Zdravlje očiju kod žena

Muškarci i žene možda nisu sa različitih planeta, ali sigurno postoji mnogo razlika kada je u pitanju njihov vid.

Žene, na žalost, su mnogo osjetljivije na mnoge bolesti oka, iako im se rjeđe može desiti da povredama oka u potpunosti ugroze svoj vid. Šta je to što žene mogu uraditi da bi zaštitile svoj vid?

Bolesti oka koje disproporcionalno utiču na žene

Žene imaju mnogo veću šansu za nastanak glaukoma i senilne degeneracije makule. Glaukom je skup oboljenja koji dovodi do oštećenja na očnom živcu, ali i do trajnog gubitka vida. Razlog zbog kojeg su žene mnogo više zahvaćene ovim stanjem leži u tome da žene u prosjeku duže žive od muškaraca. Stoga je jako važno sve ove bolesti otkriti na vrijeme i adekvatno liječiti. Nisu samo bolesti opasne po vid one koje se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca; žene su mnogo izloženije i bolesti suhog oka i refrakcionim anomalijama (dioptrijama). Simptomi suhog oka su zamućenje vida, blago crvenilo, iritacija i osjećaj nelagode u očima. Bitno je na vrijeme prepoznati sve ove simptome i adekvatno ih liječiti, kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje i teže upale oka.

Faktori rizika za bolesti oka

Osim godina starosti, faktori kao što su kontracepcija, trudnoća i menopauza takođe mogu uticati na vid zbog promjene hormonalnog statusa organizma. Suho oko takođe može da se pojavi u ovakvim situacijama, dok kontracepcija daje veću mogućnost za brži razvoj katarakte.

Godine i pol nisu faktori na koje se može uticati, ali zanemarivanje simptoma sigurno jeste. Mnoge žene zaboravljaju kolika je važnost zdravlja očiju i ne dolaze na redovne kontrole. Zato je jako važno redovno se pojavljivati na svim zakazanim kontrolama kako bi se sačuvalo zdravlje vida. 

Šta žene vide?

Nisu žene samo u negativnom položaju u odnosu na muškarce kada je u pitanju vid. Naučno je dokazano za upravo žene mogu mnogo bolje od muškaraca da razlikuju nijanse boja, posebno u zelenom i žutom spektru. Ako ste ikada vidjeli par koji se prepire oko nijansi boja, sada znate i zašto…

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content