Hirurška korekcija dioptrije za čitanje

Presbiopija je vrsta dalekovidosti koja nastaje smanjenjem elastičnosti sočiva, odnosno kao rezultat prirodnog procesa starenja. Ovo stanje najčešće se razvija kod ljudi oko 40. godine života.

Zamjena prirodnog očnog sočiva može povratiti vid na blizinu kod pacijenata sa presbiopijom. Ova tehnika takođe može da posluži kao alternativa laserskom skidanju dioptrije kod pacijenata koji pokušavaju da smanje zavisnost od kontaktnih sočiva da bi jasnije vidjeli i na daljinu.

Ova metoda je sve popularnija među pacijentima sa presbiopijom i ostalim refrakcionim anomalijama u posljednjih nekoliko godina. Razlog za interesovanjem je zbog mnoštva prednosti koje ova metoda pruža. Osnovna prednost je zapravo značajno poboljšanje cjelokupne vidne oštrine na blizinu, daljinu i srednju daljinu (ekran računara, kontrolna tabla u automobilu, i sl.), najčešće bez potrebe za naočarima ili kontaktnim sočivima.

Samo iskusan oftalmolog uz temeljan I detaljan pregled može odrediti da li kod pacijenta postoji indikacija za ovaj operativni zahvat. Tokom samog zahvata, hirurg zamjenjuje postojeće očno sočivo sa vještačkim intraokularnim sočivom (IOL).

Zahvat može da se izvrši pacijentima koji su:

  • Stariji od 40 godina
  • Naviknuti na presbiopiju
  • Nemaju kataraktu ili je imaju u početnom stadijumu
  • Žele da koriguju dioptriju na blizinu i daljinu

Pacijenti koji nisu dobri kandidati za zamjenu očnog sočiva, mogu biti kandidati za neke druge korektivne tehnike. Za pacijente sa dijagnostikovanom kataraktom, koja je u uznapredovalom stadiju, ova operativna tehnika može da se primjeni samo onda kada se i dalje može analizirati očno dno, ili kada pacijent zna da prethodno nije imao druge očne bolesti.

Hirurški postupak zamjene refraktivnog sočiva

Operacija zamjene sočiva obično traje 10 minuta i obavlja se ambulantnom hirurgijom, odnosno pacijent napušta kliniku isti dan poslije operacije. Obično se savjetuje da se operacija isti dan uradi na oba oka.

Tokom samog zahvata oko se anestezira kapima, tako da nema nelagodnosti, a većina pacijenata navodi momentalno poboljšanje vida nakon operacije.

Oporavak poslije ove operacije, kada se može nastaviti sa uobičajenim dnevnim aktivnostima, obično iznosi nedjelju dana.

Konačni ishod operacije može se čekati i nekoliko nedjelja, te se povremeno mogu imati minimalne smjetnje, kao što su zamagljen vid, odbljesak, ili osjećaj “grebanja” kako oko bude zacjeljivalo.

Intraokularno sočivo (leće) se u oku ne osjeća i ne vidi, kao što se npr. osjeća plomba nakon popravke zuba. Vještačka intraokularna sočiva su stalna zamjena za prirodno sočivo i dizajnirana su da budu doživotna. Budući da intraokularna sočiva nisu pogođena promjenama povezanim sa starenjem, postoji minimalna opasnost od regresije (gubitka korektivnog efekta ili pogoršanja vida) tokom vremena.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content