DA LI JE OPERACIJA LASERSKE KOREKCIJE DIOPTRIJE SIGURNA?

Laser-assisted keratomileusis, poznata i kao LASIK je trenutno najpopularnija metoda korekcije dioptrije u svijetu. Ovom metodom remodelira se površina rožnjače oka kako bi se poboljšala njena refraktivna snaga, a samim tim i korigovala dioptrija. Od 1999. godine registrovana je kao operativni zahvat koji se može primjenjivati u američkoj vojsci.

Od 1.4 miliona ljudi koji su se operisali tih godina, broj operisanih danas je smanjen na 700.000. Razlog je prije svega taj što su i pacijenti i hirurzi postali mnogo oprezniji prilikom odabira operatera, odnosno odabira pacijenta. Inače, LASIK metoda može da koriguje kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam, a cilj operacije je da pacijent bude nezavisan od naočala ili kontaktnih sočiva.

Rizici LASIK metode

Dokazano je da je LASIK sigurna metoda, odnosno najsigurnija od svih do sada primjenjivanih kada je u pitanju laserska korekcija dioptrije – smatra se da je metoda sigurna u 99% slučajeva. Ipak, osim blagog peckanja i žuljanja u oku dan nakon operacije, kod 1% pacijenata mogu se javiti ozbiljnije komplikacije. Najčešća je najkomplikovanija je suho oko, odnosno manjak masnoće u suzama što poslije operacije stvara osjećaj zamagljenja vida. Osim toga, izuzetno rijetko se mogu javiti infekcije, ali i oštećenje vida.
U isto vrijeme, najveći broj operisanih ima maksimalnu vidnu oštrinu već 1-2 dana nakon zahvata. Danas postoje i studije koje prate pacijente koji su bili operisani prije 10 i više godina, što u mnogome doprinosi pozitivnom stavu o samom zahvatu.

Da li se trebate odlučiti na ovu operaciju?

Tokom proteklih godina refraktivne hirurške procedure su oprezno brojčano porasle. Hirurzi su postali mnogo selektivniji u odabiru pacijenata za operaciju, a uz sve oftalmološke testove danas se primjenjuju i testovi ličnosti da bi se utvrdilo da li pacijent možda ima nerealna očekivanja.
Vaš oftalmolog će vam najbolje objasniti komplentu proceduru i ukazati na to da li ste dobar kandidat za operaciju ili ne. Savjetuje se i da izaberete oftalmologa koji ima veliko iskustvo u ovoj tehnici, jer je realnost očekivanja najbitnija za postoperativni uspjeh.

Niti jedno regulatorno tijelo nema tačna pravila o tome koliko i kako hirurzi treba da budu iskreni i otvoreni prema svojim pacijentima. Stoga uvijek odaberite hirurga koji će biti potpuno iskren, koji će vam predočiti sve strane ove operacije, pa i one koji mogu dovesti do komplikacija. Iako ne trebate imati strah od zahvata, ipak morate biti upoznati sa svim njenim aspektima, pa i onima koji mogu negativno uticati na vaš vid nakon zahvata.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content