Siva mrena ili katarakta (UZROCI, SIMPTOMI I LIJEČENJE)

Jedno od najčešćih oboljenja kod osoba starijih od 70 godina je upravo oboljenje oka poznato pod imenom siva mrena ili katarakta. Ako vas zanima kako se ovo stanje manifestuje, kako se liječi ili kako se preventivno djeluje na njega – u tekstu koji slijedi donosimo odgovore upravo na ta pitanja.

Siva mrena ili katarakta je gusto, zamagljeno područje koje se formira u sočivu samog oka. Katarakta počinje onda kad proteini u oku formiraju grudvice i na taj način sprečavaju sočivo da šalje oštru sliku do oka, odnosno do mrežnjače.

Mrežnjača funkcioniše tako što pretvara svjetlost koja ide kroz sočiva i stvara signale. Nakon toga, signale šalje do optičkog nerva koji ih prenosi do mozga.

Katarakta se razvija polako dok ne počne uticati na vid. Postoji mogućnost da se razvije na oba oka, ali i ako se to desi, uglavnom ne dolazi u isto vrijeme. Siva mrena ili katarakta se češće javlja kod starijih ljudi. Jedno istraživanje je pokazalo da čak više od polovine ljudi do osamdesete godine razvije kataraktu ili se podvrgne operaciji katarakte u Sjedinjenim Američkim Državama .

Siva mrena – uzroci

Postoji nekoliko uzročnika koji povećvaju rizik da se javi siva mrena, a samo neki od njih su:

 • Prekomjerna proizvodnja oksidanata, tačnije molekula kiseonika koji su promijenili hemijski sastav zbog svakodnevnog života
 • Pušenje
 • Ultraljubičasto zračenje
 • Dugotrajna upotreba steroida i ostalih lijekova
 • Određena oboljenja poput dijabetesa
 • Traume
 • Radioterapija

Poslušajte šta kaže naš mr sc. Bojan Kozomara dr med na temu katarakte:

Katarakta – vrste

Postoji nekoliko različitih vrsta sive mrene, a obično se dijeli po tome gdje u oku i na koji način se razvila katarkta. I po tome ih možemo dijeliti na:

 • Nuklearna siva mrena koja se stvara u sredini sočiva i uzrokuje da jezgro ili centar postanu žute ili smeđe boje.
 • Kortikalna siva mrena je klinastog oblika i formira se oko ivica samog jezgra.
 • Kapsularna siva mrena se formira puno brže od druge dvije vrste i utiče na njen zadnji dio sočiva.
 • Kongenitalna siva mrena koja je prisutna pri rođenju ili se formira tokom prve godine bebinog života. Javlja se mnogo rjeđe od ostalih vrsta koje su uzrokovane godinama.
 • Sekundarna siva mrena obično nastaje kao posljedica upotrebe određenih lijekova i to najčešće onih koji se koriste za liječenje bolesti poput glaukoma i dijabetesa.  Isto tako, upotreba steroida ponekad može dovesti do toga da se razvije katarkta.
 • Traumatska siva mrena nastaje nakon povrede oka, a može proći i nekoliko godina prije nego što se pojavi.
 • Radijacijska siva mrena može biti posljedica zračenja u tretmanu protiv kancerogenih oboljenja.

Ukoliko se pitate da li osoba može biti prestara za operaciju katarakte, odgovor možete da pronađete na video snimku ispod:

Katarakta – simptomi

Kao št0 smo već ranije spomenuli, siva mrena ili katarakta se razvija jako sporo, a to obično znači da su simptomi jedva primjetni. Postoji velika mogućnost da nećete primjetiti ništa sve dok ne počne da vam blokira svjetlost, a tada se mogu javiti simptomi poput:

 • Vida koji je zamagljen ili mutan.
 • Kratkovidosti (kod starijih osoba)
 • Promjene u načinu na koji vidite boje
 • Problema sa noćnom vožnjom
 • Problema sa odsjajem tokom dana
 • Dvostruke slike na području oka koje je zahvatila katarakta
 • Problema sa naočalama za vid ili kontaktnim sočivima koji ne pomažu onako kako bi trebalo.

lijecenje-sive-mrene

Siva mrena – dijagnoza

Da bise uspostavila tačna dijagnoza sive mrene ili katarakte potrebno je da oftalmolog obavi detaljan pregled očiju koji podrazumijeva test očne karte za provjeru vida na različitim udaljenostima kao i tonometriju za mjerenje očnog pritiska.

Opšti oftalmološki pregled možete da zakažete ovdje.

Najčešći tomonetrijski test je bezbolan i koristi dašak vazduha kojim se izravna rožnjača i na taj način se mjeri pritisak oka.  Oftalmolog će, takođe, pomoću kapi proširiti zjenice što olakšava pregled očnog živca i mrežnjače na zadnjem dijelu oka kako bi provjerio da li postoje određena oštećenja.

Ostali testovi koje bi oftalmolog mogao napraviti su i provjere osjetljivosti na odsjaj, ali i na percepciju boja.

Katarakta – liječenje

Nakon uspostavljanja tačne dijagnoze, vaš ljekar će vam dati određenu terapiju za liječenje katarakte. Ako je moguće vid korigovati pomoću naočala ili kontaknih sočiva, doktor će vam propisati dioptriju, a ukoliko to ne pomogne i ukoliko siva mrena nastavi da vam stvara probleme u svakodnevnom životu, možda će vam biti potrebna operacija.

U slučaju da vam je potrebna operacija sive mrene, vaš termin za pregled možete da zakažete ovdje.

Operacija katarakte se preporučuje onda kada vam obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput vožnje automobila ili čitanja postane problem, ali i kada siva mrena počne da ometa terapiju za neke druge probleme koje imate sa očima. 

Jedna hirurška metoda koja je poznata pod nazivom fakoemulzifikacija podrazumijeva upotrebu ultrazvučnih talasa pomoću kojih se razbija sočivo i uklanjaju komadi koji bi mogli smetati. Pored ove postoji i ekstrakapsularna operacija koja podrazumijeva uklanjanje zamućenog dijela sočiva kroz dugi rez na rožnjači. Nakon operacije, intraokularna sočiva se postavljaju tamo gdje su bila prirodna sočiva.

Operacija uklanjanja sive mrene je uglavnom bezbolna, veoma bezbjedna, predstavlja trajno rješenje za probleme sive mrene i ima visok stepen uspješnosti. Ukoliko sve ide po planu, operacija uklanjanja katarakte ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta, nakon čega bi trebalo da se odmorite i „dođete sebi“ od anestezije, a to obično traje od 30 minuta do pola sata. U većini slučajeva pacijenti, nakon operacije, kući idu istog dana. 

Što se tiče perioda oporavka nakon što se operiše katarakta on bi trebalo da bude kratak i lagan, sve dok se pridržavate savjeta koje vam je dao vaš oftalmolog.  Trebalo bi da obezbjedite sebi prevoz jer sigurno nećete biti u stanju da vozite odmah nakon operacije. Nakon zahvata trebalo bi da dobijete zaštitne naočale i da se odmorite nekoliko sati nakon dolaska kući.

Nakon skidanja zaštite sa oka moguće je da vid bude malo zamućen, ali to ne bi trebalo da vas zabrinjava jer je potrebno određeno vrijeme da se vaše čulo vida navikne na uklanjanje katarakte i privikne na intraokularna sočiva kojima je zamijenjeno prirodno sočivo. Tokom perioda adaptacije moguće je da se jave smetnje u vidu koje kratko traju. Trajanje oporavka zavisi od osobe do osobe – kod nekih se vid izoštri u potpunosti kroz par sati, a kod nekih su potrebne jedna do dvije sedmice.

Postoje li prirodni lijekovi za liječenje katarakte?

Kad je u pitanju katarakta i liječenje katarakte, jedini provjeren način za trajno rješenje ovog problema jeste da se katarakta ukloni hirurškim putem. Da biste na neki način usporili širenje upalnog procesa i ostalih rizika možete promijeniti neke životne navike koje su uvijek dobra opcija.

Jedite više voća i povrća jer metabolizam uključuje i proces koji se naziva oksidacija, a koji može izavati oštećenje tkiva u cijelom tijelu, a tako i u očima. Komponente koji se nazivaju antioksidanti utiču na ove procese, svježe voće i povrće je bogato antioksidantima.

Izbjegavajte masnu, industrijski prerađenu hranu jer su istraživanja pokazala da su konzumiranje masne i prerađene hrane i katarkta usko povezani. Ova hrana, takođe, doprinosi gojaznosti i mnogim drugim bolestima pa bi u svakom slučaju trebalo da je izbjegavate.

Jedite više ribe i morskih plodova bogatih omega 3 masnim kiselinama koje mogu biti od koristi kad je zdravlje vaših očiju u pitanju.

Nekoliko istraživanja pokazalo je i da uzimanje minerala i suplemenata mogu biti od pomoći, ali u svakom slučaju operacija katarakte je nejefikasnije rješenje koje će trajno riješiti ovaj zdravstveni problem.

Da li je moguće spriječiti pojavu sive mrene?

Da biste smanjili rizik od pojave sive mrene treba da usvojite neke dobre navike:

Zaštitite oči od UVB zraka, tako što ćete nositi naočale za sunce.

Redovno odlazite na preglede kod oftalmologa.

Prestanite pušiti.

Jedite što više voća i povrća.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

Ukoliko imate dijabetes ili nega druga hronična oboljenja, redovno se kontrolišite i uzimajte terapiju.

Siva mrena ili katarakta, ukoliko se ne liječi, može dovesti do sljepila, a iako često prestane da se razvija sama od sebe, sama od sebe se ne može smanjiti niti povući. Hirurško uklanjanje katarakte je veoma česta procedura i efikasna je u čak 90% slučajeva.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspjeli da odgovorimo na sva potencijalna pitanja ili nedoumice koje ste imali u vezi pojma siva mrena ili katarakta. U nastavku vam preporučujemo da pročitate i: Šta je glaukom? (UZROCI, SIMPTOMI I LIJEČENJE)

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content