Kompjuterski vid i naočale

Sigurno ste čuli za naočale za čitanje, kao i za sunčane naočale. Ali da li ste znali da postoje naočale za kompjuterski vid?

Da li ste primijetili da se vaše oči osjećaju umornim, da vas žuljaju i bole nakon dugo vremena provedenih ispred ekrana računara? Ili su vam češće izražene glavobolje i zamagljen vid u toku radnog dana? Ovo su simptomi tzv. kompjuterskog vida, a jedan od načina rješavanja ovih problema jeste nošenje naočala za kompjuter.

Naočale za čitanje i naočale za kompjuter

Kada koristimo kompjuter, ekran je uvijek udaljeniji od naših očiju nego kada čitamo. Zbog toga naočale za čitanje ne mogu pomoći prilikom rada na računaru. Ako neko i nosi naočale sa trifokalnim staklima, preuska zona za vid na srednju daljinu ne može biti dovoljna da bi vid bio ugodan duži vremenski period.

Naočale za kompjuter zapravo imaju istu namjenu kao i naočale za čitanje, samo što su dizajnirane samo za vid na srednju daljinu. Njihova jačina zapravo se podešava na osnovu udaljenosti sa koje radite na računaru.

pexels photo 3874629
Foto: pexels

Zatamnjenja stakala i filteri

Možda problem nije u udaljenosti sa koje radite za računarom, ali je sigurno da vam jačina svjetla ekrana može pretstavljati veliki problem. Naočale za kompjuter mogu pomoći i u rješavanju ovog problema. Zapravo se kod stakala na ovim naočalama primjenjuju posebni filteri i slojevi koji omogućavaju zaštitu oka kroz tamnjenje stakala, ili jednostavno kroz filtere protiv negativnog djelovanja plavog svjetla.

Prije nego što kupite naočale za kompjuter…

Naočale za rad na računaru su odlična opcija da se riješite efekata kompjuterskog vida. Međutim, kao što biste uradili i prije kupovine običnih dioptrijskih naočala, potrebno je da uradite detaljan oftalmološki pregled. Kompjuterski vid je najčešći problem kod osoba koje obavljaju kancelarijske poslove, ali može podjednako da bude prisutan i u ostatku populacije.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content