8 simptoma zbog kojih je potrebno da se hitno javite svom oftalmologu

  1. Iznenadna pojava tačkica, bljeskova, svjetlucanja ili pojava tamne zavjese pred okom
  2. Nejednake zjenice
  3. Bolovi u oku ili fotofobija
  4. Izraženo crvenilo oka
  5. Smanjena vidna oštrina
  6. Gubitak perifernog vida
  7. Pojava halo-a ili duginih boja oko izvora svjetla
  8. Strano tijelo ili povreda oka

Iznenadna pojava tačkica, bljeskova ili tamne zavjese može ukazati na pojavu ablacija retine, odnosno odljubljenja sloja u oku gdje se nalaze fotoreceptorske ćelije koje pretvaraju svjetlosne u električne impulse i predstavlja hitno stanje upravo zbog toga što se može pravovremenim javljanjem oftalmologu zaustaviti laserskom intervencijom i spriječiti dubinska operacija oka.

iznenadna pojava tackica

Abnormalno široka ili uska zjenica može ukazati na visok očni pritisak, upalu oka ili neurološki problem te je potrebno utvrditi zašto se javila.

siroka ili uska zjenica

Bolovi u oku ili fotofobija mogu ukazivati na unutrašnju upalu oka, ranicu na rožnjači, povredu ili neku drugu infekciju.

crvenilo oka

Ukoliko je crvenilo oka izraženije to je izvjesnije da je uzrok opasniji te da se trebate javiti na pregled da bi se utvrdio uzrok jer se može raditi o bakterijskoj, virusnoj, gljivičnoj ili alergijskoj upali oka.

bolovi u oku

Smanjena vidna oštrina može imati mnogo uzroka, najčešće je to dioptrija, ali može da bude upala oka, katarakta, visok očni pritisak te promjene na očnom dnu usljed nekih sistemskih bolesti.

smanjena vidna ostrina

Gubitak perifernog vida može uzrokovati povišen očni pritisak, začepljenje krvnih sudova na retini, odvajanje retine, tumori na mozgu te je potrebno uraditi detaljan pregled oftalmologa koji uključuje vidno polje i pregled očnog dna.

gubitak perifernog vida

Ako primjetite halo ili dugine bolje oko izvora svjetla to može uzrokovati oteknuće rožnjače uslijed povišenog očnog pritiska. Kada svjetlosne zrake prolaze kroz otečenu rožnjaču one se rasipaju pa vidimo skup duginih boja oko sijalice.

dugine boje oko

Strano tijelo na oku može biti pijesak, trun, staklo ili najčešće špena te ga je potrebno što prije odstraniti iz oka uz lokalnu anesteziju i dati ogovarajuću antibiotsku terapiju.

strano tijelo na oku

Ukoliko imate neki od ovih simptoma pregled možete zakazati na 051 439 591.

 

 

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content