Budite oprezni kod nabavke kontaktnih sočiva u boji

Kontaktna sočiva u boji su često završni detalj za kostime na maskenbalima, ali i kao modni detalj u svakodnevnom životu.

Nažalost, nisu sva kontaktna sočiva u boji ista, niti su od iste važnosti za svakog ko ih nosi. U nastavku slijedi kratka smjernica o tome kako da se nađu najbolja kontaktna sočiva u boji i kako da se održavaju na najbolji način.

Nikada ne zaboravite da su kontaktna sočiva medicinska sredstva

Da, to uključuje i kontaktna sočiva u boji. Za razliku od naočala bez stakala sa dioptrijom, kontaktna sočiva su klasifikovana kao medicinska sredstva, bez obzira na to da li poboljšavaju vid ili ne. Nemojte samo pretpostaviti da možete kupiti kontaktna sočiva u boji bez recepta iako imate maksimalan vid na oba oka, jer najvažnije je kako ona naliježu na rožnjaču vašeg oka.

Untitled design 51
Foto: Canva

 

Imajte u vidu relevantne distributere

Ovdje je obično potrebniji i najveći oprez. Ako distributer zahtijeva recept za kontaktna sočiva, onda je sigurno pouzdan. U mnogim zemljama, pa i kod nas, nelegalno je prodavati kontaktna sočiva bez recepta.

Često su te osobe spremne da prekrše i mnoga druga pravila, kao što su način održavanja sočiva i materijal od kojeg su napravljena i kako su nabavljena. Vrijedi platiti i više novca, ali kupiti sočiva sa kvalitetnim materijalom od pouzdanog distributera.

Nisu sve oči iste

Kako je već napomenuto, nisu sve oči iste, tako da ni sva kontaktna sočiva nisu jednaka. Ako pokušate na stavite sočivo koje nema istu baznu krivinu kao površina vaše rožnjače, može se desiti da vam često ispadne iz oka, pa čak i da povrijedi rožnjaču. Ovo je još jedan razlog zašto treba imati recept za sočiva.

Odgovorno se brinite o sočivima kada ih kupite

Kada pronađete adekvatnog prodavca ili distributera kontaktnih sočiva u boji, važno je da ih koristite i održavate kako je preporučeno, tako da rizik od nastanka upala oka bude sveden an minimum. Ovo je nekoliko savjeta koje je važno slijediti:

  • Temeljno operite ruke prije stavljanja ili skidanja sočiva.
  • Dodirujte ili trljajte oči što je manje moguće kada imate kontaktna sočiva na njima
  • Nikada ne čistite sočiva sa supstancama koje nisu čista otopina za kontaktna sočiva (posebno ne pljuvačkom! Bakterije iz usta ne bi smjele doći do očiju).
  • Nemojte koristiti otopinu za održavanje sočiva duže nego što je na pakovanju naznačeno.
  • Detaljno pročitajte uputstva za upotrebu sočiva kada ih dobijete. Nemojte ih nositi duže nego što je propisano, te ih mijenjajte kao što je savjetovano.
  • Izvadite svoja kontaktna sočiva kada idete na spavanje! Ovo je pravilo za sva kontaktna sočiva, ali posebno za velika skleralna koja pokrivaju i dio beonjače. Očima je potrebno disanje!
  • Ako nosite samo skleralna kontaktna sočiva, potrudite se da ih redovno vlažite vještačkim suzama.
Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content