postoperativni tok je znatno kraći.

Moram li poslije operacije podmlađivanja kapaka uzimati lijekove?

Ne. Ne postoji oralna terapija nakon operacije kapaka.

Kada mogu da očekujem potpuni oporavak?

Sve zavisi od osobe do osobe. Oporavak počinje već nekoliko dana nakon operacije, a potpuni se može očekivati nakon mjesec dana.

Da li postoji određeno doba godine kada operacija može da se uradi?

Operacija može da se radi u bilo kojem dobu godine.

Da li operaciju mogu da rade samo starije osobe?

Operaciju mogu da rade sve osobe koje imaju višak kože gornjih ili donjih kapaka.

Da li se operacijom gornjih kapaka zateže i obrva?

Ne. Postoji potpuno druga hirurška metoda za podizanje i zatezanje obrva.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content