Važnost pregleda vida kod đaka

Osobe sa dobrim vidom koriste isti za preko 80% aktivnosti kada je u pitanju učenje i znanje.

Tako je i sa djecom-imati dobar vid jako je važno za njihovu edukaciju, socijalne navike, pa čak i to kako će dobri biti u sportu. Mnogo vremena za vrijeme škole provode u učionicama čitajući sa tabli, iz knjiga, te pišući u sveske. Sve ovo zahtijeva dobar vid.

Problemi sa vidom za koje ne znamo

Ako dijete ima druge probleme sa vidom osim kratkovidnosti, velika je vjerovatnoća da će se teško i dijagnostikovati. U pitanju može biti dalekovidnost, sljepilo za boje, astigmatizam, loša vidna percepcija, loša koordinacija ruka-oko, ili problemi sa binokularnim vidom, kao što su fokusiranje, praćenje predmeta i igranje. Bilo koji od ovih problema će otežati čak i jednostavne aktivnosti u školi.

Nedijagnostikovane bolesti oka tokom vremena

Kada nešto pođe po zlu sa vidom kod odraslih, obično to prepoznamo jer možemo da opišemo problem ljudima oko nas. To, nažalost, nije slučaj kod djece. Ako dijete primijeti problem sa čitanjem ili pisanjem u školi, sigurno ga neće povezati sa slabim vidom; jednostavno će pomisliti da nisu dovoljno pametna za školu, ili da škola nije zabavna.

Odrasli posljedično pojačavaju ove efekte kod djece jer i sami često nisu upućeni u to koliko je vid važan za dobro učenje i napredovanje u školi.

 Naučite da prepoznate česte simptome lošeg vida kod djece

„Bježanje“ oka je problem koji se često lako može primijetiti, ali neki drugi simptomi lošeg vida kod djece su na prvi pogled neprimjetni. Obratite pažnju na sljedeće simptome koji bi mogli ukazivati na loš vid u dječijoj dobi:

  • Otežano čitanje
  • Problemi u obavljanju svakodnevnih školskih aktivnosti
  • Kratkotrajna pažnja (posebno kod rada na blizinu)
  • Česte glavobolje
  • Navika pokrivanja jednog oka
  • Često trljanje očiju i jako treptanje
  • Vrpoljenje

Čak i ako su ovi simptomi pokazatelji problema sa učenjem uopšte, bilo bi dobro prethodno isključiti probleme sa vidom, i to detaljnim pregledom oftalmologa.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content