Tonometrija – mjerenje očnog pritiska

Mjerenje očnog pritiska ili tonometrija je metoda određivanja vrijednosti očnog pritiska čija je normalna vrijednost od 10 do 21 mmHg. To je pretraga koja se odvija u sklopu rutinskog pregleda kod oftalmologa, a poseban značaj ima kod sumnje na razvoj određenih očnih bolesti, poput glaukoma. S obzirom na to da postoji više oblika glaukoma (glaukom sa povišenim vrijednostima, sa normalnim vrijednostima očnog pritiska), a postoje i bolesti koje mogu imati povišene vrijednosti očnog pritiska bez glaukoma, tonometrija nije pretraga sa kojom se postavlja dijagnoza glaukoma nego sa kojom se vrši skrining za glaukom i praćenje očnog pritiska kod pacijenata koji su već na terapiji.

To je brza, bezbolna i pouzdana metoda koja puno znači u toku praćenja pacijenata pod sumnjom na glaukom, koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu na glaukom te pacijenata sa glaukomom. Kod glaukoma izuzetno rijetko se javlja bol koja bi mogla ukazati na nastanak bolesti i mogućnost oštećenja vida te nam tonometrija daje dobre podatke za praćenje stanja bolesti.

Vrste mjerenja očnog pritiska

Postoji više metoda mjerenja očnog pritiska. Može se mjeriti bez diranja površine oka, tzv. nekontaktnom metodom kod koje nije potrebna lokalna anestezija. Pneumotonometrija (Air puff) – za mjerenje koristi vazdušni pritisak pa nema direktnog kontakta aparata sa prednjom površinom oka. U kontaktne metode spadaju ručni prenosivi tonometar (Icare) i Goldmanova aplanacijska tonometrija (GAT). Icare je brz i efikasan za upotrebu kao skrining metoda. Ukoliko vaš oftalmolog to procijeni, očni se pritisak može mjeriti i kontaktnom metodom – aplanacijom, koja predstavlja najprecizniju metodu mjerenja očnog pritiska.

Način pripreme i mjerenja Goldmanovom aplanacijskom tonometrijom:

  • U oko se stavlja kap lokalnog anestetika (najčešće Tetracain 0,5-1%)
  • Zatim fluoresceinska boja
  • Glava tonometra osvetljena kobalt plavom svetlošću trebalo bi blago da dodirne prednju površinu oka (rožnjaču)
  • Nakon toga oftalmolog pristupa merenju vrednosti

tonometrija mjerenje ocnog pritiska

Kada vam je potrebno mjerenje očnog pritiska?

Svaka osoba starosti preko 40 godina bi trebala barem jedom u godini dana otići na pregled kod svog oftalmologa te u sklopu pregleda prekontrolisati i očni prtisak. Naravno, kod bilo kakve tegobe koja može biti vezana za povišeni očni pritisak, kao što je osjećaj pritiska u očima, mutnog vida, rasipanja poput duginih boja oko izvora svjetlosti (npr. prilikom gledanja ulične rasvjete) trebali bi se u što prijem roku javiti svom oftalmologu.

Posebnu pažnju zahtijevaju pacijenti kojima neko u porodici liječi povišen očni pritisak, ako dolazite iz geografskog područja gdje je povišen očni pritisak čest, ako bolujete od nekih drugih bolesti koje mogu povisiti očni pritisak (dijabetes, bolesti štitnjače i dr.) ili ako uzimate kortikosteroidnu terapiju.

Kako se pripremiti?

Ukoliko dolazite na pregled za mjerenje očnog pritiska ne smijete nositi kontaktna sočiva prije pretrage (polutvrde barem 3 dana prije, a mekane od večeri prije). Pacijenti koji već koriste antiglaukomsku terapiju treba redovno da je kapaju, nezavisno od mjerenja.

Zbog prevencije glaukoma kao i za dijagnozu drugih očnih bolesti vrlo je važno precizno izmjeriti očni pritisak. Kasno otkriven glaukom može biti već toliko uznapredovao, da je gubitak vida ponekad nepopravljiv. Ako uzmemo u obzir da glaukom predstavlja drugi uzrok sljepila u svijetu i da 9 miliona ljudi u Evropi boluje od ove bolesti jako je važan skrining koji podrazumeva redovne godišnje oftalmološke preglede naročito za populaciju nakon 40. godine života i kod osoba sa pozitivnom porodičnom anamnezom.

Tako da izdvojite za sebe par minuta u jednom danu i zakažite se na merenje očnog pritiska.

 

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content