14 RAZLOGA ZAŠTO VID MOŽE BITI ZAMAGLJEN?

Potrebne su vam naočale

Kada je vaša očna jabučica izdužena, ili vaša rožnjača ili sočivo nisu pravilno zakrivljeni, svjetlosni zraci koju ulaze u oko ne mogu biti fokusirani na pravom mjestu. Ovakvo stanje dovodi do toga da je vid jasan samo na određenim distancama (dalekovidnost, kratkovidnost), ili da je slika iskrivljena (astigmatizam). Ove refrakcione anomalije se mogu popraviti nošenjem naočala, kontaktnih sočiva, ili pomoću manjih operativnih zahvata.

Vaše oči su umorne

Da li često gledate u ekrane računara ili mobilnih telefona predugo? Ako je to slučaj, treba da znate da sve osobe koje su dugo fokusirane na ekrane računara manje trepću. Naime, svaki put kada trepnete razmazujete površinski sloj suza po cijelom oku, što takođe utiče i na oštrinu vida. Savjetuje se mnogo češće treptanje, čak i kada ste dugo fokusirani ispred ekrana računara ili mobilnih telefona.

Imate dijabetes

Ako šećer u krvi nije dovoljno dobro kontrolisan, intraokularna tečnost se može duže zadržavati u očnom sočivu, što dovodi do otoka (edema) sočiva. Ovo stanje zapravo je i razlog zbog kojeg se pacijenti i šalju na ispitivanje za šećernu bolest, odnosno oni kojima je bolest dijagnostikovana počinju uzimati insulin. Kada se nivo šećera u krvi stabilizuje, i edem očnog sočiva nestaje i vidna oštrina se poboljšava. Osobe koje boluju od dijabetesa često mogu dobiti dijabetičku retinopatiju, odnosno komplikaciju šećerne bolesti na očnom dnu. Stoga su redovni oftalmološki pregledi obavezni za sve dijabetičare.

Imate upalu oka

Otok očnog tkiva može da se javi kada se javi upala ili hemijska povreda oka. Takođe, virusne upale oka, kao što je herpes, mogu uticati na otoke rožnjače i konjunktive (vežnjače). Spavanje sa kontaktnim sočivima, loša higijena kontaktnih sočiva, ili redovno nemijenjanje kontaktnih sočiva samo su još neki od razloga za zamagljenje vida. I pojedine sistemske bolesti mogu dovesti do upale oka i do zamagljenja vida. Neke od njih su: psorijaza, reumatoidni artritis, sistemski lupus, itd.

Imate nizak krvni pritisak

Osjećate li se slabo i imate li vrtoglavice? Ovi simptomi su česti kod niskog krvnog pritiska koji se često javlja kod dehidratacije organizma. Nadalje, nizak krvni pritisak može da se javi i kod uzimanja pojedinih lijekova, srčanih problema, slabe ishrane i disbalansa hormona. Nizak pritisak znači i manji dotok krvi prema oku, što posljedično dovodi do zamagljenog vida.

Tečnost se nakuplja u oku

Ovo stanje, ukoliko je dugo prisutno, može dovesti do povećanja očnog pritiska i oštećenja očnog živca. Ako imate osjećaj i da vam se razlijeva svjetlo, oko je bolno, crveno i “teško”, imate akutni glaukom. Ovaj podtip glaukoma nastaje brzo i često ostavlja velika oštećenja na očnom živcu, pa samim tim i na vidu ako se na vrijeme ne liječi. Glaukom otvorenog ugla se javlja mnogo češće, ali su oštećenja vida znatno manja ako se na vrijeme otkrije i adekvatno liječi.

Imate migrenu

Oko jedne četvrtine osoba sa migrenom ima tzv. vizuelne prodrome, odnosno osjećaj da će se migrena javiti i prije samog napada. Neki navode cik-cak linije ispred oka, drugi crne tačke i suženje vidnog polja. Ako se ova stanja dešavaju često, potreban je i detaljan oftalmološki pregled kako bi se utvrdilo da li postoje oštećenja na očnom živcu, ili je zamagljenje vida prolazno.

 

Imate kataraktu

Katarakta je zamućenje prirodno providnog očnog sočiva. Razvija se sporo i polako, obično na oba oka, i najčešće nakon 55 godine. Međutim, mogu se javiti i kod mlađih osoba, pa čak i kod djece. Osobe sa kataraktom, uz zamagljenje vida, navode i poremećaj u kontrastu boja, lošiji vid na jakom svjetlu i povećanu osjetljivost oka. Operacija je jedini način kojim se može ponovo može vratiti vidna oštrina.

Starite

Nakon 40. godine života primijetićete da sve lošije vidite na blizinu. Očno sočivo više nije fleksibilno kao u mladosti i ne može akomodirati, a što se smatra normalnom fazom starenja. Oftalmolog uvijek može riješiti ovo stanje propisivanjem adekvatnih dioptrijskih naočala za čitanje.

Imate površinsko oštećenje rožnjače

Najčešće se oštećenje na rožnjači manifestuje jakim bolom i žuljanjem u oku. Abrazija rožnjače može nastati mehaničkom povredom, ili stranim tijelom u oku. Savjetuje se ispiranje oka sa čistom vodom, ili kapima vještačkih suza ako su vam pri ruci, ali nikako nemojte trljati oko. Takođe je savjet da što prije zakažete pregled kod svog oftalmologa.

Imate promjene na mozgu

Potrez mozga ili povreda mozga može značajno uticati na signale koji iz oka odlaze do centra za vid u kori velikog mozga, odnosno na samu vidnu oštrinu. Nadalje, u zavisnosti od lokalizacije i veličine, i tumor mozga može uticati na vid. Duple slike se često javljaju kod oticanja moždane ovojnice, odnosno kod upala (meningitis, encephalitis). I na kraju, iako nije čest simptom, zamagljenje vida može da se javi i kod nastanka moždanog udara.

Imate oštećenje retine

Retina (mrežnjača) je jedna od tri najvažnije ovojnice našeg oka. Na njoj se nalazi očni živac, krvni sudovi i žuta mrlja (macula) na kojoj se fokusiraju svjetlosni zraci koji ulaze u oko. Loša ishrana, pušenje, prijašnje povrede ili bolesti oka, kao i visok krvni pritisak, holesterol i dijabetes mogu da povećaju šansu za nastanak problema sa vidom, posebno na razvoj makularnog edema i ablaciju retine.

Imate multiplu sklerozu

Ukoliko postoji edem na očnom živcu, svjetlosni signali mnogo teže putuju od oka do centra za vid u kori velikog mozga. Optički neuritis zapravo predstavlja upalu očnog živca koja može biti infektivnog tipa, ali je mnogo češća kod bolesti koja se naziva multipla skleroza. Slabljenje vidne oštrine je često prvi znak nastanka ove bolesti.

Imate problema sa svojom trudnoćom

Zamagljenje vida, zajedno sa glavoboljama, brzim zamaranjem i čestim povraćanjem, su znaci ozbiljnog stanja u trudnoći koje se naziva preeklampsija. Ovo stanje se zapravo javlja kada su krvni sudovi placente suženi, a prvi znak je porast krvnog pritiska nakon 20. nedjelje trudnoće. Preeklampsija zahtijeva hitan pregled ginekologa, a mirovanje i uzimanje adekvatne terapije do poroda je često terapija.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content