Ultimativni vodič za LASIK – drugi dio

Nadamo se da ste uživali čitajući prvi dio našeg ultimativnog vodiča za LASIK i da vam je bio od koristi. Kako biste još bliže upoznali sa tim šta je to lasersko skidanje dioptrije donosimo vam i drugi dio vodiča u kome ćemo vam detaljno opisati kako izgleda sama procedura LASIKa te napomenuti šta treba da znate prije i o čemu da vodite računa nakon tretmana.

Kako da odaberete pravi tretman za lasersko skidanje dioptrije?

Jednom kada ste odlučili da želite onu jasnoću vida koju vam može pružiti samo LASIK, idući korak je odabir hirurga koji će izvesti taj zahvat.

Međutim, mi iz Specijalne bolnice Svjetlost vrlo dobro znamo da odabir pravog tretmana i prave ustanove može biti veoma zastrašujući proces. Mnogo je faktora na koje trebate obratiti pažnju, počevši od cijene, preko prethodnog iskustva hirurga, do reputacije koja prati određenu ustanovu.

Pa, odakle uopšte početi?

Svjesni smo da većina ljudi generalno ne voli bolnice i izbjegava doktore, te da je bilo kakav medicinski zahvat nešto čemu se uglavnom pritupa prilično nevoljno. Međutim, nema potrebe da to bude slučaj i sa laserskim uklanjanjem dioptrije. 

Kako bi vam čitavo iskustvo bilo što ugodnije, mi iz Specijalne bolnice Svjetlost smatramo da trebate odabrati doktora i ustanovu koja uživa vaše povjerenje i uz koju se osjećate bezbjedno. Jedan od načina da to osigurate jeste da pronađete hirurga koji ima dosta (poželjno je što više) iskustva u obavljanju konkretno te procedure. Obratite pažnju i na stopu uspješnosti izvođenja zahvata i svjedočanstva i utiske pacijenata.

Reputacija na internetu

Jedan od najboljih i najlakših načina da saznate kakvu reputaciju ima lasersko skidanje dioptrije jeste da potražite komentare na internetu. Pacijenti uglavnom vole da podijele svoja iskustva sa određenom ustanovom i konkretnim doktorom te da direktno iznesu svoje mišljenje. Internet stranica, Fejzbuk i Instagram profili mogu biti odlični izvorni informacija. Zato što mi iz Specijalne bolnice Svjetlost želimo da se sa nama osjećate bezbjedno, redovno i objavljujemo iskustva svojih pacijenata i dostupni smo za sva vaša pitanja ili komentare.

Specijalna bolnica Svjetlost dr Kozomara

Koliko košta lasersko skidanje dioptrije?

Vrlo smo svjesni činjenice da je cijena laserskog skidanja dioptrije veoma važan faktor pri donošenju ovako značajne odluke. Iznos koji trebate izdvojiti nije neznatan, pa je sasvim prirodno da se zapitate da li vam se to isplati. Međutim, kada uzmete u obzir cjeloživotne troškove medicinskih pregleda, kontrola, sočiva i/ili naočala, uvidjećete da vam lasersko skidanje dioptrije zapravo dugoročno štedi kako novac tako i vrijeme. 

Konkretno, u Specijalnoj bolnici Svjetlost cijena ovog zahvata je 1000 KM po oku, a svojim pacijentima izlazimo u susret na način da nudimo i mogućnost plaćanja na rate.

Kako izgleda zahvat laserskog skidanja dioptrije?

Prije procedure: Najtoplije preporučujemo da sa vama u pratnji dođe osoba koja vam nakon zahvata može pomoći da se vratite kući. Ukoliko želite i ukoliko ćete se tako osjećati ugodnije, vaša pratnja može biti uz vas i tokom čitave procedure i posmatrati zahvat.

Nakon vašeg dolaska ćemo vam poželiti dobrodošlicu i dati vam da ispunite svu neophodnu papirologiju. Potom ćete provesti izvijesno vrijeme sa našim doktorom koji će vam detaljno objasniti proceduru i odgovoriti na sva eventualna pitanja koja možete imati.

Sam zahvat počinje tako što ćemo vam oči, jedno po jedno, pripremiti za proceduru te vam po želji dati sedative ukoliko ste naročito nervozni. Veoma nam je važno da se sa nama osjećate što je to moguće ugodnije i opuštenije.

Prvi korak konkretne procedure je davanje lokalne anestezije putem kapi koje se ukapavaju direktno u oko. Potom se napravi majušni zalistak u spoljašnjoj površini rožnjače koji omogućava pristup dubljem sloju ispod. Rožnjača je prednji dio oka koji služi za fokusiranje svjetlosti na mrežnjaču.

Ono što slijedi je izmjena oblika rožnjače, čime se trajno i efektivno poboljšava vid pacijenta. Za korekciju kratkovidosti rožnjača se izravnava, a za dalekovidost se dodatno zakrivljuje. Kako bi se izvršila korekcija astigmatizma laserom se koriguje nepravilni oblik rožnjače. 

I to je to! Čitava ova procedura za oba oka traje manje od deset minuta.

Specijalna bolnica Svjetlost kontaktirajte nas

Šta je potrebno znati u vezi sa postoperativnom njegom?


Nakon što ste obavili zahvat laserskog skidanja dioptrije treba da provedete dan odmarajući se i pridržavajući se uputstava koja će vam dati vaš hirurg iz Specijalne bolnice Svjetlost. Oči treba da zaštitite od prašine, jake svjetlosti i nečistoća te svakako da se suzdržavate od ikakvog trljanja. Značajno je napomenuti i to da je većina pacijenata u stanju da se velikom broju svojih uobičajenih aktivnosti vrati već 24 sata nakon izvođenja zahvata, uz poštovanja instrukcija doktora. Intenzivnije fizičke aktivnosti treba izbjegavati prvih nekoliko dana, plivanje bar tri sedmice, a grupne sportove sa loptom i borilačke sportove i do mjesec dana.

Takođe je veoma važno da dođete na sve redovne kontrole kako bi vaš oporavak do kraja bio adekvatno ispraćen. Kontrole će se uglavnom održati jedan dan nakon zahvata, jednu sedmicu i jedan do tri mjeseca. Pored toga, u oko se redovno kapaju kapi koje sadrže antibiotike i kortikosteroide te umjetne suze.

Nadamo se da vam je ovaj vodič riješio nedoumice i objasnio vam sve što vas je zanimalo u vezi sa laserskim skidanjem dioptrije. Međutim, ukoliko ipak imate pitanja ili želite da se zakažete za pregled da otkrijete da li ste i vi kandidat, čekamo vas u Specijalnoj klinici Svjetlost.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content