Odličan vid ne znači i zdravo oko

Maksimalna vidna oštrina na oba oka, ili „savršen vid“ se često smatraju i zdravim oko, iako ne bi uvijek smjeli.

Postoji niz različitih problema sa vidom koji nisu u direktnoj vezi sa refrakcionim anomalijama oka, kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam.

Takve bolesti često nisu na vrijeme dijagnostifikovane, te dovode do različitih problema sa vidom i očima.

Simptomi nedijagnostikovanih problema sa vidom

Razrokost je, na primjer, lako primijetiti, ali postoji nekoliko simptoma koji nisu toliko očiti. Ova činjenica je posebno važna kada su u pitanju djeca, jer djeca ne znaju kako da objasne simptome koje osjećaju, dok odrasli misle da su problemi vezani za ponašanje djeteta, a ne za sam vid.

Simptomi kao što su problemi sa koncentracijom, čitanjem i pisanjem, česte glavobolje, vrtoglavice, duple slike, slab osjećaj percepcije dubine, kao i često treptanje i češanje oka, su sve potencijalni znaci postojećih problema sa vidom. Nije slučajno da mnogi od ovih simptoma posljedično izazivaju i probleme sa učenjem.

photo 1530707114297 4af4b3cafe16
Foto: unsplash

 

Važnost binokularnog vida

Sposobnost očiju da rade timski u stvaranju slike koju vidimo je od velike važnosti za mnoge životne aktivnost za koje je odgovoran i vid. Međusobno rastojanje između dva oka zapravo znači da svako od njih stvara manje ili više različitu sliku od ovog drugog.

Kada se slike dva oka spoje u jednu, dobijamo 3D sliku koja nam govori koliko su udaljeni predmeti jedan od drugog i koliko su udaljeni i od naših očiju. Ovakva percepcija slike se naziva binokularnih vid. Loš binokularni vid može da nastane zbog mnogo različitih stanja.

  • Strabizam: oko „bježi“ prema unutra ili prema vani
  • Amblyopia: još se naziva i „lijeno oko.“ Često nastaje udružena sa strabizmom ili većim stepenom refrakcione anomalije. Mozak počinje da favorizuje sliku koju dobija od boljeg oka, odnosno oka sa boljom vidnom oštrinom, što uzrokuje smanjenje ili gubitak aktivnosti lošijeg oka.
  • Insuficijencija konvergencije: oči imaju problem pri fokusiranju predmeta na blizinu.
  • Ekses konvergencije: oči se previše okreću prema unutra prilikom gledanja predmeta na blizinu.
  • Insuficijencija divergencije: nakon fokusiranja predmeta na blizinu, oči ostaju okrenute prema unutra prilikom pokušaja gledanja predmeta na daljinu.
  • Vertikalna heteroforija: oči su nepravilno postavljenje u vertikalnom položaju, što uzrokuje nemogućnost spajanja slika dva oka.

Većina formi disfunkcije binokularnog vida, ako se dijagnostikuju na vrijeme, mogu da se koriguju nošenjem dioptrijskih naočala, ili različitim vježbama za korekciju očnih mišića i razvog očnog živca. U nekim slučajevima, operacija je i najbolja opcija.

Očni pregledi su jako važni

Ne postoji zamjena za dobar i kvalitetan oftalmološki pregled. To se posebno odnosi na predškolsku i školsku dob djece, jer dosta često kasniji problemi sa učenjem postanu pogrešno dijagnostikovani, jer prolazak na testu vidne oštrine za većinu znači i dobar vid.

Ako vi ili vaše dijete imate slične ili iste probleme kao gore navedeni, savjetujem da zakažete detaljan pregled očiju kod vašeg oftalmologa i na vrijeme otkrijete sve bolesti koje kasnije mogu da utiču ne samo na vid, nego i na kvalitet života.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content