Laserska blefaroplastika gornjih kapaka

Tehnološki napredak u medicini nije zaobišao ni estetsku hirurgiju lica, posebno hirurške metode u njoj.

Jedna od tih metoda je i laserka blefaroplastika gornjih kapaka. Sa željom da se dobije što bolji rezultat i što kraće vrijeme oporavka, naučnici su našli do sada najbolji način da ispune obe ove predispozicije.

Po čemu se zapravo laserska blefaroplastika razlikuje od dosadašnje?

Prvo i osnovno, laser radi mnogo preciznije rezove, tako da su i ožiljci nakon operacije najčešće jedva vidljivi. Kada uporedite ožiljke blefaroplastike urađene skalpelom u odnosu na laser, prvi često ne može da se prikrije niti nanošenjem šminke, dok je laserski jedva vidljiv golim okom.

Druga prednost lasera je u „bezkrvnoj“ operaciji. Naime, dok pravi rez i uklanja višak kože na gornjim kapcima, laser ujedno i koaguliše krvne sudove i kapilare kože kapaka i potkožnog tkiva, tako da za vrijeme zahvata ne dolazi do krvarenja, niti do pojave krvnih podliva postoperativno.

Laser zbog toga sve više ima primjenu ne samo u operacijama kapaka, nego i u ostalim operativnim zahvatima, posebno na licu.

photo 1535546125792 dd417e0f8f87
Foto: unsplash

 

I treća, možda i najvažnija prednost lasera za pacijenta, jeste ta da je postoperativni tok sveden na svega 5-7 dana. Dosadašnje metode estetskih operacija na kapcima zahtijevale su i dugotrajan oporavak, koji nije bio bolan i nelagodan za pacijenta, ali je estetski bio primjetan.

Kako je već napomenuto, laser koaguliše krve sudove u toku uklanjanja viška kože, što kao rezultat daje nepostojanje postoperativnih hematoma (krvnih podliva). Međutim, laser ima i još jednu dodatnu prednost, a to je nepostojanje kontakta sa tkivom za vrijeme zahvata.

Laserska sonda kroz koju izlazi i usmjerava se laserski zrak zadužen za izvođenje zahvata udaljena je nekoliko centrimetara od kapka. Samim tim, odnosno nedodirivanjem tkiva za vrijeme zahvata, smanjuje se i intraoperativna trauma, te je i otok nakon operacije znatno manji.

Manji otok znači i brži oporavak, odnosno kraći postoperativni tok.

Svaka metoda blefaroplastike gornjih kapaka daje odlične rezultate i novi izgled područja oko oka. Ipak, ukoliko se želi brži postoperativnih oporavak, precizniji rezovi i praktično nevidljiv ožiljak, onda je laserska blefaroplastika gornjih kapaka pravi izbor.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content