„No-Touch“ najmodernija laserska procedura korekcije dioptrije

Najmoderniji način korekcije dioptrije bez rezova na oku

„No-Touch“ Trans-PRK laserska korekcija dioptrije sve više dobija na popularnosti u svijetu. Razlog tome je činjenica da je procedura izuzetno nježna za samo oko, bez rezova („flap-a“) na površini rožnjače i bez dodirivanja oka hirurškim instrumentima.

Ova metoda zapravo je nastavak nekadašnjih PRK (Photorefracitve Keratectomy-Fotorefraktivna keratektomija) i LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) metoda.

Za razliku od gore navedenih, „No-Touch“ Trans-PRK metodom epitel rožnače se uklanja preciznim laserom, te se odmah nakon ovog dijela operacije koriguje i dioptrija. Podsjećanja radi, kod PRK metode epitel se uklanjao mehanički (hiruškim nožem), dok se kod LASIK metode nije uklanjao, ali se na rožnjači pravio rez („flap“) koji se poslije korekcije dioptrije ponovo pozicionirao na rožnjaču. Zbog postojanja reza, postojale su i određene komplikacije nakon operacije (istina, izuzetno rijetko), a „flap“ se hirurški mogao ponovo pomjerati i nakon jedne decenije.

„No-Touch“ Trans-PRK metoda posebno je pogodna za pacijente koji imaju tanko tkivo rožnjače oka i koji zbog toga ne mogu da budu podvrgnuti ni jednoj drugoj metodi laserske korekcije dioptrije.

Ko su kandidati?

„No-Touch“ Trans-PRK savjetuje se pacijentima koji imaju srednju do višu kratkovidnost, te nižu dalekovidnost, kao i određeni nivo astigmatizma, tačnije:

• Kratkovidnost do -6 dioptrija
• Dalekovidnost do +3 dioptrije
• Astigmatizam do +/-5 dioptrija

 

Kao i kod ostalih metoda laserske korekcije dioptrije, posebno kod LASIK metode, ostali uslovi koji moraju da budu ispunjeni su:

• Da je pacijent stariji od 18 godina
• Da je dioptrija stabilna barem godinu dana prije operacije
• Da nema težih oboljenja oka, trudnoće ili dojenja

Koji su koraci operacije?

Prvi korak: nakon što je oko anestezirano kapima, a kapci fiksirani blefarostatom, epitel rožnjače se precizno uklanja laserom.
Drugi korak: Istovremeno i odmah nakon uklanjanja epitela, laser počinje da koriguje i dioptriju uklanjanjem mikronskog dijela tkiva rožnjače oka.
Treći korak: Na rožnjaču se stavlja kontaktno sočivo koje služi kao barijera između kapka i oka, te pomaže bržoj regeneraciji epitela, za šta je najčešće potrebno oko 3 dana.

Prednosti „No-Touch“ Trans-PRK procedure

U poređenju sa svojim prethodnicama, ova laserska procedura ne uključuje rezove na oku, niti uklanjanje bilo kojeg sloja rožnjače mehaničkom silom. Sve to omogućava operacije na rožnjačama sa tankim tkivom, koje, kao što je već napomenuto, nisu podobne za operacije drugim metodama.
Kako se „No-Touch“ Trans-PRK koristi i za uklanjanje površinskog sloja rožnjače (epitela) ne postoje komplikacije vezane za rez na rožnjači („flap“). Stoga je i stepen potencijalnih komplikacija minimalan, a sama procedura traje samo nekoliko minuta.

Ukratko, prednosti su sljedeće:

• Procedura ne zahtijeva kontakt bilo kojeg hirurškog instrumenta sa okom
• Minimalna mogućnost nastanka komplikacija
• Brz oporavak poslije operacije
• Mnogo manje nelagodnosti nakon operacije (žuljanje, peckanje, suzenje oka)
• Trajanje procedure je samo nekoliko minuta

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content