Šminka i oko

Savjeti za bezbjedno nanošenje šminke

Izreka „trnovit je put do ljepote“ ne bi trebala da se odnosi i na nanošenje šminke.

Današnja šminka možda nije napravljena od olova, arsena i žive, kao što je to bio slučaj u proteklim vijekovima, ali i dalje treba da budemo oprezni kada je nanosimo oko očiju. Čak i moderna šminka, koja je napravljena od najkvalitetnijih materijala, može da izazove povredu oka ili infekciju.

 

Napravite određeno rastojanje između oka i šminke

Nikada ne treba reći pacijentima koji obožavaju šminkanje da se odreknu iste, ali pojedine njene vrste izazivaju određenu zabrinutost kada se nanose previše blizu oka. One uključuju ekstenzije trepavica, kontaktna sočiva u boji i vodene lajnere. Upravo ovi proizvodi mogu da izazovu iritaciju oka i pomognu širenju bakterija i stvaranju upale.

Još jedan od preparata koji je zapravo najjači mehanizam razvoja i širenja bakterija na oku je maskara. Potrebno je samo jedno korišćenje iste da se ista kontaminira, a manjak opreza prilikom njenog nanošenja može dovesti i do pojave ogrebotina na rožnjači.

Izgledajte lijepo na siguran način

Šta je to što možete da uradite da biste zaštitili svoje oči dok koristite šminku, a da i dalje imate izgled koji želite? Ovo su neki od osnovnih savjeta koje možemo pružiti:

  • Rok trajanja šminke. Provjerite rok trajanja šminke i zamijenite je ako je isti istekao. Velika je vjerovatnoća da stara šminka može da izazove upalu ili iritaciju, što može da pogorša simptome posebno ako ste već imali upalu. Naše oči mogu da se ponovo zaraze bakterijama iz šminke čak i nakon što smo upalu već jednom prebolovali!
  • Koristite čiste četkice. Ne samo da utiču na finalni izgled, nego su i mnogo čišće i sanitarno prihvatljivije.
  • Izbjegavajte lajner. Iako ste usavršili način nanošenja lajnera i sa njim izgledate sjajno, šminkanje tačno uz rub kapka znači nanošenje mnoštva stranih tijela iz suzni film.
  • NE DIJELITE svoju šminku sa drugima. Iako se radi o članu porodice ili bliskom prijatelju, nemojte dijeliti svoju šminku jer time dijelite i sve bakterije i druge mikroorganizme.
  • Budite oprezni od koga kupujete kontaktna sočiva u boji. Ako prodavac ne traži od vas da mu date ili barem pokažete recept za konaktna sočiva, onda nije od povjerenja. Iako ne trebate recept da biste sa ovim sočivima jasno vidjeli, potrebno je da vam se isti da zbog njihovog propisnog i pravilnog fitovanja na oči!
Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content