7 STVARI KOJE TREBA DA ZNATE O JEČMENIKU

Ječmenik (ili hordeolum) je lokalizovana infekcija očnog kapka koja daje osjećaj zategnutosti kapka, kao i crvenila i nekada bola. Upala je izazvana bakterijama i može da se javi na rubovima kapka (hordeolum externum), ili unutar jedne od tankih lojnih žlijezda u kapku (hordeolum internum).
Ovo je sedam stvari koje treba da znate o ječmeniku.

Prvi znak nastanka je bol, crvenilo, otok i zategnutost kapka

Nakon pojave prvog simptoma javlja se i blagi otok u području upale. Obično je upaljeni čvorić praćen i upalom cijele zone zahvaćenog kapka; nekada je crvenilo prisutno samo u jednom dijelu kapka, a nekada i u cijelom kapku.

Ječmenici obično ne predstavljaju problem za vid.

Sposobnost oka da dobro vidi na svim udaljenostima će uvijek ostati prisutna kod pojave ječmenika.

Uzročnik ječmenika je bakterija stafilokok.

Ova bakterija često se nalazi u nosi i jako lako se prenosi do oka kod češanja nosa, pa nakon toga i oka.

Ječmenici mogu biti zarazni, ali…

Pošto je svako od nas individualno izložen bakteriji koja izaziva ječmenik, ova vrsta upale može da se pojavi kod bilo koga i u bilo koje vrijeme, bez obzira na kontaminaciju. Ipak, ako imate ječmenik, ipak je dobro da spriječite kontakt bakterije sa drugim osobama oko vas. Stoga je važno da za vrijeme upalnog procesa ne dijelite sredstva higijene sa drugim osobama, kao i da izbjegavate dodirivanje vašeg lica od strane drugih osoba.

Većina ječmenika zaraste sama kroz nekoliko dana.

Poboljšanje liječenja možete napraviti i aplikacijom toplih kompresa 10-15 minuta u prvih nekoliko dana upale, i to 3-4 puta na dan.
Apliciranje toplih obloga umanjiće osjećaj bola, ali će kod nekih pacijenata i otvoriti začepljenu i upaljenu lojnu žlijezdu na kapku što može da izgleda kao bubuljica.

Nikada nemojte istiskivati ječmenik

Nemojte istiskati ječmenik kao što bi ste radili da je u pitanju bubuljica; dopustite ječmeniku da se sam otvori i iscuri.
Ječmenici koji su se formirali dublje u lojnoj žlijezdi kapka često neće sami iscuriti i zato je važno da se obratite svom oftalmologu kako bi uradio malu hiruršku intervenciju i riješio problem ječmenika.
Ako vam se ječmenici javljaju često, oftalmolog može propisati i lokalnu terapiju u vidu antibiotske masti, ili propisati higijenske maramice koje mogu da spriječe nastanak blefaritisa (upale kapaka).

Ostali simptomi koji mogu pratiti ječmenik

Ječmenik često prate i drugi simptomi, kao što su suzenje oka, žuljanje u oku i povećana osjetljivost na svjetlo.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content