Konjuktivitis oka (SIMPTOMI, UZROCI I LIJEČENJE)

Čuli ste, možda ste imali, ili sigurno znate nekoga ko je imao konjuktivitis. U tekstu koji slijedi čeka vas detaljan vodič u kojem ćemo odgovoriti na pitanja šta je to konjuktivitis, koje vrste ovog očnog oboljenja postoje, šta uzrokuje konjuktivitis, kako možete prepoznati simptome, kako se konjuktivitis može liječiti prirodnim putem, te u kakvoj su vezi korona virus i konjuktivitis.

Šta je konjuktivitis i šta ga uzrokuje?

Upala konjuktive oka ili konjuktivitis izaziva crvene, upaljene i sluzne oči. Konjuktivitis je čest problem koji se javlja na jednom ili oba oka, ponekad se povuče sam, dok je u nekim slučajevima potreban tretman. Uzroci su, obično, virusne ili bakterijske infekcije i alergije, a ponekad može da bude i izazvan posljedicom stranog tijela koje se našlo u oku. Konjuktivitis kod beba i male djece je česta pojava usljed dodirivanja očiju prljavim rukama ili drugim predmetima.

Šta je konjuktiva i koje vrste konjuktivitisa postoje?

Konjunktiva je sluznica koja ima funkciju održavanja vlažnosti oka i unutrašnjosti kapka. Ako se konjuktiva upali, oči postaju crvene, nadražene i često suzne. To je znak da patite od konjuktivitisa.

Konjuktivitis je u stvari grupni naziv za različite vrste upala oka:

Vernalni konjuktivitis – upala konjuktive oka. Ovo je česta upala oka koja uglavnom pogađa djecu između 5-15 godina.

Virusni konjuktivitis – upala oka koja se javlja na rožnjači i vezivnom tkivu oka. Period inkubacije je nekoliko dana prije nego što se stanje razvije u akutni konjuktivitis. Može da se osjeti jača bol u očima i glavi. Obično traje nekoliko dana i prolazi bez liječenja.

Hronični konjuktivitis – Ova upala oka je hronični konjuktivitis koji je posljedica alergija i može se javiti bez objašnjenja. Hronična upala oka ili alergijski konjuktivitis dolazi i prolazi sam od sebe.

Nekoliko je razloga zbog kojih se konjuktivitis javlja. Česti uzroci konjuktivitisa su virusna ili bakterijska infekcija koje su prelazne. Ovakve vrste konjuktivitisa se nazivaju još i upalom oka. Suve oči ili upala kapaka (blefaritis) i alergije su drugi uzroci konjuktivitisa.

Takođe, jedan od najčešćih uzroka je taj što se upala javlja kada ste prehlađeni ili imate upalu grla. Ukoliko je određeni virus prisutan u tijelu, tada se on lako prenosi i na osjetljive oči. Još jedan razlog zaraze je i to da često dodirujemo oči rukama ili smo u blizini nekoga drugoga ko ima konjuktivitis pa se tako virus prenosi zrakom.

Simptomi konjuktivitisa

Simptomi se mogu razlikovati u zavisnosti od toga šta je uzrokovalo konjuktivitis.

Najčešći simptomi kod svih vrsta konjuktivitisa su:

 • suzne oči
 • zamagljen vid
 • bol u očima i svrab u očima
 • osjetljivost na svjetlo
 • oticanje i crvenilo u očima
 • osjećaj grebanja u očima

Suve oči takođe mogu izazvati konjuktivitis. Nadražene oči i crvenilo su česte manifestacije u ovome slučaju. Osobe koje pate od konjuktivitisa mogu imati i česte glavobolje.

Ukoliko imate infekciju koju uzrokuje virus ili bakterija, oči tada mogu postati crvene, suzne i ljepljive – imate osjećaj grebanja dok trepćete. Konjuktivitis ove vrste je često povezan sa prehladom i grloboljom. Trajanje liječenja je obično od 5 do 7 dana, u zavisnosti od savjeta doktora. U slučaju da vam je potreban oftalmološki pregled zbog stanja konjuktivitis – vaš termin možete da zakažete ovdje.

Kod alergijskog konjuktivitisa oči mogu biti jako crvene, često jako svrbe, a može se pojaviti i otečenost. U ovome slučaju, ako osjetite bol u očima, fotofobiju, imate jako krvave oči ili poremećaj vida, to može biti posljedica ozbiljnije bolesti oba oka, poput akutnog glaukoma, keratitisa ili iritisa. U tom slučaju odmah potražite medicinsku pomoć.

Konjuktivitis – liječenje kod odraslih i djece

Kako se liječi konjuktivitis zavisi od vrste i oblika upale. Vaš ljekar oftalmolog će prvo uzeti bris za analizu i odrediti vrstu i koliki je stepen prokrvljenosti spojnice – odnosno, analizirati kolika je upala očne spojnice. Konjuktivitis izazvan virusom obično nestane sam od sebe u roku od sedam dana ukoliko je izazvan adenovirusom (virusi koji uzrouku prehlade i bronhitis), ali potrebna je adekvatna briga. Veoma je prelazan prvih 10-tak dana. Samopomoć ili pomoć vašem djetetu u obliku čišćenja mlakom vodom i čistim peškirom ili oblogom može svakako ublažiti nelagodu. Ako se upala pogorša ili ne prestaje, treba da kontaktirate oftalmologa radi pregleda i eventualne adekvatne pomoći u daljem tretmanu liječenja.

Takođe, konjuktivitis ponekad može da bude izazvan i ostalom grupom virusa u koju spadaju herpes siplex, HIV, virus zoster, pikorna virus.

U slučaju bakterijskog konjuktivitisa može se započeti liječenje antibioticima. Trajanje liječenja je u zavisnosti od ljekarske odluke, ali generalno se radi o jednoj sedmici. Kod bakterijskog konjuktivitisa važno je napomenuti da se ponekad ne javlja nužno iscjedak i crvenilo. Na primjer, klamidija je jedna od bakterija koja može da uzrokuje konjuktivitis bez jakog crvenila i iscjetka u očima. Bakterijska infekcija klamidijom može da bude veoma ozbiljna pa će u ovome slučaju pacijent morati da zatraži i bolovanje.

Ako je vaš konjuktivitis posljedica alergija, možete ga tretirati kapima za oči ili tabletama protiv alergije. Problemi sa suvim i nadražujućim očima mogu se riješiti kapima i mastima za oči. Konjuktivitis izazvan upalom kapaka uglavnom se liječi čišćenjem rubova kapaka. Polen je jedan od najčešćih uzroka alergijskog konjuktivitisa.

Korona virus i upala konjuktive oka

Da li Covid-19 može da bude povezana sa konjuktivitisom pisali smo opširnije u  našem ranijem tekstu. Više detalja možete da pročitate ovdje. Svakako, naše oči mogu da budu ulazni portal za korona virus. Pošto je površina očiju kao i unutrašnjost kapaka obložena sluzokožom koja se naziva konjuktiva (vežnjača) baš kao i respiratorni trakt, ako vam kapljice zaražene osobe slete u oko, moguće je da bi vas mogle zaraziti. Ovo je pojava koja ne treba da iznenadi ako se uzme u obzir da su oči, nos i grlo povezani. Naime, u kapku se nalazi suzni kanal koji je direktno povezan sa zadnjim dijelom grla. Ukoliko se korona virus nalazi u vašim suzama, postoji opasnost da uđe u vaša usta i respiratorni trakt kroz drenažni sistem.

S obzirom na to da se o virusu korona još uvijek ne zna dovoljno, sve rasprave o tome, kako i da li se virus može prenijeti putem očiju su preliminarne i to se još uvijek ne može sa sigurnošću utvrditi.

Upala konjuktive oka i prirodno liječenje

Kada je riječ o prirodnim lijekovima za konjuktivitis, postoji nekoliko tretmana koje možete da praktikujete. Ovdje vam donosimo nekoliko savjeta kako na prirodan način možete liječiti upalu konjuktive oka.

Tretman vodom

Voda je prirodan, jednostavan i jeftin način liječenja konjuktivitisa. Hladni oblog na zahvaćenom oku može pomoći pri zacjeljivanju i pružiti osjećaj olakšanja. Važno je ne pritiskati oko već da obloga bude blago položena na zahvaćeno oko. Korištenu oblogu ne koristiti u sljedećem tretmanu. Tretman hladnim oblogama možete da praktikujete nekoliko puta u toku dana kada liječite konjuktivitis.

Čaj od crvene ehinacee

Ovaj čaj jedan je od prirodnih sastojaka za jačanje imunološkog sistema koji se bori sa virusima i bakterijama. Čaj ehinacee može da se koristi kao prevencija ili tretman, ali samo na kratak period dok ne osjetite poboljšanje. Konzumirajte ga pomalo u toku cijelog dana kada liječite konjuktivitis.

Obloge od kamilice

Kamilica je djelotvorna biljka za probleme sa očima jer ima protuupalna i antiseptička svojstva koja ublažavaju simptome konjuktivitisa oka i ubrzavaju oporavak. Pripremite čaj od kamilice i nanosite ga na oči umakanjem peškira u tekućinu. Na taj način čaj djeluje na kapke i oči apsorbiraju tekućinu. Koristite oblog 2-3 puta dnevno kada liječite konjuktivitis.

Održavanje lične higijene

Jedna od najvažnijih stvari kod njege i zdravlja naših očiju jeste održavanje lične higijene. Pravilna higijena je važna za liječenje upale oka, ali takođe i za sprječavanje širenja bolesti.

Dodatni savjeti za liječenje konjuktivitisa prirodnim putem:

 • izbjegavati trljanje očiju
 • ne dodirivati oči prljavim prstima
 • koristiti poseban peškir za zahvaćeno oko
 • ukoliko nosite kontaktne leće, održavati njihovu higijenu
 • izbjegavati upotrebu kozmetike tokom liječenja konjuktivitisa

Alkalna dijeta

Ukoliko imate određenu upalu u tijelu razlog tome je i visok stepen kiselosti u tom dijelu tijela. Zato je kod upale oka važno da konzumiramo alkalnu hranu koja reguliše nivo pH kiselosti u tijelu. Neke od ovih prehrambenih namirnica su: bijeli luk, banana, avokado, limun, grejpfrut, lubenica, kajenski biber, sušeno voće i sjemenke.

Prirodne kapi za oči

Da bi cjelokupni tretman bio uspješniji možete da koristite i prirodne kapi za oči napravljene od ljekovitog bilja. Svakako, kod prirodnih kapi, prije tretmana se posavjetujte sa svojim oftalmologom. Termin za pregled kod oftalmologa možete da zakažete klikom na ovaj link.

Prirodni suplementi

Postoje prirodni suplementi koju su efikasni u prevenciji i liječenju problema sa očima. Ovdje su navedeni vitamini koje je dobro koristiti za ovaj tretman liječenja:

Vitamin A: nalazi se u hrani bogatoj karotenom i beta-karotenom

Vitamini B grupe: vrlo korisni za zdravlje

Vitamin C: jača imunološki sistem i pomaže u boljoj apsorpciji vitamina A i E

Vitamin E: sprečava oštećenje vida zbog slobodnih radikala

 

Naravno, prije svih metoda liječenja prirodnim putem posavjetujte se sa svojim oftalmologom, kako biste izbjegli neželjene komplikacije i na najoptimalniji način tretirali upalu.

Konjuktivitis obično dijagnostifkuje vaš oftalmolog kada vam pregleda oči, a kasnije i analizom brisa. Ukoliko imate neki od već navedenih simptoma, obavjestite svoga oftalmologa o određenim simptomima i kako su počeli. To će pomoći u dijagnostifikovanju vrste konjuktivitisa i pomoći kod načina liječenja.

Da bi se djelovalo preventivno na ovo oboljenje, važno je pratiti navedene savjete u smislu održavanja lične higijene, ne dijeljenja peškira sa drugim osobama, ne dodirivanja očiju prljavim rukama i sl. Pošto znamo da je konjuktivitis zarazno oboljenje, djeca ukoliko imaju konjuktivitis, preporučuje se da ostanu nekoliko dana kod kuće kako bi se spriječilo širenje zaraze na druge. Ponekad se kod djece može javiti i povišena temperatura.

Infektivni konjunktivitis uglavnom prolazi spontano i često ga nije potrebno liječiti medicinskim putem. Pacijentu se savjetuje da zahvaćeno oko ispira vodom, da održava higijenu očiju i ne nosi kontaktne leće određeno vrijeme. Ovaj osnovni tretman jednak je i za virusnu i za bakterijsku infekciju. Kod bakterijskog konjunktivitisa gdje postoji gnojno lučenje, može da se prepiše lokalna antibiotska terapija kako bi se vrijeme liječenja malo skratilo.

Na prvom mjestu se preporučuje fusidinska kiselina koja djeluje uglavnom na stafilokoke, najčešći uzročnik bakterijskog konjuktivitisa. Kombinirani pripravci koji sadrže antibiotike i steroide uglavnom se ne smiju koristiti kod konjuktivitisa. Ako se učinak ne postigne liječenjem antibioticima u roku od otprilike sedam dana, to može da ukazuje ​​na to da je uzročnik infekcije virus. Konjuktivitis može biti i pod-simptom druge infekcije, poput klamidije ili bakterijske infekcije gornjih disajnih puteva.

Upala oka je lako prenosiva i zbog toga je opet važno napomenuti da je održavanje lične higijene na prvom mjestu u prevenciji konjuktivitisa.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspjeli da odgovorimo na sva vaša potencijalna pitanja i nedoumice koje ste imali u vezi pojma konjuktivitis oka. U nastavku vam preporučujemo da pročitate i: Korona virus i zdravlje očiju (SVE ŠTO JE POTREBNO DA ZNATE)

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content