Kako pušenje loše utiče na vid?

Pušenje je štetno za svaki dio našeg organizma, pa tako i za vid.

Karcinom pluća je najčešći faktor rizika koji uzrokuje pušenje i koji je svima jako dobro poznat, ali tu su još i problemi sa zdravljem usta i ostalim dijelovima disajnog trakta i drugih organa. Oftalmolozi se obično fokusiraju na to kako pušenje negativno utiče na vid i oko, a načina za to je jako mnogo.

Pušenje je ozbiljan faktor rizika za nastanak senilne degeneracije makule

Brojne studije pokazuju značajan porast za rizik od nastanka različitih oftalmoloških stanja, od suhog oka do katarakte, glaukoma, senilne degeneracije makule (AMD) i dijabetičke retinopatije.

Pušenje i katarakta

Rizik od nastanka katarakte se uduplava sa navikom pušenja. Katarakte su vodeći uzrok sljepila u svijetu, a simptomi su preosjetljivost na svjetlost, smanjenje kontrasta boja, zamućen vid ili dupla slika, te loš vid noću. Dobra stvar je ta da je operacije katarakte i česta i sigurna, što znači da gubitak vida zbog pojave katarakte skoro nikada nije trajan.

Pušenje i dijabetička retinopatija

Kao što joj i samo ime kaže, dijabetička retinopatija izuzetno povezana sa pojavom dijabetesa, a pušenje povećava šansu za nastanak dijabetesa i do čak 40%. Kao rezultat, pušenje takođe povećava šansu za nastanak komplikacija izazvanih upravo dijabetesom, uključujući i dijabetičku retinopatiju. Ovo stanje je opasno po vid, jer arterije i vene na očnom dnu postaju izraženije na puštanje i izlijevanje krvi te smanjuju dopremanje kisika i ćelije retine.

Pušenje i AMD

Makula je dio oka koji je zadužen za jasnoću slike koju naše oko vidi. Senilna degeneracija makule (AMD) je stanje kod kojeg makula gubi svoju sposobnost stvaranja jasne slike tokom određenog vremena, što dovodi do nepopravljivog sljepila za centralni vid. Pušači imaju tri puta veću šansu za razvoj AMD-a u odnosu na nepušače, a osim toga je razvijaju znatno ranije od ostatka populacije.

Ne javlja se samo kod pušača

Najteže posljedice pušenja imaju upravo pušači, ali i „pasivni“ pušači mogu da imaju ozbiljne posljedice. Oni posebno često razvijaju probleme sa srcem, karcinomom pluća i moždanim udarom. Kod djece, česte su upale uha, astma, bronhitis, upale pluća, ali i sindrom rane smrti novorođenčeta.

Da li su elektronske cigarete sigurnije?

Možda je i istina da su elektronske cigarete sigurnije od običnih, ali i dalje su daleko od potpune sigurnosti. Mnoge hemikalije koje se nalaze u ovim preparatima su u direktnoj vezi sa nastankom mnogih oftalmoloških oboljenja koja su gore navedena. Jednostavno ne postoji siguran način za konzumaciju cigareta.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content