Znaci ablacije retine

Ljudsko oko je izuzetan organ izražene kompleksnosti.

U većini slučajeva oči funkcionišu normalno, ali postoji mnogo faktora koji mogu uticati na kvalitet vida i na vid uopšte. Jedan od njih je i ablacija retine, stanje koje zahvata jednu na 300 osoba u toku njihovog života.

Ablacija retine je ozbiljno stanje opasno po vid, ali može da bude adekvatno liječeno ako se na vrijeme reaguje, te je u tome od izuzetne važnosti edukacija pacijenata.

Kako funkcioniše zdrava retina

Retina (mrežnjača) se nalazi u dubini našeg oka. Jedna je od tri najbitnije očne ovojnice, a ima ulogu u pretvaranju svjetlosti u vidne signale koji se potom šalju prema centru za vid u kori velikog mozga i stvaraju sliku koju vidimo. Sve ovo dešava se na osnovu posebnih vrsta ćelija-čepića i štapića.

Retina ima deset slojeva, ali su dva osnovna: spoljašnji sloj u kojem se nalaze čepići i štapići, i unutrašnji sloj (retinalni pigmentni epitel) koji hrani i održava čepiće i štapiće.

Osvrt na ablaciju retine

Najrizičniji faktor za odvajanje mrežnjače jeste životna dob. Što smo stariji, sve više tečnosti se gubi i nestaje, što može izazvati pukotinu na mrežnjači u oko 15% slučajeva. Ostali faktori uključuju visoku kratkovidnost, operaciju katarakte, prijašnja oštećenja na mrežnjači, Marfanov sindrom, kao i povrede koje nastaju u toku različitih sportskih aktivnosti.

Prepoznavanje simptoma ablacije retine

Obično se očekuje da je ablacija izuzetno bolna, ali bol je ustvari izuzetno rijetak simptom. Međutim, ako osjetite bilo koji od dole navedenih simptoma, javite se svom oftalmologu jer bi njihov uzrok mogla biti upravo ablacija retine:

  • Osjećaj „teškog“ oka
  • Osjećaj postojanja providne zavjese ispred oka koje zahvata dio vidnog polja
  • Krivljenje linija
  • Nagli porast „mušica“ pred okom
  • Osjećaji „bljeskova“ ispred oka kada se oko pomjera u stranu.

Važnost redovnih oftalmoloških pregleda

Redovne oftalmološke kontrole vida i očnog dna su od veće važnosti u poređenju sa propisivanjem naočala. U toku ovih pregleda mogu se na vrijeme otkriti faktori koji mogu dovesti do ablacije retine, te se isti spriječiti i time očuvati vid.

Između oftalmološkig pregleda, oči je dobro zaštititi sunčanim naočalama sa visokim stepenom UV zaštite, ali i voditi zdrav način života.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content