Ultimativni vodič za lasik

Dakle, u posljednje vrijeme razmišljate o uklanjanju dioptrije.

Možda vam nije 100% ugodno da stalno nosite naočale.

Možda ste umorni od toga da svaki dan stavljate i vadite sočiva, nosite se sa suhim očima, neprestano kupujete rastvor za sočiva i fiziološku otopinu i čupate kosu kada zaboravite sočiva na nekom putovanju. Ili kada uopšte treba da ih smjestite u kofer.

Šta god bio vaš razlog, ponekad je lijepo maštati o danu kada ćete se prosto moći probuditi i jasno vidjeti svijet oko sebe.

Uz operaciju LASIK ili lasersko skidanje dioptrije vaš san o vizuelnoj slobodi sada je moguć.

Mi u Specijalnoj bolnici Dr Kozomara znamo koliko je to velika odluka za vas. Ipak je to nešto što će vam zauvijek promijeniti život. Naravno da ovako značajnu proceduru treba dobro istražiti, ali jednako znamo i da taj proces traženja izvora kojima možete vjerovati može biti naporan i stresan i samo dodatno zbunjujući.

Upravo zbog toga smo vam mi iz Specijalne bolnice Dr Kozomara željeli objasniti sve ono što bi vas moglo interesovati kada je u pitanju LASIK kako biste riješili sve svoje nedoumice.

klinika svjetlost lasersko uklanjanje dioptrije

Šta je LASIK?

LASIK ili lasersko uklanjanje dioptrije je procedura koja vam mijenja život! Preciznim laserima se mijenja oblik rožnjače kako bi se problemi sa vidom riješili trajno. LASIK može popraviti dalekovidost, kratkovidost i astigmatizam.

Nakon LASIKA vam više neće trebati niti naočale niti kontaktna sočiva. Gotovo svi pacijenti Specijalne bolnice Dr Kozomara nakon ove procedure imaju savršen vid i svu potrebnu vizuelnu slobodu.

Sočiva ili LASIK?

Mnogi ljudi se često pitaju kakve su to prednosti LASIKa u odnosu na sočiva. Možda će vas iznenaditi i da saznate da sočiva i nisu baš toliko sjajna koliko ste mislili.

Istina jeste da su sočiva manje invazivna, a da vam i ona daju bistar vid bez, pri tom bez one muke koju sa sobom nužno nose naočale. Međutim, postoji nekoliko razloga zbog kojih  je LASIK daleko bolji izbor.

  1. EKONOMIČNOST: Iako vam može činiti da je LASIK iziskuje mnogo finansijskih sredstava, zapravo vas upotreba sočiva košta daleko više. Pored cijene samog para sočiva, u obzir treba uzeti i sve kontrole, nalaze i dodatne stvari. Takođe, i pored redovne upotrebe sočiva potrebno je omogućiti oku i određeni period za odmor te koristiti i naočale, što je još jedan dodatni trošak.
  2. ZDRAVLJE: Dugoročno nošenje sočiva nosi sa sobom određene zdravstvene rizike kao što su infekcije oka, bakterijski keratitis pa čak i daljnja oštećenja vida, dok je LASIK bezbjedna niskorizična operacija.
  3. VRIJEME: Pored novca, lasersko uklanjanje dioptrije vam štedi i vrijeme, jer više ne morate da brinete o njezi sočiva, pravilnom održavanju, kupovanju tekućine, pregledima za kontrolu dioptrije kao ni samom stavljanju sočiva u oko svako jutro i vađenju svako veče. Pravilno stavljanje kontaktnog sočiva u oko može potrajati i do 5 minuta, što bi značilo da u toku samo jedne godine provedete čak 73 sata upravo ovako! 
  4. SLOBODA: Lasersko skidanje dioptrije vas oslobađa mentalnog tereta i brige o sočivima. Možete slobodno da vodite život kakav želite bez ograničenja koja nužno prate loš vid. Možete da plivate, vježbate, pa čak i spavate bez ikakvih posebnih priprema svojih očiju.

Da li sam i ja kandidat za LASIK?

Prvi korak ka trajno korigovanom vidu jeste da ustanovite da li ste i vi dobar kandidat za LASIK. Ako već od ranije znate da imate problema sa vidom ili sumnjate da bi vam sočiva ili naočale mogle riješiti problem mutnog vida, vrlo vjerovatno ste odličan kandidat za LASIK.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, slobodno nam se javite u Specijalnu bolnicu Dr Kozomara za besplatne konsultacije kako biste saznali više o samoj proceduri i zasigurno otkrili da li ste i vi pogodan kandidat za LASIK uklanjanje dioptrije.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content