Miopija (kratkovidnost)

Miopija ili kratkovidnost je najčešća refrakciona anomalija oka, sa tendencijom rasta proteklih godina. Iako je tačan uzrok kratkovidnosti još uvijek nije dovoljno ispitan, dosadašnja saznanja navode na činjenicu da bi se moglo raditi o genetskoj predispoziciji (kod visoko kratkovidnih osoba); ali i o naporu očiju prilikom učenja, odnosno gledanja u TV, računarske ili ekrane mobilnih telefona.

Simptomi i znaci miopije

Kada je osoba kratkovidna, često ima probleme sa udaljenim predmetima koje ne može jasno da vid, ali će biti u stanju da dobro vidi predmete i dešavanja na blizinu, kao što su čitanje i korišćenje računara.

Drugi znaci i simptomi kratkovidnosti uključuju škiljenje, naprezanje očiju i glavobolje. Osjećaj umora dok osoba vozi ili se bavi sportom takođe može biti simptom nekorigovane kratkovidnosti. Ukoliko se pojave ovi simptomi za vrijeme nošenja naočala ili kontaktnih sočiva, potrebno je obaviti sveobuhvatan kontrolni pregled očiju, kako bi se utvrdilo da li je neophodna veća dioptrija.

Šta uzrokuje miopija?

Miopija je stanje kod koga svjetlost pada u fokus ispred žute mrlje umjesto na nju, zbog čega pacijenti škilje kako bi dobili oštriju sliku. Kratkovidost može nastati i kada su rožnjača i/ili sočivo isuviše zakrivljeni za dužinu očne jabučice. U nekim slučajevima, miopija je posljedica kombinacije ovih faktora.

Miopija obično počinje u djetinjstvu, a veći rizik od nastanka je kod djece čiju su roditelji kratkovidni (genetska komponenta). U većini slučajeva, kratkovidnost se stabilizuje u ranoj odrasloj dobi, ali ponekad nastavlja da napreduje sa godinama.

Korekcija miopije

Kratkovidost se može korigovati sa naočalama, kontaktnim sočivima ili refraktivnom hirurgijom. U zavisnosti od stepena miopije, možda će biti potrebno da se nose naočale ili kontaktna sočiva sve vrijeme ili samo kad je potreban oštar vid na daljinu, kao prilikom vožnje, gledanja školske table ili filma.

Ukoliko je osoba kratkovidna, prvom broju (sfera) na naočalama ili kontaktnim sočivima prethodi znak ( – ). Što je veći broj, veća je i dioptrija, odnosno i kratkovidnost. Refraktivna hirurgija može da smanji iili da čak eliminiše potrebu za nošenjem naočala ili kontaktnih sočiva. Najčešće se izvode intervencije ekcimer laserom.

Kod fotorefraktivne keratektomije laser ukljanja epitelni sloj na tkivu rožnjače, poravnava rožnjaču i omogućava svjetlosnim zracima da se preciznije fokusiraju na mrežnjaču. U LASIK-u, što je najčešće primjenjivana metoda, tanak “zalistak” u vidu poklopca se stvara na površini rožnjače, laser remodelira tkivo rožnjače, a zatim se “zalistak” vraća u svoj prvobitni položaj.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content