Vrste šavova u gornjoj blefaroplastici Koji šav je najbolji za moje kapke?

Kao i u skoro svim hirurškim zahvatima, tako se i kod operacije gornjih kapaka rana nastala uklanjanjem viška kože mora zatvoriti šavovima. Od vrste konca, ali i od tehnike šivanja rane, zavisi da li će se poslije operacije pojaviti ožiljak ili ne, te da li će uticati na estetski rezultat zahvata.

Tri su osnovne tehnike šivanja rane kod blefaroplastike gornjih kapaka, i to šivanje pojedinačnim, produženim i intradermalnim šavom.

Pojedinačni šav

I sada se primjenjuje u nekim školama estetske hirurgije lica, i kao što i sam naziv kaže, predstavlja zatvaranje rane pojedinačnim šavovima. U zavisnosti od veličine reza i viška kože koji je uklonjen, jedan kapak može da ima od 7 do čak 15 pojedinačnih šavova. Skoro svi hirurzi koji na ovaj način zatvaraju ranu koriste neresorptivne konce, pa je iste potrebno ukloniti 7-10 dana nakon operacije.

Produženi šav

Za razliku od pojedinačnog, produženi šav je zapravo jedan šav koji ima samo dva čvora, i to na svom početku i na svom kraju. U poređenju sa pojedinačnim šavovima, zatvaranje rane na ovaj način je nešto brže, odnosno operacija je nešto kraća. Izgled ožiljka često nije ništa drugačiji od pojedinačnog šava, a i ovdje se najčešće koriste neresorptivni konci. Oporavak je isti kao i kod pojedinačnih šavova.

photo 1516307318288 46d4194fe79e
Foto: unsplash

 

Intradermalni šav

Vrsta zatvaranja rane koja možda i oduzima najviše vremena intraoperativno, ali je ožiljak sigurno najmanje primjetan, često i nevidljiv. Najčešće se radi sa neresorptivnim koncem, mada je u posljednje vrijeme sve popularnije i korišćenje resorptivnog konca koji se otopi u rani za 7-10 dana i nije ga potrebno uklanjati.

Konac se provlači kroz unutrašnje slojeve kože sa obe strane rane, tako da se rubovi rane „priljube“ jedan uz drugi i na taj način mnogo bolje zarastaju.

Prije operacije konsultujte se sa svojim hirurgom oko vrste konca koji će biti korišćem, ali i oko tehnike zatvaranja rane. Na ovaj način izbjeći ćete postoperativna iznenađenja, posebno kada je u pitanju izgled i veličina ožiljka na mjestu reza.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content