Znakovi problema sa vidom kod djece

Zdrav vid je od posebne važnosti za razvoj i obrazovanje djeteta.

Oko 80% obrazovanja se provodi gledanjem i smatra se da je više od polovine problema sa učenjem kod djece vezano upravo za loš vid. Šta roditelju mogu da urade kako se djeca ne bi mučila oko socijalnih i obrazovnih nedostataka zbog nedijagnostikovanih problema vida?

Untitled design 2021 01 11T101240.418 1
Foto: Canva

Zašto problemi sa vidom mogu biti nedijagnostikovani

Djeca mnogo manje i teže prepoznaju probleme sa vidom u odnosu na odrasle. To znači da ne mogu da opišu šta osjećaju sa svojim vidom kao što to mogu odrasli, te na taj način kontinuirano imaju problem sa nedefinisanim stanjem.

Zbog toga mogu postati defokusirana i uznemirena, što odrasle tjera na poduzimanje vaspitnih mjera koje opet stanje čine još gorim. Jedino što djeca u tom trenutku znaju jeste da su kažnjena što nisu dovoljno uspješni kao njihovi vršnjaci, iako znaju da daju sve od sebe.

Problemi vida koji se mogu previdjeti u školi

Nemogućnost djece da opišu probleme sa vidom koje imaju nije razlog da se isti adekvatno ne dijagnostikuju. Još jedan faktor ovog problema je i taj što se rana dijagnostika, a to je ona koja se radi prije polaska u školu, ne obavlja na pravi način. Prije polaska u školu vid će se testirati na slovu „E“ i utvrdićes se da li dijete vidi dobro ili ne, ali vid djece je mnogo više od čitanja sa table. Ovo su neki od problema vida koji se u školskom pregledu propuste:

 • Refraktivna anomalija oka koja stvara zamućen vid koji se nekada ne dijagnostikuje čitanjem sa optotipa. Može dovesti do ambliopije ako se na vrijeme ne koriguje adekvatnim dioptrijskim naočalama.
 • Još poznata i kao „lijeno oko“ predstavlja smanjenje vidne oštrine na jednom ili oba oka uzrokovane astigmatizmom ili drugom refrakcionom anomalijom koja se kasno otkrije. Može da uzrokuje trajno smanjenje vidne oštrine.
 • Insuficijencija konvergencije. Oči se nevoljno pokreću ka vani kada žele da fokusiraju predmet ispred sebe, što čitanje čini jako teškim, pa čak i nemogućim.
 • Nepravilan položaj očnih jabučica kada su iste postavljene prema uhu ili prema nosu, prema gore ili prema dole. Može da se koriguje okluzijom, posebnom vrstom dioptrijskih naočala, ili operacijom.
Untitled design 2021 01 11T101318.925
Foto: Canva

Znakovi na koje bi roditelji trebali obratiti pažnju

Pojedini simptomi problema vida su očiti posmatraču, kao što je nepravilan položaj očnih jabučica. Za sve ostale potrebna je mnogo bolja opservacija i praćenje. Ovo je nekoliko znakova koji mogu da se potvrde u toku oftalmološkog pregleda:

 • Često treptanje i češanje oka
 • Kratka koncentracija, posebno za rad na blizinu
 • Poteškoće prilikom čitanja, ili izbjegavanje čitanja
 • Česte glavobolje
 • Navika da se jedno oko pokriva
 • Navika pomjeranja glave na stranu
 • Navika da se materijal za čitanje drži blizu lica
 • Problem pamćenja onoga što je tek pročitano
 • Gubljenje reda u tekstu koji je tek pročitan
Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content