UV zraci i sunčane naočale

Kako nam je konačno došlo ljeto i kako temperature rastu, sve više nas će provoditi vrijeme na otvorenom, ali i biti izloženi štetnim UV zracima. Da li ste pripremili adekvatnu zaštitu vaših očiju od sunčevih zraka?

UV zraci i zdrav vid

Iako se trudimo da ne gledamo direktno u sunce, samo to što se nalazimo u spoljašnjoj sredini duži vremenski period je često dovoljno da oštetimo naše oči.

Opekotine koje mogu da se jave na oku nazivaju se medicinski fotokeratitisi, a simptomi uključuju crvenilo, osjećaj žuljanja, pojačanu osjetljivost na svjetlo, suzenje i zamagljen vid.

pexels photo 1974614
Foto: pexels

U toku zime, odnosno kada smo okruženi sa jako puno snijega, fotokeratitis se često naziva  i „snježno sljepilo“, ali isti problem može da se javi i na pješčanim plažama.

Dugoročno, izlaganje UV zracima može da ima kumulativno negativan uticaj na naš vid, uključujući povećan rizik za nastanak stanja koja su opasna po vid, kao što je makularna degeneracija i katarakta.

Takođe postajemo osjetljiviji za nastanaka pterigijuma, ili „spoljašnje mrene“ (bjeličasto prerastanje rožnjače oka koje se najčešće primjećuje u unutrašnjem uglu i može da dopre čak i do zjenice), ali i pingvekule (žućkasto ispupčenje na beonjači oka).

 Nosite sunčane naočale kako biste zaštitili svoje oči od UV zraka

Osnovni prioritet koji moramo imati kada kupujemo nove sunčane naočale jeste da provjerimo da li imaju UV zaštitu. Obavezno provjerite da li stakla naočala blokiraju barem 99% UVA ili UVB zraka.

Veća stakla su takođe dobra ideja, jer daju veću pokrivenost očiju. Polarizovana stakla omogućavaju trenutno najbolju zaštitu eliminacijom blještanja izazvanog odbijanjem sunčevih zraka sa površina oko nas, što uključuje i površinu automobila ili površinu vode.

Ostali savjeti za UV zaštitu

Osim toga što se naočale za sunce trebaju nositi svaki put kada ste napolju, postoje i druge stvari koje možete uraditi kako biste zaštitili svoje oči (i kožu) od sunca:

  • Smanjite boravak na otvorenom u toku najjačeg djelovanja sunca (od 10 ujutro do 4 poslijepodne).
  • Nosite široke šešire radi dodatne zaštite
  • Koristite kremu za sunčanje
Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content