Kako vid utiče na sport?

Odlika vrhunskog sportiste nije samo u kondiciji, brzini i snazi. Važnu, možda i najvažniju ulogu ima i vid.

Važne osobine vida za sportiste

Neki od najvažnijih osobina vida za sportiste uključuju:

  • Kolorni vid. Ovo može djelovati iznenađujuće, ali mnogo je teže razlikovati saigrača od supraničkog igrača ako se slabije razlikuju boje.
  • Osjećaj dubine. Teško je efikasno se baviti nekim sportom ako se nema osjećaj za udaljenost.
  • Dinamička vidna oštrina. Sportisti moraju dobro da vide predmete koji se brzo kreću što je moguće bolje.
  • Praćenje okom. Slično gore navedenom, sportisti moraju pratiti predmete koji se brzo kreću samo pokretima oka, a ne i pomjeranjem glave, a što može dovesti do gubitka ravnoteže i vrijeme reakcije.
  • Koordinacija očiju, ruku i tijela. Vrlo važno je u sportu pravilno pozicionirati svoje tijelo, ruke i noge na osnovu onoga što se vidi.
  • Vidna koncentracija. Može biti mnogo ometanja u toku uzbudljive utakmice ili druge sportske manifestacije, tako da dobar sportista mora da se fokusira na ono što je važno.
  • Vizuelizacija. Sportisti moraju da uvijek imaju nekoliko scenarija o tome kako će reagovati na određene situacije. Dobar vid im u tome značajno pomaže.
  • Vidna memorija. Sportisti često moraju da zapamte mnogo vizuelnih informacija dok igraju, uključujući poziciju drugih igrača svog tima, suparničkih igrača, itd.

Trenirajte svoj vid svuda

Dobra vijest za sve one koji žele da postanu dobri sportisti jeste ta da se sve vještine mogu poboljšati. Za razliku od treninga tijela, poboljšanje vidne percepcije ne zahtijeva odlazak u teretanu. Mnogo je jednostavnih vježbi koje mogu pomoći u poboljšanju dubine fokusa.

Poboljšanje perifernog vida takođe može jednostavno da se trenira tako što se glava pomjera na desnu i na lijevu stranu, dok su oči fiksirane na predmet na ekranu. Takođe, trening fleksibilnosti vida se vrši na način da se brzo premiješta pogled sa predmeta koji su blizu na one koji su u daljini.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content