Zaštita vida u zimskom periodu

Možda zvuči čudno, ali sunčane naočale su jednako važne zimi kao i ljeti.

Isti UV zraci nam daju nam ljeti daju opekotine na plažama su opasni kao i oni na snjegovitim planinama. Iako je naša koža pokrivena najdebljim slojem zimske odjeće, naše oči su i dalje osjetljive bez adekvatne zaštite.

Suhi zimski vjetar dovodi do zimskog suhog oka

Zimi je vazduh znatno suvlji u odnosu na ostala doba godine, a kada uključimo grijanje u stanovima i automobilima, vazduh postaje još isušeniji. To znači da svako ko je sklon suhom oku razvija još jače simptome.

Jedan od strategija za izbjegavanje zimskog suhog oka je adekvatna hidracija tijela i korišćenje ovlaživača vazduha, kao i to da grijači sjedišta u automobilima urade veći posao od samog grijanja ventilacijom.

 

Sunčan snježni dan može dovesti do snježnog zasljepljivanja

Postoji nekoliko načina kako zimsko sunce može da ošteti oči. Previše sunca na snijegu, ako ne nosimo zaštitne naočale, može stvoriti privremeno stanje koje se naziva snježno zasljepljivanje. Ovo se takođe dešava i kod varenja metala osobama koje nisu dovoljno pažljive.

Skijaši i borderi bi morali biti posebno oprezni, jer UV zraci koji se odbijaju od snijega su mnogo jači od običnih zraka. Simptomi snježnog zasljepljenja su bol i osjećaj pečenja u očima, osjećaj stranog tijela, osjetljivost na svjetlo, otečeni i vodenasti kapci, glavobolja, zamućen vid, te izražen gler oko izvora svjetla.

Međutim, snježno zasljepljenje se često ne pojavljuje odmah, tako da se može dogoditi da izloženost suncu bude i nekoliko sati duža od pojave prvih simptoma.

Naočale za zimske sportove

Prije nego što se počnete spuštati niz sunčane padine, preporuka je da se nabavi dobar par zaštitnih naočala. One omogućavaju bolju zaštitu od običnih naočala, mogu da se stave i preko dioptrijskih naočala, a neke imaju i prevenciju magljenja.

Istražite sve mogućnosti sa staklima u boji, jer različite boje mogu da pomognu u različitim uslovima. Takođe postoje i univerzalna stakla koja su se pokalaza odlično u svim uslovima.

Ne odbacujte sunčane naočale zimi

Svuda, pa i na planinama, adekvatan par sunčanih naočala je odlična opcija zaštite od sunca zimi. Polarizovana stakla nisu idealna za skijanje i bordanje jer mogu da onemoguće adekvatno razlikovanje kontura staze na kojoj se skija/borda, ali su zato idealne za sve ostale prilike.

One blokiraju svjetlosne zrake koji dolaze iz pojedinih uglova, čime eliminišu zablještavanje. Pobrinite se da potražite sunčane naočale koje imaju UV zaštitu i polarizaciju.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content