Senilna degeneracija makule

Za sve osobe starije od 50 godina senilna degeneracija makule (age-related macular degeneration, AMD) je vodeći uzrok trajnog sljepila.

AMD predstavlja postepeni gubitak centralnog vida u dijelu mrežnjače koja ima najveću koncentraciju fotoreceptornih ćelija (makula, koja je odgovorna za dobar centralni vid).

Nakon što napreduje do određenog stepena, AMD može da oteža ili onemogući aktivnosti na blizinu, kao što su čitanje ili pisanje, odnosno da ih učini nemogućima. Vožnja automobila takođe postaje nemoguća.

 Simptomi se ne pojavljuju uvijek odmah

Bol se nikada ne javlja kod AMD-a, tako da rane faze ove bolesti nikada ne daju značajne simptome. Zbog toga se bolest često razvija neopaženo sve dok ne dospije u znatno napredniju fazu, posebno za pacijente koji se javljaju svom oftalmologu samo kada moraju da zamijene recept za naočale. Postepeno, AMD izaziva gubitak vida, a u centralnom vidnom polju su sve izraženiji skotomi.

Faktori rizika za nastanak AMD-a

Najveći faktor rizika za nastanak senilne degeneracije makule su godine. Kao i rasu i genetiku, tako ni na ovaj faktor ne možemo uticati. Bijelci imaju veće šanse da razviju AMD u poređenju sa drugim rasama, a važno je znati i to da li u vašoj familiji postoje oni koji su bolovali od AMD-a. Najveći faktor koji ipak možemo kontrolisati je pušenje, što povećava šansu za nastanak mnogih bolesti oka, pa i AMD-a.

Vlažna i suha AMD

Suha AMD se javlja u 9 od 10 slučajeva ove bolesti. Nastaje onda kada tkivo u makuli postane vremenom tanje, dok se „deblja“ supstanca koja se naziva druze nakuplja u njoj. Suha AMD je manje opasna od vlažne AMD, ali se razvija tokom dužeg vremena.

Kod vlažne AMD, tijelo pokušava da popravi oštećeni dotok krvi u istanjenu mrežnjaču tako što stvara nove krvne sudove. Problem je u tome što ti krvni sudovi nisu dovoljno stabilni, lako pucaju i stvaraju ožiljke u makuli koji dodatno dovode do gubitka centralnog vida. Vlažna AMD mnogo brže napreduje od suhe AMD.

 Boriti se protiv AMD-a zdravim stilom života

Trenutno ne postoji lijek za AMD, ali ipak ima mnogo toga što sami možemo da uradimo kako bismo zaštitili svoj vid. Danas imamo neke od metoda kojima možemo da usporimo napredovanje senilne degeneracije makule, a zdrave životne navike mogu mnogo pomoći u tome. Ovo uključuje konzumiranje mnogo veće količine mrkve, zelenog povrća, jaka i ribe u našu svakodnevnu ishranu, te izbjegavanje loših navika, kao što su pušenje i alkohol.

Oftalmolog je najveći saveznik

Najbolji način da se spriječi širenje AMD-a jeste rano otkrivanje, a to podrazumijeva i redodvne oftalmološke preglede, čak i onda kada nema nikakvih simptoma.

Ovo je posebno važno za sve osobe koje su starije od pedeset godina (i one koji imaju određene faktore rizika), koji bi morali biti na oftalmološkom pregledu barem jednom godišnje.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content