Mikroorganizmi koji mogu naseliti vaše oko

Imate li naviku da trljate oči?

Ovo je navika koju steknemo i često je radimo bez obzira na to da li su nam oči umorne, da li su suhe i podražene, ili samo imamo osjećaj da se nešto nalazi na njihovoj površini. To je zapravo automatski odgovor na pokušaj rješavanja problema. Problem je ipak u tome što time možemo da uradimo više štete nego da imamo koristi. Svaki put kada dodirnemo naše oči, stvaramo mogućnost za unošenje različitih mikroorganizama sa našim prstiju u oči. 

Mikroorganizmi na našoj koži, prstima i noktima

Različiti mikroorganizmi žive na našoj koži. Stvaraju raznoliki ekosistem koji se naziva i „kožna flora.“ Ipak, nisu baš svi mikroorganizmi loši; od nekih možemo imati i dosta koristi. Drugi, nažalost, mogu izazvati infekcije ako prođu kroz barijeru na našoj koži, što je zapravo i mjesto ulaska u naš organizam. Najviše ih se može naći na površini naše kože, ali i ispod noktiju gdje mogu mnogo lakše da se umnožavaju. 

Odbrana oka 

Dobra karakteristika naših očiju je ta što imaju vlastiti sistem zaštite. Trepavice nisu tu samo da bi uljepšale lice, nego i da bi štitile oči od iritanata. Treptanje sapira debris koji ulazi u oči. Suzni film je kompleksan troslojni drenažni sistem koji sprečava prodor iritanata dublje prema našim očima. Međutim, kada trljamo naše oči možemo stvoriti male rane na rožnjači koje mikroorganizmima daju mogućnost zaobilaženja sistema odbrane oka. 

Način zaštite naših očiju od mikroorganizama

Pacijentima se uvijek savjetuje da izbjegavaju često dodirivanje očiju, posebno onih koji nose kontaktna sočiva. Nekada, kada je to nužno, odnosno kada se stavljaju ili skidaju kontaktna sočiva, možete smanjiti rizik od infekcije ili kontaminacije pranjem ruku sapunom i održavanjem higijene noktiju. Glavni razlog zašto medicinsko osoblje nosi hirurške rukavice za vrijeme operativnih zahvata jeste taj što je jako teško riješiti se mikroorganizama ispod noktiju.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content