Kako liječiti simptome alergije oka

Pojavom sve većeg broja alergena, alergijske upale oka su sve češće među opštom populacijom. Iako se na prisustvo alergena ne može uticati, važno je znati i na vrijeme prepoznati eventualne simptome koji mogu dovesti do alergijske upale oka. Simptomi koji se najčešće javljaju uključuju crvenilo I svrab, a mogu voditi ka pogoršanju vidne oštrine, pa i otežati svakodnevne životne aktivnosti.

Pojava alergija vezana je za pad imunog sistema zdrave ćelije, koju organizam registruje kao opasnost. Postoje dvije vrste alergija: sezonske alergije, koje nastaju kada alergena ima u većoj koncentraciji u određenom dobu godine , tokom određenog doba godine, te alergije koje traju tokom cijele godine, koja se razvija kao imuni odgovor na određenu namirnicu ili supstancu iz svakodnevne upotrebe.

Najbolje i najtačnije informacije o prevenciji alergija može jedino dati ljekar, ali evo nekoliko savjeta koji mogu biti od koristi:

Izbjegavati izazivače alergija. Ako su polen ili određena biljka uzrok alergije, najbolje bi bilo ostati u zatvorenom prostoru koliko je moguće i kloniti se boravka na otvorenom dok god traje sezona samog alergena. Mnogi internet sajtovi za vremensku prognozu i mobilne aplikacije označavaju količinu polena tokom proleća, kao i opšti kvalitet vazduha, kako bi pomogli astmatičarima. Ove informacije se takođe mogu iskoristiti kako bi se donijela odluka o tome koliko vremena je moguće provesti van zatvorenih prostorija.

Održavati čistoću doma. Gomilanje prašine, polena i buđi može izazvati ili pogoršati alergiju. Bitno je redovno usisavati i brisati podove, te mijenjati posteljinu i redovno se tuširati prije spavanja. Koristiti pročišćivače vazduha, kako bi se alergeni isfiltrirali.

Izbjegavati trljanje i dodirivanje očiju. Ako postoji potreba za dodirom, prije toga je nužno oprati ruke, a tokom dana koristiti vlažne maramice. Diranje očiju prljavim rukama takođe može proizvesti druge infekcije.

Ne stavljati šminku. Šminka oko iritiranih očiju može izazvati daljnje iritacije. Izbjegavati korišćenje lajnera, maskara i sjenki kako bi se dalo vremena očima da se “odmore”.

Neka pri ruci uvijek budu kapi za oči. Ispiranjem oka može se ukloniti iritans, oslobađajući privremeno od simptoma. Na duži period kapi mogu smanjiti uticaj alergena na dnevne aktivnosti.

Koristiti oralne antihistaminike, kao što je Klaritin.

Ispirati područje oko očiju dva puta dnevno. Koristiti dječiji sapun za ispiranje, kako bi se spriječili ostali iritansi da pogoršaju stanje. Ispirati nježno jagodicama ili mekim peškirićem.

Koristiti hladan oblog. Ponekad hladan oblog umiruje svrab i smanjuje crvenilo.

Neki alergeni zahtijevaju ozbiljniji pristup. Ako se ne osjeća nikakvo olakšanje, nužno je kontaktirati ljekara za drugačiji pristup liječenja alergije i simptoma.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content