Uloga lasera u liječenju dijabetičke retinopatije

Prema istraživanjima dva od pet ljudi sa dijabetesom razvili su određen stepen dijabetičke retinopatije, oboljenje oka koje može dovesti do sljepila. Svaka osoba sa dijabetesom može razviti dijabetičku retinopatiju, bilo da se radi o djeci, tipu 1 ili tipu 2 dijabetesa ili dijabetsu kod trudnica koji nazivamo gestacioni dijabetes. Čak su žene sa gestacionim dijabetesom pod povećanim rizikom za razvoj dijabetičke retinopatije i neophodno je napraviti oftalmološki pregled očnog dna na široku zjenicu koliko je moguće prije nakon postavljene dijagnoze.

Što duže ignorišete simptome dijabetičke retinopatije, to su mogući veći problemi sa vidom, uključujući i sljepilo. Specijalisti oftalmologije, Specijalne bolnice iz hirurških oblasti „Dr Kozomara“ iz Banjaluke, u Kabinetu za med. retinu liječe sve stadijume bolesti dijabetičke retinopatije da bi zaustavili napredovanje bolesti i spriječili sljepilo. Jedan od najznačajnijih tretmana za dijabetičku retinopatiju je laser fotokogulacija.

Kako laser sprečava gubitak vida?

U dubini vašeg oka nalazi se mrežnjača (lat. retina), tkivo koje svjetlost prevodi u slike. Razvojem dijabetičke retinopatije dolazi do oštećenja malih, tankih krvnih sudova mrežnjače, koji postaju propustljivi i krvare. Bez tretmana doći će do stavaranja ožiljaka mrežnjače, možda njenog odvajanja od podloge i rasta novih, loših krvnih sudova u vašem oku.

Da bi se zaustavilo krvarenje i rast novih razarajućih krvnih sudova, vaš oftalmolog/ retinolog vam može preporučiti tretman laser fotokoagulacijom. Postoji mogućnost fokalne fotokoagulacije, kada se energija lasera primjenjuje na mali broj krvnih sudova u određenoj zoni, laser ih vari i spriječava njihovo dalje propuštanje, krvarenje.

Ukoliko je bolest vašeg oka više napredovala postoji mogućnost primjene tehnike potpunog lasera. Ovom metodom vaš oftalmolog/retinolog vari stotine loših krvnih sudova da bi zaustavio njihov rast i sprječio dalje krvarenje.

Uloga lasera u lijecenju dijabeticke retinopatije 1

Zaustavljanjem curenja i kravarenja iz krvnih sudova, laser fotokaoagulacija sprječava napredovanje bolesti. U zavisnosti od težine oboljenja, laser može uzrkovati i oštećenja vida, ali to su, u svakom slučaju, manja oštećenja nego da se bolest ne tretira.

Komplikacije dijabetičke retinopatije koje laser fotokoagulacija može spriječiti:

Rijetko, laser fotokoagulacija može popraviti već nastale promjenu u vidnoj oštrini. Međutim, laser fotokoagulacija je u mnogim slučajevima preventivna metoda, i služi da zaustavi progresiju dijabetičke retinopatije ka potpunom sljepilu.

Lagana i brza procedura

Oftalmološki eksperti Specijalne oftalmološke bolnice “Dr Kozomara” primjenjuju laser u Kabietu za med. retinu. Prvi korak je kapanje kapi za proširenje zjenica potom kapanje lokalnog anestetika da bi tretman bio što ugodnija.

Kompletna procedura traje najčešće do sat vremena, a sama primjena lasera nekoliko minuta. U toku procesa primjetićete bljeskove i možete osjetiti nelagodne senzacije, peckanje dok laser vari loše krvne sudove, ali bola nema.

Nakon tretmana, zbog širokih zjenica smetaće vam svjetlo. Možete nositi sunčane naočare dok se zjenice ne skupe. Takođe, treba vam pratnja da vas odveze do kuće. Nekoliko narednih časova možete osjećati nelagodnost u očima.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content