Kako mikroorganizmi dolaze do naših očiju?

Mnogi od nas češu svoje oči i nekoliko puta u toku dana, često i nesvjesno.

Bez obzira na to da li smo umorni, da li osjećamo da su nam oči suhe, ili imamo osjećaj stranog tijela, češanje i trljanje oka najviše pomaže. Na žalost, ovo je jedan od najboljih načina za prenos mikroorganizama sa prstiju i ruku u oči.

Mikroorganizmi na našoj koži i rukama

Različite vrste mikroba žive na našoj koži svakodnevno, uključujući i naše lice i ruke. Ovaj mikroskopski ekosistem, poznatiji pod nazivom „kožna flora,“ može da sadrži i do hiljadu različitih vrsta bakterija, ali i viruse i ostale mikroorganizme. Neki od ovih mikroba su dobri nas i naše zdravlje, ali ih je većina ipak štetna, te mogu dovesti do infekcija, pogotovo ako dospiju do oka.

Prirodna odbrana oka

Oči su mnogo osjetljivije na djelovanje mikroorganizama od kože, ali nisu bez mogućnosti odbrane. Trepavice sprečavaju prodor veće količine bakterija, kao i treptanje. Nadalje, suzni film sa tri svoja sloja štiti rožnjaču od prodora mikroba i prašine. Međutim, kada trljamo oči, često možemo izazvati sitne promjene na površini rožnjače, te na taj način omogućiti mikroorganizmima da prodru dublje u oko i izazovu infekciju.

Zaštita očiju od mikroorganizama

Ponekad je trljanje oka neizbježno. Osobe koje nose kontaktna sočiva moraju dodirivati svoje oči svaki put kada ih stavljaju ili skidaju. Najbolje bi bilo smanjiti kontakt ruku sa očima koliko je god to moguće, ali ako je kontakt i nužan, najvažnije je temeljno prati ruke.

Nadalje, jako je važno održavati i higijenu noktiju kako bi se i na taj način spriječio prenos mikroba u oči. Zbog njihove dužine često ih je nemoguće adekvanto očistiti, a jedan od glavnih razloga zašto ljekari nose hirurške rukavice jesu upravo mikroorganizmi ispod noktiju. Ovo važi jednako i za vještačke, i za prirodne nokte.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content