Sunčane naočale protiv sunčevih zraka

Mnogi od nas imaju veliki broj aktivnosti tokom ljeta u poređenju sa drugim dijelovima godine, te smo zbog toga mnogo više izloženi djelovanju sunčevih zraka.

Ovo je razlog zašto je posebno važno da imamo dobru UV zaštitu na sunčanim naočalama.

 Kako UV zraci oštećuju naše oči?

Ne moramo gledati direktno u Sunce kako bi njegov uticaj bio loš za naš vid. Opekotine možemo dobiti, kao i na koži, samim tim što se nalazimo napolju, i to na mjestu gdje je djelovanje sunčevih zraka jako izraženo. Opekotine koje se na taj način mogu javiti na oku se nazivaju fotokeratitis.

Simptomi uključuju osjećaj žuljanja pri treptanju, crvenilo, suzenje, zamagljen vid i preveliku osjetljivost na svjetlo. Na isti način mogu da se jave oštećenja vida u toku zime, odnosno za vrijeme skijanja, i to zbog jake refleksije sunčevih zraka sa snježne površine. Ovakva pojava se naziva „snježno sljepilo“, ali je mnogo češće na plažama prekrivenim svijetlim pjeskom.

Efekat UV zraka može da se akumulira tokom određenog vremena. Što više su naše oči izložene sunčevim zracima, to smo više izloženi riziku od nastanka oboljenja opasnih po vid, kao što su katarakta i makularna degeneracija. Osim toga, moguće je i da postanemo osjetljiviji na nastanak pterigijuma („sufrerskog oka“), koje predstavlja prerastanje vežnjače preko rožnjače, kao i pingvekule (žute ili bijele izrasline na beonjači oka).

Sunčane naočale štite naše oči od sunčevih zraka

Naš prvi prioritet prilikom odabira sunčanih naočala, jeste da odaberemo one koje imaju UV zaštitu. Moda je tek na drugom mjestu. Kako se mogu odabrati naočale koje imaju UV zaštitu? Provjerite deklaraciju naočala.

U njoj bi moralo pisati da li i koliko naočale štite od UVA i UVB zraka. Što su veća stakla na naočalama, to je i bolja zaštita. Polarizovana stakla nude posebno dobru zaštitu jer blokiraju svjetlosne zrake sa površina oko nas (kao što su površina vode, automobila u saobraćaju, itd.).

Ostali načini smanjena UV zračenja

Osim nošenja sunčanih naočala, postoji nekoliko drugih načina kako možemo zaštititi svoje oči:

  • Izbjegavajte boravak na suncu za vrijeme najjačeg zračenja (od 10h ujutro do 4h poslijepodne).
  • Nanosite adekvatnu kremu (propisanu i odobrenu od strane dermatologa).
  • Nosite šešire širokog obruba kako biste zaštitili svoje oči i glavu.
Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content