ZAŠTO JE VAŽNO DA DERMALNE FILERE APLICIRA DOKTOR? (video)

I moru trendova koji danas vladaju našim društvom, jedan od najpopularnijih u estetici lica su dermalni fileri. Sigurno su svi do sada upoznati sa svim njihovim dobrim i lošim stranama, ali jedna od tema koja je ostala neodgovorena, ili čak pomalo i zanemarena, jeste zašto je važno da dermalne filere apliciraju stručna lica, odnosno doktori?

Dermalni filer je preparat sa kojim pacijenti u preko 90% slučajeva dobijaju željene rezultate izgleda svog lica, prije svega popunjavanje dubokih bora, „podizanje“ jagodica i regije obraza, korekciju tamnih podočnjaka, ili povećanje volumena usana.

Ipak, fileri mogu izazvati i teška oštećenja tkiva ako se nepravilno apliciraju, ili ako se apliciraju fileri lošijeg kvaliteta. Razlog tome je vrlo kompleksna i specifična anatomija lica, odnosno postojanje gusto razgranate mreže arterijskih i venskih kapilara.

Ukoliko se filerom zatvori lumen krvnog suda, odnosno greškom se isti aplicira direktno u krvni sud, neminovno dolazi do nekroze, ili odumiranja tkiva u regiji oštećenog krvnog suda.

Jedna od najopasnijih komplikacija izazvana aplikacijom filera je i gubitak vida, odnosno sljepilo. Istina izuzetno rijetko, ova komplikacija može da se javi kod korekcije tzv. glabelarnih bora, odnosno vertikalnih bora iznad nosa.

Ukoliko se greškom filer aplicira u krvni sud koji se nalazi u toj regiji, često dolazi i do začepljenja arterije koja snabdijeva krvlju očni živac, odnosno nastaje sljepilo.

Dermalni fileri neće nestati, i sigurno će još dugo uljepšavati živote svih onih koji žele da se podmlade. Ali ipak je više važno ko aplicira filer, nego koja mu je cijena.

Video:

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content