Kako prepoznati probleme vida kod djece

Zdrav i funkcionalan vid kod djece je jako važan za njihov pravilan razvoj.

Razlog je u tome što preko 80% učenja kroz naš život vezano za vid, te stručnjaci procjenjuju da više od polovine problema sa učenjem kod djece nastaje zbog problema sa vidom.

Šta roditelji mogu da učine kako bi bili sigurni da njihova djeca ne iskuse probleme zbog problema sa vidom?

Zašto su problemi sa vidom često nedijagnostikovani?

Jednostavna realnost je takva da djeca ne znaju razliku između normalnog vida i problema sa vidom; oni samo znaju za svoje lično iskustvo. Ovo ih čini mnogo manje sposobnim da samostalno opišu probleme sa vidom kao što to mogu odrasli.

Umjesto toga, djeca su uznemirena i dekoncentrisana, te ne mogu da izvrše sve svoje obaveze. Odrasli ih zato često ne razumiju, pa i kažnjavaju, umjesto da posumnjaju na moguću pozadinu problema.

Jedino što dijete zna jeste da jednostavno nisu dovoljno dobri za učenje i školovanje, za druženje i igru. Stvarnost je, ipak, mnogo drugačija od toga, te mnogi problemi mogu i da se poprave.

Koje probleme sa vidom mogu da promaknu u školskim dispanzerima?

Nemogućnost djece da sami kažu kakve probleme sa vidom imaju nije jedini razlog zbog kojeg isti mogu biti nedijagnostikovani; mnogi od njih takođe nemaju detaljan očni pregled prije nego što krenu u školu. Roditelji mogu jedino da se oslone na testiranje vida sa slovom „E“ koje nije uvijek pouzdano i često može da dijagnostikuje samo kratkovidnost. Stoga se često previdi veliki dio drugih problema, kao što su:

 • Amblyopia ili slabovidnost: loš vid na jednom ili oba oka zbog astigmatizma, strabizma, ili velike razlike dioptrija dva oka. Ako se ne liječi na vrijeme može dovesti do trajnog oštećenja vida.
 • Astigmatizam: refrakciona anomalija koja izaziva zamućenje vida, ali ne uvijek na način koji može biti otkriven testiranjem vidne oštrine. Često se lako koriguje dioptrijskim staklima ili kontaktnim sočivima.
 • Insuficijencija konvergencije: osobina očiju da „bježe“ prema vani jer ne postoji dovoljna snaga spoljašnjih mišića da održe oči u istom fokusu prilikom gledanja na blizinu.
 • Strabizam: nejednak položaj očnih jabučica, gdje jedno ili oba oka „bježi“ prema nosu, uhu, gore, ili dole, te ukoso. Može se korivati nošenjem okluzija, dioptrijskih naočala, ili hirurškim putem.

Znakovi na koje roditelji treba da obrate pažnju

Neki simptomi problema sa vidom se jako lako uočavaju, kao što je strabizam ili škiljenje, ali neki drugi zahtijevaju više pregleda. Ako vaše dijete ima neki od navedenih simptoma, važno je da što prije zakažete detaljan oftalmološki pregled:

 • Često trljanje i treptanje
 • Kratko vrijeme fokusiranja na aktivnosti, posebno kod rada na blizinu
 • Izbjegavanje čitanja ili otežano čitanje
 • Česte glavobolje
 • Navika zatvaranja jednog oka
 • Navika naginjanja glave u jednu stranu
 • Preveliko približavanje predmeta očima
 • Problem sa pamćenjem riječi koje su upravo pročitane
 • Lako gubljenje reda u tekstu koji se čita
Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content