Dioptrija plus ili dalekovidnost (LIJEČENJE, SIMPTOMI I UZROCI)

Zanima vas šta je to dalekovidnost ili dioptrija plus, koji su njeni uzroci, kako prepoznati simptome koji ukazuju na dioptriju plus, te na koji način se liječi ovaj zdravstveni problem? U tekstu koji slijedi donosimo odgovore na navedena pitanja, kao i dodatna objašnjenja koja se tiču tipova dalekovidnosti, staračke dalekovidnosti, dječije dalekovidnosti, kao i liječenja dioptrije plus prirodnim putem.

Šta je dalekovidnost?

Dalekovidnost ili dioptrija plus je kada jasno možete vidjeti stvari koje su prilično udaljene od vaših očiju, a one stvari koje su vam blizu vidite mutno. Stručni naziv za dalekovidnost je hiperopija, a prema određenim istraživanjima koja je sproveo Američki institut za zdravlje očiju, od hiperopije pati 5-10% Amerikanaca. Kod nas je hiperopija poznata i kao dioptrija plus.

Da biste što bolje razumjeli dalekovidnost veoma je važno da razumijete kako normalno oko funkcioniše. Dva dijela oka su odgovorna za fokusiranje, a to su rožnjača i sočivo. Rožnjača je providni, prednji dio oka, a sočivo je struktura koja se nalazi unutar oka i mijenja oblik u zavisnosti od toga kako se oko fokusira na predmet.

Rožnjača i sočivo funkcionišu zajedno da bi savijali i prelamali svjetlost. To svjetlo se zatim fokusira na mrežnjaču koja se nalazi na zadnjem dijelu očne jabučice i prima vizuelne informacije koje šalje do optičkog nerva koji ih prenosi sve do mozga i to je način na koji mi vidimo sliku.

Dioptrija plus – uzroci

Savršeno oblikovano i zaobljeno sočivo dozvoljava nam da vidimo savršeno jasnu i fokusiranu sliku, ali ako je rožnjača drugačijeg oblika vaše oko neće fokusirati sliku na pravi način. Dalekovidnost ili dioptrija plus ima razne stepene koji zavise od sposobnosti oka da se fokusira na predmete koji se nalaze u blizini. Ako jasno vidite samo predmete koji su jako udaljeni od mjesta na kom stojite to znači da ste ozbiljno dalekovidni.

Rožnjača koja je ravna može biti uzrok koji ukazuje na postojanje stanja dioptrija plus, a možete biti dalekovidni i ako je očna jabučica kraća nego što bi trebalo da bude jer to uzrokuje da se svjetlost fokusira iza mrežnjače, umjesto na samoj mrežnjači kako bi trebalo.

Isto tako dalekovidnost ili dioptrija plus je u većini slučajeva nasljedna i ako su vaši roditelji imali ili imaju dioptriju plus sve su prilike da ćete je imati i vi.

Dalekovidnost – simptomi

Ukoliko imate dalekovidnost trebalo bi da primjetite neke od sljedećih simptoma:

  • Dalekovidnost uzrokuje problem da se fokusirate na objekte koji su vam blizu
  • Glavobolja je veoma čest simptom dalekovidnosti
  • Simptom dalekovidnosti je i zamagljen vid
  • Umor ili glavobolja nakon obavljanja poslova koji zahtjevaju gledanje predmeta koji su u blizini su još jedan simptom dalekovidnosti. Na primjer rad za računarom ili čitanje knjige.

Ukoliko imate neki od ovih simptoma, a već nosite naočale za vid ili sočiva moguće je da će vam biti potreban novi pregled i novi recept. U slučaju da vam je potreban pregled kod oftalmologa, vaš termin možete da zakažete klikom na ovaj link.

Dalekovidnost – vrste

Dalekovidnost karakterišu dvije osnovne vrste – jedna se zove hiperopija koja je genetski određena, a druga se zove presbiobija, tj. dalekovidnost koja dolazi sa godinama. 

Dalekovidnost koja dolazi sa godinama ili presbiopija se razvija onda kada se sočivo koje se nalazi unutar oka na neki način stvrdne, a kad mišić koji je povezan sa sočivom oslabi. Presbiopija je normalan proces starenja i na nju se ne može preventivno uticati, a život sa presbiopijom obično znači i otežano obavljanje svakodnevnih zadataka kao što su čitanje, sjeckanje povrća… Obično se tretira naočalama za vid, a dalekovidnost ovog tipa može se liječiti i hirurškim putem. Prije bilo kakvog tretmana važno je da shvatite razliku između tradicionalne dalekovidnosti poznate kao hiperopija i presbiopije.

Presbiopija može uzrokovati i to da se predmeti koji su udaljeni daleko od oka izgledaju nejasno, ali za razliku od hiperopije za to ne možete kriviti oblik oka, već genetiku. Presbiopija se razvija s godinama, jer kako organizam stari tako se i oko mijenja i oku postaje sve teže da se fokusira na stvari koje su nam blizu lica.

Ove dvije vrste dalekovidnosti se razlikuju, a samim tim se razlikuju i načini na koje se razvijaju i liječe.

Liječenje staračke dioptrije ili presbiopije

Presbiopija ili staračka dioptrija se može liječiti pomoću naočala koje ćete dobiti nakon što vam oftalmolog na pregledu odredi tačnu dioptriju. Neki ljudi se odluče na bifoklana stakla kod kojih je gornji dio sočiva napravljen da vam pomogne da vidite na daljinu, a donji da vidite na blizinu i naravo namijenjena su onima koji imaju obje dioptrije. Bifoklana stakla mogu biti veoma praktična jer ih možete nositi cijeli dan, ali bi trebalo da budete oprezni kod obavljanja stvari kao što je vožnja.

Naočele su u većini slučajeva prva solucija kad je u pitanju staračka dioptrija jer su lako dostupne i sa sobom ne nose nikave loše nuspojave.

Drugi način za liječenje presbiopije jesu hirurške procedure koje mogu trajno promijeniti oblik i strukturu oka, a najčešće je u pitanju laserska operacija oka kojom se uklanja određena količina rožnjače kako bi svjetost mogla idealno da se kreće kroz oko. Druga vrsta operacije koja se koristi jeste da se umjesto prirodnog sočiva ugradi novo koje bi trebalo riješiti problem staračke dioptrije. Kod ovih operacija najčešće se ugrađuju bifoklana stakla.

Liječenje hiperopije

Kad je u pitanju liječenje dalekovidnosti koja nije staračka dioptrija takođe postoje tri načina kako je možete liječiti, a to su: naočale, laserska operacija ili kontaktna sočiva. Nakon što vam oftalmolog potvrdi dalekovidnost poslije svih obavljenih pregleda, objasniće vam i koje su, za vas, najbolje opcije i zašto. U slučaju da vam je potreban pregled oftalmologa zbog dijagnoze dalekovidnost – vaš termin možete da zakažete ovdje.

Dioptrija plus kod djece

Djeca se rađaju dalekovidna i kako rastu tako im se razvija i vid što znači da dalekovidnost opada sve dok u potpunosti ne nestane, do adolescentskih godina. Ukoliko dalekovidnost do tad ne nestane, sve su prilike da će dijete biti dalekovidno cijeli život. Sposobnost fokusiranja kod djece je veća nego kod odraslih i uglavnom je dovoljna da nadoknadi slabu dalekovidnost te omogući da dobro vide i predmeti koji su blizu. Uprkos tome ako se dijete mora baš potruditi da se fokusira na predmet može doći do naprezanja, a na poslijetku i do glavobolje.

Kako prepoznati dalekovidnost kod djece?

Djeca uglavnom nisu svjesna da imaju neki problem sa vidom i zato morate obratiti pažnju na znakove koji bi mogli ukazati na to da problem postoji. Ukoliko primjetite neke od sljedećih simptoma obavezno odvedite dijete na pregled kod oftalmologa:

  • Glavobolje
  • Endotropija – strabizam kod kojeg je jedno oko okrenuto ka unutra. Može se u potpunosti ili djelimično ispraviti.
  • Bol u očima, peckanje i suzenje koje podstiče dijete da trlja oči, žmirka ili mršti čelo.
  • Problem sa čitanjem i pisanjem.

Kad su djeca u pitanju nije uvijek neophodno ispravljati dalekovidnost. Najčešći tretman kojim se liječi dioptrija plus kod djece je optička korekcija naočalama. Ukoliko je dioptrija plus za uzrast djeteta jako velika i uzrokuje navedene simptome, u tom slučaju će korekcija biti neophodna. U zavisnosti od uzrasta djeteta i koliko je sposobno da sarađuje mogu se koristiti i kontaktna sočiva koju dijete može koristiti za sportske aktivnosti ili u slučajevima anziometropije, značajnoj razlici u gradaciji očiju.

Dalekovidnost – liječenje prirodnim putem

Jedan od najvećih problema kod stanja dalekovidnost ili dioptrija plus jeste što ponekad dolazi bez ikakvih simptoma što znači da može proći dugo vremena da se uošte ne tretira. Iako su naočale, sočiva ili operacija jedine stvari koje će vam pomoći da bolje vidite postoje neke navike koje možete promijeniti, a koje će vam pomoći da utičete na uzroke nastanka dioptrije plus.

Za početak veoma je važno da u organizam unosite dovoljno vitamina i minerala, antioksidanata, masnih kiselina i da pijete dovoljnu količinu vode tokom dana. 

Pored pravilne ishrane za zdravlje vaših očiju je veoma važno da se dovoljno odmarate tokom dana. Za razliku od ostatka tijela, oči rade non-stop. Ako vas noge zabole, sigurno ćete sjesti ili leći kako biste se odmorili, ako vas bole ruke, opustićete ih, ali kad su nam umorne oči mi uglavnom nastavimo da ih koristimo. I zato je veoma važno da tokom dana uzimate kratke pauze i jednostavno odmarate oči.

Dr William Bates je bio američki oftalmolog koji je osmilio vježbe za jačanje mišića očiju koje će vam, takođe, pomoći za zdravlje očiju. Navešemo dvije vježbe.

Tokom prve vježbe potrebno je da dlanovim prekrijete oči, ali da ih prije toga protrljate kako biste ih ugrijali. Nakon toga stavite dlanove na oči da napravite potpuni mrak, ali da ne pravite pritisak na oči. Duboko udahnite, opustite se i koncentrišite se na tamu. Ovu vježbu ponavljajte svakog dana, najmanje 10 minuta.

Druga vježba podrazumijeva da se fokusirate na neki predmet koji je udaljen, to može biti drvo preko puta ili stolica koja se nalazi na drugom kraju prostorije. Nakon toga se njišite sa jedne strane na drugu dok vam je fokus konstantno na istom predmetu. Dok radite ovu vježbu veoma je važno da trepćete kako bi oči ostale vlažne.

Kad smo kod treptanja, ne zaboravite da trepćete kada radite neke stvari za koje vam je potreban poseban fokus, kao što je rad za računarom, jer treptanje rehidrira oko i daje mu privremeni odmor.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspjeli odgovoriti na sva vaša potencijalna pitanja i nedoumice koje ste imali u vezi stanja dalekovidnosti ili dioptrija plus. U nastavku vam preporučujemo da pročitate: Dioptrija minus ili kratkovidnost (UZROCI, SIMPTOMI, VRSTE I LIJEČENJE)

Zakažite pregled kod oftalmologa klikom na ovaj link.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content